Kaizen 21.07.2019 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 WT mówi w przytoczonym przez Ciebie punkcie o instalacji elektrycznej (którą to mam uziemioną do fundamentu), a nie o instalacji odgromowej. Skoro masz również uziom fundamentowy, To jak masz spięte szpile z uziomem fundamentowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 21.07.2019 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 no i za to między innymi donvitobandito powinien wyrzucić kb na zbity pysk ze swojej budowy. Nie zna prawa budowlanego - wynocha się uczyć. A tak - inwestor Pilony sobie wbija, bo ma taką chęć. wtf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.07.2019 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Za trudne?To podpowiem - projekt i dopilnowanie prac zgodnie z nim i Prawem budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 21.07.2019 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Skoro masz również uziom fundamentowy, Kaizen tak jak pisałem wcześniej, nie mam bednarki pod swoim budynkiem. Uziom znajduje się natomiast w skrzynce energetycznej w granicy mojej działki- podłączony prawdopodobnie do fundamentu słupa oświetleniowego na ulicy. Pomiary przeprowadzone i są ok. I pod niego właśnie podepnę się z instalacją elektryczną od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.07.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Uziom znajduje się natomiast w skrzynce energetycznej w granicy mojej działki- podłączony prawdopodobnie do fundamentu słupa oświetleniowego na ulicy. Pomiary przeprowadzone i są ok. I pod niego właśnie podepnę się z instalacją elektryczną od domu. Niemożliwe! Koniec świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 21.07.2019 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Niemożliwe! Koniec świata. Co w mojej instalacji odnośnie uziomów stwarza jakiekolwiek niebezpieczeństwo w stosunku do najlepszej jaką w życiu widziałeś- nawet w TV. Nie ma takiej opcji, więc proszę... Milczenie jest złotem, pamiętaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.07.2019 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 A może słyszał, że ZE nie życzy sobie łączenia swojego uziemienia funkcjonalnego z uziemieniem ochronnym Odbiorcy?Bo w układzie sieciowym zasilania TT to już na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 21.07.2019 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 A może słyszał, że ZE nie życzy sobie łączenia swojego uziemienia funkcjonalnego z uziemieniem ochronnym Odbiorcy? Bo w układzie sieciowym zasilania TT to już na pewno. To wiem. Ty pewnie też wiesz, że takie połączenie spełnia wszystkie swoje funkcje. No i ja znowu o jakości, a Ty znowu o papierach, a te często bez jakością nie mają nic wspólnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 21.07.2019 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Uziom znajduje się natomiast w skrzynce energetycznej w granicy mojej działki- podłączony prawdopodobnie do fundamentu słupa oświetleniowego na ulicy. Pomiary przeprowadzone i są ok. I pod niego właśnie podepnę się z instalacją elektryczną od domu. Piszesz o uziemieniu ewentualnego punktu rozdziału, zakładając że masz układ TNCS - to nie jest uziom Twojego domu... Pójdę bardzo na skróty i odpowiem krótko na pytanie z pierwszego postu: nie warto. Choćby dlatego że znając życie będzie on zrobiony źle - trzeba było zacząć od uziomu fundamentowego, teraz dołożenie instalacji odgromowej to "zapraszanie pioruna do Twojego domu" Trzymaj go na dystans. Oczywiście nie jestem elektrykiem, ale myślę że moja podpowiedź więcej wnosi do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.07.2019 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 (edytowane) No i ja znowu o jakości, a Ty znowu o papierach, a te często bez jakością nie mają nic wspólnego O jakiej jakości piszesz? Twoja jakość psu na budę się zdaje. Przy okazji - to w TT nie możesz, ale już w TN tak? Bądź poważny. PS. Nie wiem, jak u Ciebie ale TAURON zabrania łączenia swojego uziemienia z uziemieniem ochronnym odbiorcy. Poczytaj Może czegoś przy okazji się nauczysz? Edytowane 21 Lipca 2019 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 21.07.2019 