Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł elektryczny zużycie energii.

Iros91

Recommended Posts

Witam, nigdzie nie mogę znaleźć informacji od osób użytkujących kocioł elektryczny do ogrzewania podłogowego domu, jakie mają zużycie energii. Wiem, że ogrzewanie prądem jest 1 : 1 . Ale jak to się ma do ogrzewania podłogowego wodnego , zasilanego niższą temperaturą. Tylko proszę nie pisać, że drogo itd.

Zależy mi na opinii osób mających taki system.

Pozdrawiam

Jesli zostaje w domu, to nie strata. U mnie ten obieg grzeje troche pomieszczenie techniczne i korytarz (tam jest juz rozdzielacz).

Ale w pomieszczeniu technicznym jest grzejaca petla z ustalonym pewnym przeplywem.

Gdyby nie ta energia z dobiegu do rozdzielacza, to pętla w pom technicznym musialyby grzac mocniej ( większy przepływ), aby zachowac taka samą temperature pomieszczenia.

Podobnie ma sie rzecz ze "stratami" zasobnika CWU

Jesli zostaje w domu, to nie strata.

Jeżeli grzeję do 25* pomieszczenie, w którym chcę mieć 16*, to jest to strata.

To jest przewaga kabli nad ogrzewaniem wodnym, że ciepło dozujesz precyzyjnie do każdego pomieszczenia - żadne nie jest przegrzane... No, powiedzmy. Bo chociaż w ogóle nie odpalałem ogrzewania w pomieszczeniu technicznym, nie mam tam rozdzielaczy, dobiegów ani kotła, to mam tam nawet w największe mrozy cieplej, niż potrzebuję.

Jeżeli grzeję do 25* pomieszczenie, w którym chcę mieć 16*, to jest to strata.

.

"JEŚLI"

Ale u mnie taka sytuacja nie występuje.

Jak wyraźnie napisalem, te pomieszczenia i tak wymagają ogrzewania podlogówką.

W praktyce nie przegrzejesz pomieszczenia do "25*" rurą dobiegowa w izolacji. Zachowaj trochę realizmu....

A w jakim pomieszczeniu Twojego domu w mrozy jest 23* - przy braku jakiegokolwiek ogrzewania ?

Ja takiego nie mam, w moim poprzednim domu z podlogowka (i trzema rozdzielaczami) takiego też nie miałem.

A swoja droga 4-5m dobiegu w otulinie miałoby podniesc ci temperature w jakimś pomieszczeniu o 2* ??.

Ha, ha - zejdż na ziemie ;)

Edytowane przez fotohobby

A w jakim pomieszczeniu Twojego domu w mrozy jest 23* - przy braku jakiegokolwiek ogrzewania ?

W pomieszczeniu technicznym. Grzane stratami CWU, rozdzielnią, elektroniką, pralką. Jest w nim wywiew, więc wpada powietrze już ogrzane. tylko jedna ściana zewnętrzna z małym oknem.

Kocioł elektryczny to nie tylko dobiegi -to sam kocioł, rury do zasobnika (vs grzałki grzejące wewnątrz zasobnika), rozdzielacze... Ile by to *C nie dorzuciło, to będzie sama strata jak w pomieszczeniu i tak jest za ciepło.

Edytowane przez Kaizen

A ja mam pomiesczenie techniczne narozne z oknem, drzwiami na zewnatrz i wylazem na strych, 2x wieksze od Twojego .

Nie ma tam rozdzielecza, bo jest na niego lepsze miejsce w centralnej czesci domu.

Utrzymuje tam 20C i to z dogrzewaniem podlogowka.

Podobnie mialem w poprzednim domu.

Jak widac - mozna zrobic tak, aby podlogowka nie miala strat.

U okna takie, jak w reszcie domu, przecież nie bede wstawial tam innego :)

Drzwi KMT stalowe ani najtansze, ani najdrozsze - srednia polka.

Sciana szczytowa ocieplona od wewnatrz do wysokosci 1.5m nad stropem (20cm styropianu).

image.jpg

Obciazenie cieplne tego pomieszczenia jest porownywalne z salonem, nie odbiegające od średniej domu - 43W/m2.

Nie mam wrazenia, ze "marnuje tam energię"

Obciazenie cieplne tego pomieszczenia jest porownywalne z salonem, nie odbiegające od średniej domu - 43W/m2.

To sporo wyjaśnia. Bo u mnie średnio 29,68W/m2 na przenikanie i wentylację. W pomieszczeniu technicznym mniej, bo tylko jedna ściana zewnętrzna, mały fix i brak drzwi.

Dlatego nie mozna generalizowac, ze wodna podlogowka = straty

U mnie - 2x wieksze pomieszczenie, o prawie 2x obciazeniu. (Choc jednak odbiegajace nieco od sredniej bo u mnie średnia to 32W/m2, a salon, kuchnia i pom gosp maja 41-44 W/m2)

W poprzednim domu zrodlo ciepla bylo w jeszcze wiekszym pomieszczeniu, skrzynki rozdzielaczy w korytarzu i sypialni i każde z tych pomieszczen posiadalo swoje ogrzewanie