sabala6 20.07.2019 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 Witam serdecznie wszystkich którzy sami budują swój dom Ja po długim namyśle zdecydowałem się na budowę w technologi Ytong Energo Plus 48 . Gdyby ktoś był zainteresowany tematem to niech śmiało pisze. Obecnie jestem na etapie instalacji i tynków wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
icol 13.01.2020 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Cześć sabal6. Mocno rozważam budowę własnoręczną z energo plus małej chaty.W necie dużo narzekań sceptyków, a mało konkretnych opinii z własnego doświadczenia.W okolicy trudno podpytać, bo 95 procent buduje klasycznie (ceramika plus 15-20 cm styro).Wykonawców z doświadczeniem z ytongiem 1W też nie mogę trafić. Chciałem spytać, czy miałeś wcześniej doświadczenia budowlane?i najważniejsze czy jesteś zadowolony z technologii i wyboru materiału?Co było dotychczas największym problemem w realizacji własnymi rękoma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 13.01.2020 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 A jakie tu trzeba doświadczenie. Pewnie to bardziej realiści niż sceptycy. Ytong enego to U=0,19 czyli tyle samo co BK24+10cm styropianu. Z tego co widzę kosztuje około 22zł/szt czyli 182zł/m2. Różnica do BK24 to jakieś 110zł/m2. Za 110zł/m2 masz 50cm styropianu (wliczylem 30zł/m2 montaż jakby co). Energia uciekająca przez 120m2 ściany U=0,19 to jakieś 2200kWh rocznie przy ścianach z 30cm styropianu U=0,08 ucieka jakieś 1050kWh rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 13.01.2020 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 To optymalnie byłoby 36,6 plus 12 styro grafit . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 13.01.2020 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 W żadnym razie. Optymalne byłoby jak najmniej BK a jak najwięcej styropianu. Jak będę miał chwilę to wrzucę do arkusza podane przez ciebie 36+12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 13.01.2020 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 A jakie tu trzeba doświadczenie. Pewnie to bardziej realiści niż sceptycy. Ytong enego to U=0,19 czyli tyle samo co BK24+10cm styropianu. Z tego co widzę kosztuje około 22zł/szt czyli 182zł/m2. Różnica do BK24 to jakieś 110zł/m2. Za 110zł/m2 masz 50cm styropianu (wliczylem 30zł/m2 montaż jakby co). Energia uciekająca przez 120m2 ściany U=0,19 to jakieś 2200kWh rocznie przy ścianach z 30cm styropianu U=0,08 ucieka jakieś 1050kWh rocznie. Ytong energo plus ma U=0,17 i wyklucza błędy wykonawcy podczas wykonywania izolacji zewnętrze , bo z mojego doświadczenia rożnie z tym bywa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 13.01.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 A to akurat tego cenę podałem. Zostaje kupę kasy aby zapłacić za dobry montaż styropianu 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.01.2020 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 W teorii pięknie. Ale jest kilka ale:- przy braku styropianu co zrobić z mostkami - stropem, wieńcami, otworami stolarki, nadprożami (nawet prefabrukowane mają gorszą lambdę - a co dopiero żelbetowe)- jak znaleźc ekipę do tynków zewnętrznych? Był tu taki, co szukał do ściany trzywarstwowej - wszyscy oferowali 2cm styropianu i na to tynk. Więc wychodziło drogo, bo robocizna czy 2cm czy 20cm ta sama. A styropian chyba masz tańszy za m3 niż m3 Ytong energo?- jak znajdziesz ekipę albo i sam się porwiesz (choć IMO do tynku trzeba mieć wprawę jak przy niczym innym), to jaki koszt i dostępność tynku kładzionego bezpośrednio na BK?- lambda wychodzi ze 30% gorzej, niż 24+20cm styro, wychodzi grubiej, drożej i z większymi mostkami. Same wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.01.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 (edytowane) To optymalnie byłoby 36,6 plus 12 styro grafit . Grafit ma ze 4x lepszą lambdę od BK. więc każdy cm BK możesz zastąpić 1/4cm styro i odchudzić ścianę (czyli mieć więcej m2 PU przy tym samym obrysie i powierzchni ścian zewnętrznych - czyli za darmo) albo zastąpić 1:1 i zyskać lepsze U czyli oszczędzać na ogrzewaniu. Materiału konstrukcyjnego optymalnie jest dawać jak najmniej, na ile pozwoli jego nośność po uwzględnieniu bruzd i otworów, bo każdy ma gorszą lambdę nawet od podłego styropianu czy wełny. Edytowane 13 Stycznia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 13.01.2020 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 W teorii pięknie. Ale jest kilka ale: - przy braku styropianu co zrobić z mostkami - stropem, wieńcami, otworami stolarki, nadprożami (nawet prefabrukowane mają gorszą lambdę - a co dopiero żelbetowe) - jak znaleźc ekipę do tynków zewnętrznych? Był tu taki, co szukał do ściany trzywarstwowej - wszyscy oferowali 2cm styropianu i na to tynk. Więc wychodziło drogo, bo robocizna czy 2cm czy 20cm ta sama. A styropian chyba masz tańszy za m3 niż m3 Ytong energo? - jak znajdziesz ekipę albo i sam się porwiesz (choć IMO do tynku trzeba mieć wprawę jak przy niczym innym), to jaki koszt i dostępność tynku kładzionego bezpośrednio na BK? - lambda wychodzi ze 30% gorzej, niż 24+20cm styro, wychodzi grubiej, drożej i z większymi mostkami. Same wady. Ja zdecydowałem się na tę technologię bo całą elewację mam z kamienia lub gres więc tynk odpada. stolarka zlicowana z fasadą , okna z grubym profilem, częśc nadproży lanych w szalunku z ytonga a od zewnętrznej dodatkowo xps. Każda technologia ma jakieś wady . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 14.01.2020 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 W żadnym razie. Optymalne byłoby jak najmniej BK a jak najwięcej styropianu. Jak będę miał chwilę to wrzucę do arkusza podane przez ciebie 36+12. To będę czekał bo syn rusza z budową na wiosnę i mamy mętlik właśnie z tym czy 24 komórkowego i 20 styro czy nie lepiej 36,5 plus 12 grafit bo głównie kierowaliśmy się aby była akumulacja no a styro akumulacji jak wiemy nie ma ale z drugiej strony to nam załatwia podłogówka więc chyba jednak te 24 komórkowego będzie dobrym wyborem , najgorsze w tym będzie płyta fundamentowa bo okazało się że kiedyś tam jakas kopalnia gryzła i 3 kategoria a co z tym sie wiąże to pewnie bunkier Hitlerowski czyli z 8 ton stali masakra . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 14.01.2020 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 BK ma raczej kiepską akumulację, jak już chcesz akumulację to daj silkę wewnątrz. 36,5 + 12 grafit to U=0,132 akumulacja 110 kJ/m²K24 + 20 grafit to U=0,113 czyli jakieś 16% lepiej, akumulacja 83 kJ/m²K Płyta fundamentowa 15cm betonu to akumulacja 331 kJ/m²K. BK36,5 kosztuje 35zł/m2 drożej niż BK24. 35zł/m2 to jakieś 20cm styropianu 032/033 (150zł/m3) więc w ogóle nie ma sensu dawanie grubszego BK niż wymaga konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 14.01.2020 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 No to jest porada ,konkrety a nie przepychanki ,pzdr:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.01.2020 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 O wyceny w hurtowniach, należy pytać od m2 muru, m2 styro.Wtedy samo wyjdzie co taniej.A tak wołają o kostki, płyty i dodatkowo przeliczają, bo taniej i mniej.Tak by inwestor wiedział jak najmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabala6 04.12.2020 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Hej trochę mnie nie było ale już mieszkam w nowym domu Dom budowałem w dużej mierze własnymi siłami z Ytonga Energo Plus 48. Jeżeli chodzi o technologię to nadproża jak i słupy żelbetowe są kształtkami U z ociepleniem 5cm styroduru oraz zastosowałem ocieplenie wieńca 5cm styroduru i 10cm pustak. Cierpliwie trzeba docinać bloczki aby były dobrze dopasowane. Co do lokalnego budownictwa to w okolicy nikt tak nie budował do tej pory . Problemem było tez zamówienie materiału ponieważ składy budowlane nie handlują takim asortymentem. Bloczki generalnie są bardziej delikatne niż 25. Z całego domu może pozostało odpadu dwie taczki Używałem tez zaprawy Ytong i narzędzi przez nich dedykowanych. Generalnie fajnie się mieszka, dom jest ciepły, słabsza dźwiękoszczelność budynku-tak mi się wydaje. Co do mocowania szafek i pustakach nie zauważyłem jakiejś różnicy. Dach ocieplony został pianą. Do ogrzewania używam pompy ciepła a i w domu jest rekuperacja. Jakby co to nie zaglądam tu często ale z chęcią podzielę się informacjami z budowy domu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uparty 05.12.2020 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Wrzuć zdjęcia z procesu budowy. Z czego składa się elewacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szldor 30.12.2024 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 Hej, stoje przed wyborem materialu na sciane i mocno sie zastanawiam nad Ytong 48cm. Chcialam zapytac o opinie - po kilku zimach juz na pewno ma Pan wyrobione zdanie. Bede wdzieczna za wszelkie informacje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts