Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem Wentylacja/Rekuperacja

Recommended Posts

Czyli kanał wywiewny jest jednocześnie nawiewnym? I co się w filtrze przy wydechu odłoży to zostanie wdmuchnięte przy wdechu? No, gratuluję producentowi pomysłu. Jest w pakiecie prywatne ubezpieczenie zdrowotne?

Polecam lekturę § 152 Rozporządzenia w sprawie WT. Taki rekuperator jest wg tego nielegalny. A nawet takie, jak na obrazku który wrzucałem wątpliwe.

Kaizen, przecież żyjemy w Polsce :D Kominy z kwasówek na elewacjach frontowych też są wedle przepisów zabronione ale jak nie ma innej możliwości, to odpowiednie urzędy na nie zezwalają. Poza tym, jeśli zastosujesz dwa takie ścienne po dwóch stronach budynku to jeden pracuje jako czerpnia a drugi wyrzutnia...na zmianę. Legalne?

Widziałem te ustrojstwa u Niemca, w domkach niskich gdzie nie było możliwości stosowania normalnej wentylacji z reku ani WG, nie wdawałem się w rozważania na temat filtra jaki jest , czy jest ...ale kto wie, może Niemcy chcą wykończyć swoich emerytów dopuszczając toto do użytku ;)

Ciekawe jak sprawa Anny się potoczy i kto jest odpowiedzialny. Swego czasu kupiłem mieszkanie w bloku (ocieplony, CO z kotłowni, liczniki na grzejnikach) i po pierwszym sezonie grzewczym padłem - 3200 zł za 36m2! Poprosiłem o wszelkie rozliczenia wspólnoty kilka lat wstecz. Koszty CO wzrosły skokowo w jednym roku o 100% 4 lata wcześniej. Nikt z 16tu właścicieli mieszkań się tym nie zainteresował tylko przyjęli na klatę podwyżkę. W bloku jest duża hurtownia papierosów i chemii gospodarczej. Zauważyłem brak wpłat na CO od właściciela a było to ok 20 000 rocznie. Zapytałem zarządcy dlaczego nie płaci - "Bo się odcięli i mają własny piec na gaz" Pytam gdzie protokół z kontroli po tym "odcięciu" Brak. Idę do UM. Brak. Dzwonie do zarządcy kotłowni. Brak. Przyjeżdżają na kontrolę no i owszem, piec gazowy hurtownia ma, ale grzeje nim tylko dwa pomieszczenia, mieszkanko z osobnym wejściem. Reszta była ogrzewana kosztem mieszkańców bloku.

Taki klimat...

Widziałem te ustrojstwa u Niemca, w domkach niskich gdzie nie było możliwości stosowania normalnej wentylacji z reku ani WG, nie wdawałem się w rozważania na temat filtra jaki jest , czy jest ...ale kto wie, może Niemcy chcą wykończyć swoich emerytów dopuszczając toto do użytku ;)

Ten przepis IMO jest sensowny jak mało który. Bez sensu jest jedzenie rzycią i wdychanie tego, co powinno wylecieć.

Jak można coś takiego, to można "zwykły" ścienny - który jednocześnie nawiewa i wywiewa. Niby każdy kieruje wyrzucane powietrze tak, żeby go nie zasysać - ale chyba najfajniej ma to zrobione lossnay.

Ciekawe, ilu czytających to forum wie, co to znaczyło. :)

Wrzucam to dla własnej wygody - gdybym potrzebował sobie przypomnieć za co ktoś siedzi w killfile (kolejne zapomniane słowo ;) ) łatwo wyszukać.

• 1 month później...
Dzień dobry

potrzebuję niezależnej i uczciwej opinii dla laika.

Mam mieszkanie 52m2, budynek około 15 letni. Niski parter. Brak wentylacji grawitacyjnej w mieszkaniu, brak podłączenia do komina (kominiarz był powiedział że sie nie da nic zrobić) Oczywiscie na ścianie szczytowej osadza sie pleśń.

Ktoś podpowiedział mi że montaż rekuperacji jest jedynym rowiązaniem.

Teraz mam dwie oferty: pełny montaż + rekuperator = 11 tysiecy ( brak szczegółów jaki rekuperator, firmy etc. goła cena, dziwne? )

albo inny wykonawca rekuperator ścienny za 2 tysiące.

Jakie jest optymalne rozwiązanie dla takiej powierzchni - na co mam zwrócić uwagę żeby problem został rozwiązany i nie zostać bankrutem? Rekuperatory warte polecenia?

z góry dziękuję, Ania

Witam,

W sprawie doboru rekuperatora oraz wyceny instalacji wentylacji mechanicznej, zachęcam Panią również do konsultacji z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Pozwoli to na uniknięcie błędów projektowych oraz zagwarantuje prawidłową pracę całego systemu. Rekuperator Logavent HRV2 cechuje się wysoką efektywnością odzysku ciepła wynoszącą nawet do 90% oraz bardzo cichą pracą. Centrala wentylacyjna dostępna jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Wyszukiwarkę naszych instalatorów z Pani okolicy można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) pod numerem telefonu 801 777 801 lub też poprzez formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html

Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus