ezg2014 18.07.2019 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Zamierzam zrobić trawnik od nowa, bo mój obecnie składa się z chwastów i mchów. Oczywiście ma być system nawadniania. Zastanawiam się , ile kosztuje nawadnianie trawnika na miesiąc lub sezon? Ile wody potrzeba do nawadniania trawnika? Mój trawnik ma 500-600m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 18.07.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 U mnie drożej bo mam najdroższą wodę w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 18.07.2019 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Tzn. ile wody idzie na to w miesiącu lub sezonie? Jak duży trawnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 19.07.2019 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Ja ceny wody nie liczę bo wywierciłem sobie studnię do tego celu ale tak czy siak podlewanie wodą ze studni a deszczówką to całkiem inna sprawa , mimo podlewania prawie dziennie trawa wygląda tragicznie a była taka ładna taka amerykańska deszcz nie padał u mnie od końca maja a z doświadczenia wiem że jeden deszcz zieleni całą trawę a woda ze studni tylko podtrzymuje agonię , trzeba myśleć powoli o likwidacji trawnika i posiać jakieś kaktusy czy coś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 19.07.2019 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 (edytowane) Koszty zależą od ilości opadów - jak nie ma ich wcale - praktycznie cały czerwiec i polowa lipca jest bez deszczu w wiekszosci kraju - to koszt bedzie duży. Na typowy trawnik 300-500m2 potrzeba na podtrzymanie wzglednej zieleni jakies 20-30m3 wody przez miesiac czyli 200-400zl (polowe mniej jesli mamy osobny licznik na ogrod). To jest tylko podtrzymanie jako takiej zieleni podczas suszy, jesli chcesz miec żywy zielony trawnik jak na wiosne to potrzebujesz o wiele wiele wiecej wody. Tak jak ktoś pisze wyżej, nic nie zastąpi deszczu. W upały i słoneczną pogodę woda z niezacienionego trawnika odparowuje momentalnie.W okolicy mam dziesiatki trawnikow nawadnianych i wszystkie są suche (mniej lub bardziej) jest jeden wyjatek ale tam woda leje sie godzinami i nie ma gornego limitu wydatkow. Edytowane 19 Lipca 2019 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonytrawnik 25.07.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Deszczówka ma w składzie naturalny azot. Studzienna chyba nie, jeśli już to niewiele. Trzeba też sprawdzać czy latem przy mocnych upałach nie trzeba wykonać aeracji. Ziemia przy takiej pogodzie lubi się zbić w skorupę, a wtedy można lać i lać, a woda zamiast wsiąkać to stoi, a potem odparowuje. Dodatkowo, mocno zbita ziemia powoduje zbyt duży nacisk na korzenie co osłabia darń. Pora podlewania również ma znaczenie, najlepiej rano. Ja osobiście swój trawnik w największe upały podlewałem wczesnym rankiem i późnym popołudniem. Unikam podlewania wieczorami ze względu na rozwój pleśni (liście wyglądają wtedy na suche i zbrązowiałe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.07.2019 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Deszczówka ma w składzie naturalny azot. Azotu w powietrzu jest cała masa. I co z tego, jak rośliny nie są w stanie go przyswoić? Do tego potrzebne są bakterie do współpracy - jak np. brodawkowe żyjące w symbiozie z motylkowatymi. Trawa takich współpracowników nie ma, więc trzeba nawozić (bo tlenki azotu, czyli kwaśny deszcz też nie pomoże) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts