Iros91 18.07.2019 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Witam, nigdzie nie mogę znaleźć informacji od osób użytkujących kocioł elektryczny do ogrzewania podłogowego domu, jakie mają zużycie energii. Wiem, że ogrzewanie prądem jest 1 : 1 . Ale jak to się ma do ogrzewania podłogowego wodnego , zasilanego niższą temperaturą. Tylko proszę nie pisać, że drogo itd. Zależy mi na opinii osób mających taki system.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.07.2019 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Przecież niewiele niżej jest już taki temat https://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.07.2019 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Witam, nigdzie nie mogę znaleźć informacji od osób użytkujących kocioł elektryczny do ogrzewania podłogowego domu, jakie mają zużycie energii. Masz sporo w wątku Ogrzewający elektrycznością z COP=1 - WYSTĄP !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iros91 19.07.2019 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Czytam właśnie ten wątek. Ale na 20 stron może kilka osób pisze, że używa takiego pieca. Czytam dalej. Jeśli ktoś używa wymienionego sposobu ogrzewania proszę pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 19.07.2019 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Zauważ że, grzanie kablami czy grzanie kotłem elektrycznym to w zasadzie to samo. Ten sam COP, może jakieś zauważalne straty generuje obieg wody między podłogówką a kotłem.... chaciaż w sumie to i tak ta strata ogrzewa dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.07.2019 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 chaciaż w sumie to i tak ta strata ogrzewa dom... Tyle, że grzeje nie tam, gdzie chcesz. Więc są to straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.07.2019 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Jesli zostaje w domu, to nie strata. U mnie ten obieg grzeje troche pomieszczenie techniczne i korytarz (tam jest juz rozdzielacz).Ale w pomieszczeniu technicznym jest grzejaca petla z ustalonym pewnym przeplywem.Gdyby nie ta energia z dobiegu do rozdzielacza, to pętla w pom technicznym musialyby grzac mocniej ( większy przepływ), aby zachowac taka samą temperature pomieszczenia.Podobnie ma sie rzecz ze "stratami" zasobnika CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.07.2019 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Jesli zostaje w domu, to nie strata. Jeżeli grzeję do 25* pomieszczenie, w którym chcę mieć 16*, to jest to strata. To jest przewaga kabli nad ogrzewaniem wodnym, że ciepło dozujesz precyzyjnie do każdego pomieszczenia - żadne nie jest przegrzane... No, powiedzmy. Bo chociaż w ogóle nie odpalałem ogrzewania w pomieszczeniu technicznym, nie mam tam rozdzielaczy, dobiegów ani kotła, to mam tam nawet w największe mrozy cieplej, niż potrzebuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.07.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Wygląd grzejnika nie ma znaczenia . Czy ogrzewasz suszarka do włosów cz y podłogówka prądu pójdzie tyle samo. Aż szkoda budować instalacje wodna . Można zalać kabel w betonie i po zabawie. Albo grzejniki elektryczne pod oknami. Ilosc energi elektrycznej jest równa stratom budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.07.2019 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 Jeżeli grzeję do 25* pomieszczenie, w którym chcę mieć 16*, to jest to strata. . "JEŚLI" Ale u mnie taka sytuacja nie występuje. Jak wyraźnie napisalem, te pomieszczenia i tak wymagają ogrzewania podlogówką. W praktyce nie przegrzejesz pomieszczenia do "25*" rurą dobiegowa w izolacji. Zachowaj trochę realizmu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.07.2019 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 W praktyce nie przegrzejesz pomieszczenia do "25*" rurą dobiegowa w izolacji. Zachowaj trochę realizmu.... To do ilu dogrzałyby mi dobiegi i rozdzielacze, jak bez tego w mrozy mam 23* a wystarczyłoby mi 16*? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.07.2019 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 (edytowane) A w jakim pomieszczeniu Twojego domu w mrozy jest 23* - przy braku jakiegokolwiek ogrzewania ? Ja takiego nie mam, w moim poprzednim domu z podlogowka (i trzema rozdzielaczami) takiego też nie miałem. A swoja droga 4-5m dobiegu w otulinie miałoby podniesc ci temperature w jakimś pomieszczeniu o 2* ??. Ha, ha - zejdż na ziemie Edytowane 20 Lipca 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.07.2019 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 (edytowane) A w jakim pomieszczeniu Twojego domu w mrozy jest 23* - przy braku jakiegokolwiek ogrzewania ? W pomieszczeniu technicznym. Grzane stratami CWU, rozdzielnią, elektroniką, pralką. Jest w nim wywiew, więc wpada powietrze już ogrzane. tylko jedna ściana zewnętrzna z małym oknem. Kocioł elektryczny to nie tylko dobiegi -to sam kocioł, rury do zasobnika (vs grzałki grzejące wewnątrz zasobnika), rozdzielacze... Ile by to *C nie dorzuciło, to będzie sama strata jak w pomieszczeniu i tak jest za ciepło. Edytowane 20 Lipca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.07.2019 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 (edytowane) A ja mam pomiesczenie techniczne narozne z oknem, drzwiami na zewnatrz i wylazem na strych, 2x wieksze od Twojego .Nie ma tam rozdzielecza, bo jest na niego lepsze miejsce w centralnej czesci domu.Utrzymuje tam 20C i to z dogrzewaniem podlogowka.Podobnie mialem w poprzednim domu. Jak widac - mozna zrobic tak, aby podlogowka nie miala strat. Edytowane 20 Lipca 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.07.2019 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 Jak widac - mozna zrobic tak, aby podlogowka nie miala strat. Wystarczy marnować tam energię. Czyli ze stratami. Drzwi, okno z jakim U? Nieizolowana od nieogrzewanego poddasza ściana szczytowa nad pomieszczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.07.2019 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 (edytowane) U okna takie, jak w reszcie domu, przecież nie bede wstawial tam innego Drzwi KMT stalowe ani najtansze, ani najdrozsze - srednia polka. Sciana szczytowa ocieplona od wewnatrz do wysokosci 1.5m nad stropem (20cm styropianu). Obciazenie cieplne tego pomieszczenia jest porownywalne z salonem, nie odbiegające od średniej domu - 43W/m2. Nie mam wrazenia, ze "marnuje tam energię" Edytowane 20 Lipca 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 20.07.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 Dom potrzebuje określoną ilość MJ. Nie ma znaczenia nośnik energii. Węgiel, gaz, opony Kwestia sprawności urządzenia grzewczego. Reszta sama wychodzi w PLN-ach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.07.2019 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 Obciazenie cieplne tego pomieszczenia jest porownywalne z salonem, nie odbiegające od średniej domu - 43W/m2. To sporo wyjaśnia. Bo u mnie średnio 29,68W/m2 na przenikanie i wentylację. W pomieszczeniu technicznym mniej, bo tylko jedna ściana zewnętrzna, mały fix i brak drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.07.2019 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 (edytowane) Dlatego nie mozna generalizowac, ze wodna podlogowka = stratyU mnie - 2x wieksze pomieszczenie, o prawie 2x obciazeniu. (Choc jednak odbiegajace nieco od sredniej bo u mnie średnia to 32W/m2, a salon, kuchnia i pom gosp maja 41-44 W/m2)W poprzednim domu zrodlo ciepla bylo w jeszcze wiekszym pomieszczeniu, skrzynki rozdzielaczy w korytarzu i sypialni i każde z tych pomieszczen posiadalo swoje ogrzewanie Edytowane 21 Lipca 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 21.07.2019 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Czy ogrzewasz suszarka do włosów cz y podłogówka prądu pójdzie tyle samo. No niby tak, ale jeśli 2KW podasz farelką, grzejnikiem czy podłogą, to masz 3 różnie odczuwalne temperatury, więc tu nie zgadzam się z opiniami niektórych "2KW to 2KW nieważne jak podasz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts