donvitobandito 21.07.2019 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 (edytowane) Jakie mówią odwrotnie? Jakie twierdzą, że lepiej nie robić własnego uziomu, tylko podpiąć się do uziomu ZE? Przyznałbyś się jak facet do błędu i tyle. [moderowano] Kończę zatem wypowiedzi w tym wątku, zanim zaczniesz cytować Puszkina. Albo Andersena- że Elfy zalecają uziomy z pilonów, a smerfy fundamentowe, bo nie mają one zgody od Papy Smerfa na podpięcie pod główną skrzynkę w wiosce Edytowane 22 Lipca 2019 przez Redakcja wyzwiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.07.2019 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Przyznałbyś się jak facet do błędu i tyle. Przyznałem się do błędu dawno temu - nie mam uziomu fundamentowego. Bardzo żałuję i innych chcę przestrzec przed tym błędem. Prawo, normy i naukowcy są tu zgodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 21.07.2019 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 A jak byście ugryźli uziom w domu który stoi na płycie w wannie styropianowej? Bo tam uziom fundamentowy raczej nie ma sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.07.2019 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 A jak byście ugryźli uziom w domu który stoi na płycie w wannie styropianowej? Bo tam uziom fundamentowy raczej nie ma sensu? Przeczytaj Musiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.07.2019 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Przeczytaj Musiała. Możesz nie przenosić odpowiedzi na kogos innego - tylko zwyczajnie odpowiedziec ? Szczerze mówiąc jestem ciekawy jak to jet rozwiazne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.07.2019 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Możesz nie przenosić odpowiedzi na kogos innego - tylko zwyczajnie odpowiedziec ? Szczerze mówiąc jestem ciekawy jak to jet rozwiazne Nie zrobię tego nawet w połowie tak dobrze, jak dr Musiał. Masz tam opis, zdjęcia, uzasadnienie... Po co wynajdować koło ponownie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.07.2019 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Nie zrobię tego nawet w połowie tak dobrze, jak dr Musiał. Masz tam opis, zdjęcia, uzasadnienie... Po co wynajdować koło ponownie? to może linka ???? bo tak mi się wydaje że zaczynasz się ścigać z d7d w mnożeniu bezsensownych postówv.... tylko ze za to nie dostaje się pucharu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.07.2019 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 (edytowane) to może linka ???? Proszę bardzo. bo tak mi się wydaje że zaczynasz się ścigać z d7d w mnożeniu bezsensownych postówv.... tylko ze za to nie dostaje się pucharu Też nieźle sobie w tej konkurencji radzisz - np powyższym postem. Edytowane 22 Lipca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 22.07.2019 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 d7d w mnożeniu bezsensownych postówv.... tylko ze za to nie dostaje się pucharu Serio? Miałem wrażenie, że tylko ja to widzę. Pucharów nie, ale kreseczki tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 02.08.2019 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 @donvitobandito 1. Instalacja odgromowa nawet wykonana zgodnie ze sztuką ale bez projektu i metryki nie przyda ci się np. przy targowaniu stawki za ubezpieczenie budynku.2. Uziom zrobiony ze szpileczek plus połączenie (nielegalne) do Tauronu na 99% nie przejdzie pomiarów impedancji uziomu, bo ma za małą powierzchnię styku w bezpośrednim obszarze odprowadzenia wyładowania do ziemi.3. Inne powody, których tu nie przytoczę. @grend Ktoś kiedyś na tym forum twierdził, że nie wolno łączyć uziomu ogromowego z uziomem ochrony przeciwporażeniowej. Czy ja dobrze kojarzę z twoim nickiem tą teorię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 02.08.2019 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 @donvitobandito 2. Uziom zrobiony ze szpileczek plus połączenie (nielegalne) do Tauronu na 99% nie przejdzie pomiarów impedancji uziomu, bo ma za małą powierzchnię styku w bezpośrednim obszarze odprowadzenia wyładowania do ziemi. ? Jak połączony z uziomem Tauronu to wynik wyjdzie wręcz rewelacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 02.08.2019 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Jak połączony z uziomem Tauronu to wynik wyjdzie wręcz rewelacyjny Ośmielę się stwierdzić, że pomyliłeś pomiar impedancji uziomu ochronnego z pomiarem impedancji uziomu odgromowego. Oczywiście fizycznie jest to to samo żelastwo ale metody pomiaru są inne. W pierwszym przypadku mierzymy coś co ma parametry skupione a w drugim mierzymy linię długą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 02.08.2019 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Ośmielę się stwierdzić, że pomyliłeś pomiar impedancji uziomu ochronnego z pomiarem impedancji uziomu odgromowego. Oczywiście fizycznie jest to to samo żelastwo ale metody pomiaru są inne. W pierwszym przypadku mierzymy coś co ma parametry skupione a w drugim mierzymy linię długą. Czyli twierdzisz, że jak zmierzysz rezystancje uziomu (nie żadną impedancję Kolego) podłączonego do uziomu Tauronu, który to z kolei jest podłączony w X miejscach do szyny PEN, to wynik wyjdzie jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 02.08.2019 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Rozważ różnicę w ubezpieczeniu od wyładowań atmosferycznych np na 20 lat a kosztem budowy instalacji odgromowej. i ulgami w ubezpieczeniu . A jeśli dodasz koszt zabezpieczenia instalacji elektrycznej, antenowej w domu to koszty również wzrosną . Skonsultuj się z elektrykiem i znajomym agentem ubezpieczeń. Ubezpieczenie to kilka stówek rocznie i zapewnia odtworzenie poprzedniego stanu. Bo post wyrodził sie w bezproduktywną dyskusję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 06.08.2019 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Czyli twierdzisz, że jak zmierzysz rezystancje uziomu (nie żadną impedancję Kolego) podłączonego do uziomu Tauronu, który to z kolei jest podłączony w X miejscach do szyny PEN, to wynik wyjdzie jaki? Ale mnie do ochrony odgromowej nie interesuje rezystancja statyczna uziomu Tauronu, tylko jest mi potrzebna rezystancja dynamiczna układu uziemień. Może faktycznie słowo "impedancja" jest tu niezręcznie użyte bo elektryk zaraz widzi stan statyczny przy zasilaniu przebiegiem przemiennym (czyt. 50Hz). W takim razie zamiast impedancja napiszę "zdolność uziomu do rozproszenia energii wyładowania mierzona w omach i nie wiadomo dlaczego nazywana rezystancją udarową, skoro w stanach udarowych kluczowa jest impedancja układu uziemień a nie jego rezystancja". Tak czy inaczej dwie szpilki przy budynku połączone zdalnie z uziomem Tauronu nie przejdą pomiarów potwierdzających przydatność dla potrzeb LPS. Radzę zrobić otok w myśl przysłowia o szkle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts