Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność instalacji odgromowej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skoro masz również uziom fundamentowy,

Kaizen tak jak pisałem wcześniej, nie mam bednarki pod swoim budynkiem.

Uziom znajduje się natomiast w skrzynce energetycznej w granicy mojej działki- podłączony prawdopodobnie do fundamentu słupa oświetleniowego na ulicy. Pomiary przeprowadzone i są ok. I pod niego właśnie podepnę się z instalacją elektryczną od domu.

A może słyszał, że ZE nie życzy sobie łączenia swojego uziemienia funkcjonalnego z uziemieniem ochronnym Odbiorcy?

Bo w układzie sieciowym zasilania TT to już na pewno.

To wiem.

Ty pewnie też wiesz, że takie połączenie spełnia wszystkie swoje funkcje.

No i ja znowu o jakości, a Ty znowu o papierach, a te często bez jakością nie mają nic wspólnego ;)

Uziom znajduje się natomiast w skrzynce energetycznej w granicy mojej działki- podłączony prawdopodobnie do fundamentu słupa oświetleniowego na ulicy. Pomiary przeprowadzone i są ok. I pod niego właśnie podepnę się z instalacją elektryczną od domu.

Piszesz o uziemieniu ewentualnego punktu rozdziału, zakładając że masz układ TNCS - to nie jest uziom Twojego domu...

Pójdę bardzo na skróty i odpowiem krótko na pytanie z pierwszego postu: nie warto. Choćby dlatego że znając życie będzie on zrobiony źle - trzeba było zacząć od uziomu fundamentowego, teraz dołożenie instalacji odgromowej to "zapraszanie pioruna do Twojego domu" Trzymaj go na dystans.

Oczywiście nie jestem elektrykiem, ale myślę że moja podpowiedź więcej wnosi do tematu

No i ja znowu o jakości, a Ty znowu o papierach, a te często bez jakością nie mają nic wspólnego ;)
O jakiej jakości piszesz? Twoja jakość psu na budę się zdaje.

Przy okazji - to w TT nie możesz, ale już w TN tak? Bądź poważny.

PS. Nie wiem, jak u Ciebie ale TAURON zabrania łączenia swojego uziemienia z uziemieniem ochronnym odbiorcy.

Poczytaj TAURON.jpg

Może czegoś przy okazji się nauczysz?

Edytowane przez elpapiotr

O jakiej jakości piszesz? Twoja jakość psu na budę się zdaje.

Przy okazji - to w TT nie możesz, ale już w TN tak? Bądź poważny.

PS. Nie wiem, jak u Ciebie ale TAURON zabrania łączenia swojego uziemienia z uziemieniem ochronnym odbiorcy.

Poczytaj [ATTACH=CONFIG]432711[/ATTACH]

Może czegoś przy okazji się nauczysz?

Udowodniłeś mi tylko, że nie masz argumentów co do błędnego działania moich uziomów.

Próbujesz zasłaniać się papierkami ok, rozumiem. Sam robiłbym tak na Twoim miejscu. Tym nie nie mniej nie chowam urazy- Pozdrawiam!

Też nie chowam. Udowadniam Ci, że na każdym kroku popełniasz błędy, a Ty dalej swoje.

Tak na marginesie - uziemienie instalacji z dala od budynku to poroniony pomysł.

Ale jak zwykle Janusze wiedzą lepiej.

No właśnie Janusze wiedza lepiej... I Twoja Grażyna pewnie też: że skrzynkę mam z dala od budynku, że mam coś wspolenego z Tauronem itp. Ale spoko, na to też są leki ;)

Kaizen tak jak pisałem wcześniej, nie mam bednarki pod swoim budynkiem.

Przecież cytowałem przepis, że masz obowiązek zrobić uziom fundamentowy. I logiczne wyjaśnienie dra Musiała, dlaczego tak jest najlepiej.

Nawet, jak dostaniesz zgodę operatora sieci na podpięcie się do jego uziomu, to nie zapewni to ochrony - i Twoje stwierdzenie mam zapewnioną kompleksową ochronę przeciwprzepięciową, będzie tak dalekie od rzeczywistości jak to możliwe.

Przecież cytowałem przepis, że masz obowiązek zrobić uziom fundamentowy. I logiczne wyjaśnienie dra Musiała, dlaczego tak jest najlepiej.

Nawet, jak dostaniesz zgodę operatora sieci na podpięcie się do jego uziomu, to nie zapewni to ochrony - i Twoje stwierdzenie mam zapewnioną kompleksową ochronę przeciwprzepięciową, będzie tak dalekie od rzeczywistości jak to możliwe.

Kaizen, a dlaczego uważasz, że takie połączenie nie zapewni właściwej ochrony?

Poczytaj opracowanie dra Musiała o uziomach.

No i następny bez argumentów...

Jak już się na coś powoujesz to czytaj ze zrozuminiem: w tym opracowaniu jest napisane, że wg dr Musiała uziom fundamentowy jest najlepszy, a nie jedyny poprawny! I są pewnie opracowania, które mówią odwrotnie itd.

Jak już się na coś powoujesz to czytaj ze zrozuminiem: w tym opracowaniu jest napisane, że wg dr Musiała uziom fundamentowy jest najlepszy, a nie jedyny poprawny! I są pewnie opracowania, które mówią odwrotnie itd.

Jakie mówią odwrotnie?

Jakie twierdzą, że lepiej nie robić własnego uziomu, tylko podpiąć się do uziomu ZE?