Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gładkie tynki cementowo-wapienne? Wymagany gips?

Recommended Posts

Witam , to mój pierwszy temat na forum. Kupiłem dom który został pobudowany 9lat temu. Zostały wykonane tam bardzo ladne tynki cementowo-wapienne zacierane piaskiem kwarcowym. Sciany są na prawde równe , całkiem gładkie jak na taki typ tynków ale moja kobieta chyba nie zaakceptuje tak mocnej struktury.

Czy da się coś z tym zrobić niewielkim kosztem , czy wymagane jest mimo wszystko gipsowanie wszystkich ścian które wiazałoby się z ogromnym kosztem ( dom 170m2 ) . Mam kilka dziur po usuniętych grzejnikach , ale czlowiek od tynków stwierdził że w miejsce dziur zrobiłby prawie identyczną strukturę jak reszta scian.

Jestem amatorem i nie wiem jak temat ugryźć żeby chociaż trochę wygładzić te sciany? Nie oczekuje mega gładkich ścian bo wg mnie nie wyglądają też dobrze , ale boję się ze takie tynki po przetarciu papierem , 2x grunt , 2x farba mimo wszystko będzie widać tą struktrę na scianach , która kojarzy mi sie z typowo przemysłowymi pomieszczeniami..

Jest na to jakiś sposob? Co polecacie?

Pozdrawiam

66269429_53907370996207kte.jpg

66608437_391292478183hjjpw.jpg

Jeśli pomalujesz ten tynk ,na pewno będzie widać porowatą powierzchnię i ściana będzie wyglądać nieelegancko. Znam wiele osób które malowały na tynk c-w bez gładzi i potem żałowali .Jeśli zdecydujesz się na szpachlowanie ścian to jednak koszt nie jest tak duży jeśli chodzi o materiał .

Po pierwsze nie dawaj żadnego gruntu bo to bez sensu! Po co Ci ta chemia...

U mnie przy domu z Porothermu (tynki CW) grunt będzie tylko pod tapetami, nigdzie więcej go nie dawałem bo nie ma takiej potrzeby, jak wszystko masz zrobione jak należy.

Co do Twojego pytania to oczywiście tylko gładź da Ci strukturę jaką oczekujesz. Moje tynki CW też są gładkie, jak na taki rodzaj tynków oczywiście, ale do efektu po gładzi to się nie umywa.

Niektórzy jej nie dają i bezpośrednio malują ściany z tynkami CW, wynika to jednak w mojej ocenie głównie oszczędności. Choć fakt, pod kątem budowlanym, nie jest to nic gorzej, co najwyżej, estetycznie nie każdemu może się spodobać.