Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienka z wanną czy bez?

tinjap

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

oczywiście wanna będzie na górze.(poddasze)

Jednak żonka upiera się aby była tez na dole. Próbuje ją przekonać że jedna wystarczy.

Poniżej taka koncepcja:[/QUoTE]

jeśli małżonka bardzo chce wannę na dolę to ja bym zrobił... :p Co do dwóch umywalek to mam je teraz w wynajmowanym apartamencie (ba, 150m2 :p) i będę miał w głównej łazience w domu. Trochę mniejszy zestaw ale będzie. Czy potrzebne? Zawsze jak kot siedzi w jednej to możesz użyć drugiej :p

okazjonalnie poleżeć albo coś przeprać no generalnie wszyscy lubimy sie tak relaksować kilka razy w roku :)

Ale okazjonalnie leży jednocześnie w dwóch? Bo może do przepierek wystarczy głęboki zlew techniczny w pom. gospodarczym?

Ale okazjonalnie leży jednocześnie w dwóch

no nie:)

chodzi o to że poddasze będzie wykonane w późniejszym czasie niż dół.

A czy umiejscawiając WC "na wejściu" do łazienki to jest niezgodne z zasadami projektowania? Czy raczej powinno sie go gdzieś "ukryć" za kabiną etc.

U nas jest podobny układ, tj. 2 łazienki (góra i dół). Górna łazienka jest sporej wielkości, dolna głównie z przeznaczeniem dla gości, czy dla nas jako toaleta gdy przebywamy w strefie dziennej. W dolnej łazience mamy prysznic i jedną umywalkę. W górnej prysznic, wannę i 2 umywalki.

2 umywalki to niesamowity komfort podczas zabieganych poranków. Nie ma niepotrzebnego czekania aż umywalka się zwolni. Jako, że jest nas trójka i wstajemy o zbliżonej godzinie, nie wyobrażam sobie dziś innego rozwiązania. Tym bardziej, że u nas góra domu jest w pewnym sensie strefą prywatną, gdzie jest nasza sypialnia, garderoba, łazienka i pokój córki. Nie ma potrzeby chodzenia rano do dolnej łazienki. Nie ma potrzeby latania, bo się czegoś zapomniało, wszystkie pomieszczenia i rzeczy są pod ręką.

A co do wanny - my korzystamy minimum 1-2 razy w tygodniu. To pewnie kwestia przyzwyczajeń, ale po cięższym dniu fajnie zrelaksować się długą 30-minutową kąpielą. Inna rzecz, że córka najchętniej brałaby kąpiel codziennie.

U nas zarówno 2 umywalki jak i wanna - MUST HAVE.

• Like 1

no nie:)

A czy umiejscawiając WC "na wejściu" do łazienki to jest niezgodne z zasadami projektowania? Czy raczej powinno sie go gdzieś "ukryć" za kabiną etc.

nie jest to niezgodne z zasadami projektowania, co najwyżej estetycznymi.

Dla kobiety? A facet to już nie musi myć tylko wystarczy mu rozcierać? Xd

Bidetta to standard w znacznej części świata. Kto raz spróbował nie wróci do papieru...

Wypowiedziałam się w swoim- kobiecym-imieniu, a nie w imieniu mężczyzn.Dlatego napisałam dla kobiety, bo za facetów się nie wypowiadam.

Nie jest niezgodne, ale nie polecam tego rozwiązania. WC na wprost wejścia to kiepskie rozwiązanie. Miałam tak w jednym mieszkaniu i później nigdy więcej do tego nie dopuściłam ;)

I upierałabym się przy 1 wannie tylko na górze. Do czasu zrobienia jej na górze żona może jakoś przeboleje kąpanie się tylko pod prysznicem ;)

tinjap, dla mnie chyba druga wersja jest lepsza. Ale pierwsza też jest ok. Sami zdecydujcie co Wam się podoba bardziej.

W drugiej wersji muszla jest bliżej okna, co w pewnych sytuacjach jest fajne, bo np. umożliwi czytanie w naturalnym świetle ;). No i prysznic bliżej drzwi ma ten plus, że osoba kąpiąca się nie rzuca się w oczy ;)