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 O jakiej jakości piszesz? Twoja jakość psu na budę się zdaje. Przy okazji - to w TT nie możesz, ale już w TN tak? Bądź poważny. PS. Nie wiem, jak u Ciebie ale TAURON zabrania łączenia swojego uziemienia z uziemieniem ochronnym odbiorcy. Poczytaj [ATTACH=CONFIG]432711[/ATTACH] Może czegoś przy okazji się nauczysz? Udowodniłeś mi tylko, że nie masz argumentów co do błędnego działania moich uziomów. Próbujesz zasłaniać się papierkami ok, rozumiem. Sam robiłbym tak na Twoim miejscu. Tym nie nie mniej nie chowam urazy- Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.07.2019 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Też nie chowam. Udowadniam Ci, że na każdym kroku popełniasz błędy, a Ty dalej swoje.Tak na marginesie - uziemienie instalacji z dala od budynku to poroniony pomysł.Ale jak zwykle Janusze wiedzą lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 21.07.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Też nie chowam. Udowadniam Ci, że na każdym kroku popełniasz błędy, a Ty dalej swoje. Tak na marginesie - uziemienie instalacji z dala od budynku to poroniony pomysł. Ale jak zwykle Janusze wiedzą lepiej. No właśnie Janusze wiedza lepiej... I Twoja Grażyna pewnie też: że skrzynkę mam z dala od budynku, że mam coś wspolenego z Tauronem itp. Ale spoko, na to też są leki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.07.2019 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Kaizen tak jak pisałem wcześniej, nie mam bednarki pod swoim budynkiem. Przecież cytowałem przepis, że masz obowiązek zrobić uziom fundamentowy. I logiczne wyjaśnienie dra Musiała, dlaczego tak jest najlepiej. Nawet, jak dostaniesz zgodę operatora sieci na podpięcie się do jego uziomu, to nie zapewni to ochrony - i Twoje stwierdzenie mam zapewnioną kompleksową ochronę przeciwprzepięciową, będzie tak dalekie od rzeczywistości jak to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.07.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Co do ochrony przepięciowej - ciekawy przypadek miał autor topiku na elektrodzie. Sami zobaczcie - Rozdzielnica w domku jednorodzinnym. Sprawca - na 99 % pracownicy ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 21.07.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Przecież cytowałem przepis, że masz obowiązek zrobić uziom fundamentowy. I logiczne wyjaśnienie dra Musiała, dlaczego tak jest najlepiej. Nawet, jak dostaniesz zgodę operatora sieci na podpięcie się do jego uziomu, to nie zapewni to ochrony - i Twoje stwierdzenie mam zapewnioną kompleksową ochronę przeciwprzepięciową, będzie tak dalekie od rzeczywistości jak to możliwe. Kaizen, a dlaczego uważasz, że takie połączenie nie zapewni właściwej ochrony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.07.2019 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Kaizen, a dlaczego uważasz, że takie połączenie nie zapewni właściwej ochrony? Poczytaj opracowanie dra Musiała o uziomach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 21.07.2019 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Poczytaj opracowanie dra Musiała o uziomach. No i następny bez argumentów... Jak już się na coś powoujesz to czytaj ze zrozuminiem: w tym opracowaniu jest napisane, że wg dr Musiała uziom fundamentowy jest najlepszy, a nie jedyny poprawny! I są pewnie opracowania, które mówią odwrotnie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.07.2019 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Za to Twoje "argumenty" są nie do pobicia, bo niepowtarzalne, według własnego widzi-misię i własnej wiedzy technicznej.Oczywiście polega to na tym, że skoro działa, skoro świeci, to znaczy ze jest dobrze.Nie tędy droga, panie kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.07.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Jak już się na coś powoujesz to czytaj ze zrozuminiem: w tym opracowaniu jest napisane, że wg dr Musiała uziom fundamentowy jest najlepszy, a nie jedyny poprawny! I są pewnie opracowania, które mówią odwrotnie itd. Jakie mówią odwrotnie? Jakie twierdzą, że lepiej nie robić własnego uziomu, tylko podpiąć się do uziomu ZE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts