enussss 11.07.2019 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 Cześć, zwracam sie tu z takim oto tematem:Jestem na etapie zakupu działki od gminy, jest to jedna z sześciu działek, która gmina wystawiła na sprzedaż. Gmina ma już warunki wykonania przyłączy energi elektrycznej i w ciągu roku ją zrobi. Jeśli chodzi o wodę i kanalizę, nie ma jeszcze wydanych warunków dla tych działek, ale po zakupie w/w działek zostaną one wydane w ciągu roku i jako, że do wspomnianych działek prowadzi droga gminna w której trzeba położyc te przyłącza dla 6 działęk, to koszty oraz wykonanie przyłączy do granicy działek zoobowiązała się gmina. Działki oddalone są od wody i kanalizy o około 100m. Do wydania pozwolenia na budowę potrzebny jest projekt przyłączy. Czy jeśli zaraz kupię to działki będe chciał wnosić o wydanie pozwolenia na budowę. To wykonanie projektu w/w przyłączy zlecam ja ? czy jako, że gmina będzie te przyłącza robić, to wykonanie projektu przyłączy zleca się gminie ? Czy ja mam wnioskować do gminy o wykonanie projektu przyłącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 14.07.2019 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 Naprawdę do PnB są potrzebne projekty przyłączy? Ja na swój dostałem bez projektu. Wymagano jedynie wrysowania przewidywanego przebiegu w PZT.Nas pytasz do czego zobowiązała się gmina wobec nabywców działek? Pytaj gminę. Podejrzewam, że gmina zobowiązała się wykonania sieci w drodze, a nie przyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 14.07.2019 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 Zasadniczo sieć wykonuje gmina, a przyłącze Ty. Ale do PnB nie jest wymagany projekt przyłączy. Gmina Twoja tkwi w głębokim PRLu. Od kilku lat prawo jest coraz bardziej liberalne dla inwestora, ale gminy niechętnie stosują nowe prawo (stosując stare prawo). Szczególnie dotyczy to lokalnych mafii (typu wodociągi, kanalizacja) powiązanych z samorządem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enussss 15.07.2019 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 Dokładnie, gmina zobowiązała się do wykonania sieci wodnej i kanalizy w drodze w przeciągu roku, a przyłącze wykonuje już ja. Myślałem że aby uzyskąc Pnb potrzebuje również projektu wykonania sieci wodnej i kanalizacyjnej w drodze gminnej. Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie i odpowiedzi. Już wszystko wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts