Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu czy zakup gotowego segmentu.

Recommended Posts

Ciężkie pytanie co robić. Ja bym upolował dewelopera na etapie wbijania łopaty i przypilnowałbym co robi. Teraz raczej tendencja deweloperów jest taka,że z inwestorami ustalają co ma być gdzie i w jakim miejscu. Zawsze możesz dopłacić parę zł i mieć lepsze ocieplenie, lepsze okna itp. Deweloperka to nie jest aż takie wielkie zło. Ten metraż co planujesz zawsze sprzedaż i w niedalekiej przyszłości możesz ruszyć z budową 200m2. Powodzenia

Tak jak piszecie w trakcie budowy na pewno byłabym w stanie coś na bieżąco dorzucać,,, Tu chciałam porównać 1:1 czy za ceną segmentu dam radę do tego samego stanu doprowadzić dom. Trochę się obawiam czy mimo pilnowania nie będą mnie kantować w trakcie budowy ( jak zobaczą że sama kobieta...) jeszcze nie zaczęłam a juz trudno :rolleyes::rolleyes:

Tak jak piszecie w trakcie budowy na pewno byłabym w stanie coś na bieżąco dorzucać,,, Tu chciałam porównać 1:1 czy za ceną segmentu dam radę do tego samego stanu doprowadzić dom. Trochę się obawiam czy mimo pilnowania nie będą mnie kantować w trakcie budowy ( jak zobaczą że sama kobieta...) jeszcze nie zaczęłam a juz trudno :rolleyes::rolleyes:

Przede wszystkim dom wymaga większej działki, a to już spora część budżetu. Deweloper budując szeregówkę bardziej wyzyska przestrzeń, więc tu jest do przodu. Sama budowa natomiast to podobne koszty. Jeśli jest się w pojedynkę i o budowie ma się mgliste pojęcie to wygodnie jest zatrudnić*Inspektora Nadzoru Inwestorskiego (no ale to kolejny koszt w budżecie budowy domu).

Kobieta chcąca się budować zasięga opinii u fachowców (Proszę mi tu łopatologicznie wyjaśnić co i dlaczego! Wy panowie fachowcy, też nie urodziliście się z tą wiedzą ) oraz pyta na forum. Ponadto MUSI mieć projekt w małym paluszku i jeden egzemplarz papierowego projektu w bagażniku furki. W torebce niezbędna jest miara taśmowa 5m, w razie czego będzie to pierwsza zabawka dla dzieciaka. Widziałem takie!

Scenka na budowie, wykonawcą są fachowcy o korzeniach z Podhala:

Inwestorce (nie związanej zawodowo z budownictwem) nie spodobała się świeżo wybudowana ściana, coś nie pasowały wymiary lub tp.

Zwróciła grzecznie uwagę, brygada w śmiech - Przyjdzie mąż to pogadamy.

Inwestorka do auta po projekt, trzy przyłożenia calówki i pozamiatane. Jest błąd.

- Jak przyjdzie mąż po południu, to ma byc poprawione, bo ... .

Mąż po południu zobaczył już poprawioną ścianę i powiedział brygadzie aby nie zadzierali z inwestorką, bo nie warto.

Komentarz: Aleś sobie pan babę wybrał!

- Ja nie narzekam, a wy pilnujcie swoich bab.

Jak słyszałem, do końca budowy był Wersal a brygada (skadinąd bardzo dobrzy fachowcy), bardzo uważała na odzywki.

Inspektor Nadzoru ze strony inwestora to dobry pomysł, pomimo kosztów może wyjść taniej niż poprawki spartolonych fragmentów.