Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzać 90-letni dom?

ziomal29

Recommended Posts

Witajcie.

jestem w trakcie remontu 90-letniego domu.

Dom ma około 65m2 i jest starej zabudowy - podłoga drewniana z "gołą" ziemią pod spodem. Została ona zalana dwoma warstwami betonu, zaizolowana folią i styropianem w dwóch pomieszczeniach, w kolejnych dwóch sytuacja jest podobna, ale podłoga jest "zdrowa" i prawdopodobnie za jakiś czas zostanie również "potraktowana" wylewką. Okna również zostały wymienione na plastiki 2-3 lata temu.

Ściany są kamienne, nieocieplone z żadnej strony.

Staję przed wyborem czy zakupić piec gazowy czy na pellet. Chodzi głównie o koszt instalacji i późniejszej eksploatacji.

Czy ktoś z Was jest w stanie mi pomóc na podstawie wyżej wymienionych informacji?

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Pozdrawiam!

Miłością ;)

A tak na poważnie

- dom jest mały - szukaj pieca, który mało miejsca zajmie. Podajnik na pelet, bufor ciepła - -zajmą dużo miejsca.

- dom jest zimny - nieocieplone kamienne ściany. Gaz może wyjść drogo.

Na pewno chcesz tam mieszkać? I tu wracamy do kwestii miłości...

Dziękuję za odpowiedź :)

Miłość to przede wszystkim, ale jednak pomoc mała by się przydała (nawet nie czujesz, kiedy rymujesz :) )

Trochę nie mam wyboru, nie chciałbym wchodzić w szczegóły.

Gdyby jednak udało się ocieplić dom z zewnątrz, a taki mam z moją przyszłą żoną plan (teraz nie puszczają nas finanse), który jest lepszy i tańszy w eksploatacji?

Ja bym dał piec na gaz, nie potrzeba kotłowni, zajmie tyle miejsca co szafka w kuchni, nie potrzeba komina, będzie dobry na przyszłość - gdy dom będzie już ocieplony....

Do czasu aż nie ocieplicie - będziecie przepłacać za gaz. Co też będzie motywacją, by zrobić to szybciej.

Napisz coś więcej.

O ścianach. Grubość, Czy mają jakąś przerwę powietrzną w środku ?

Sufit drewniany izolowany słomą czy inny ?

Dach ? Izolacja ?

Ściany są grubości od około 30 do 40 cm. Nie mają żadnej przerwy powietrznej. Sufit drewniany, ale chyba bez żadnej izolacji. Dach blacha.

Przepraszam, że może moje pytania mogą się wydawać błahe, ale jestem w tym temacie kompletnie zielony :) - czy przyłącze zrobione pod piec na pellet łatwo można przerobić pod piec gazowy czy jest to dużo roboty?

• 1 month później...

Witam,

Jeżeli posiada Pan podłączenie do sieci gazowej, polecam wybrać gazowy kocioł kondensacyjny. Będzie to znacznie bardziej komfortowe i ekologiczne rozwiązanie od kotła na paliwo stałe. Gaz spala się czysto oraz praca kotła nie wymaga żadnych czynności eksploatacyjnych. Kocioł gazowy cechuje się kompaktowymi wymiarami, dzięki czemu nie ma problemu z jego montażem.

W ofercie marki Junkers-Bosch znajduje się bogaty wybór kotłów kondensacyjnych jednofunkcyjnych oraz dwufunkcyjnych o szerokiej modulacji mocy palnika z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens. Kotły cechują się solidnym wykonaniem oraz wysoką sprawnością pracy. W celu doboru kotła o odpowiedniej wielkości, zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka Instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie kotłów kondensacyjnych: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers - Bosch