woan 23.07.2019 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Ciężkie pytanie co robić. Ja bym upolował dewelopera na etapie wbijania łopaty i przypilnowałbym co robi. Teraz raczej tendencja deweloperów jest taka,że z inwestorami ustalają co ma być gdzie i w jakim miejscu. Zawsze możesz dopłacić parę zł i mieć lepsze ocieplenie, lepsze okna itp. Deweloperka to nie jest aż takie wielkie zło. Ten metraż co planujesz zawsze sprzedaż i w niedalekiej przyszłości możesz ruszyć z budową 200m2. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elza1 24.07.2019 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Tak jak piszecie w trakcie budowy na pewno byłabym w stanie coś na bieżąco dorzucać,,, Tu chciałam porównać 1:1 czy za ceną segmentu dam radę do tego samego stanu doprowadzić dom. Trochę się obawiam czy mimo pilnowania nie będą mnie kantować w trakcie budowy ( jak zobaczą że sama kobieta...) jeszcze nie zaczęłam a juz trudno :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.07.2019 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Szacunkowe koszty budowyhttps://kb.pl/porady/koszt-budowy-domu-dokladne-wyliczenia/Znając życie, pewnie koszty budowy zbyt optymistyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 25.07.2019 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Tak jak piszecie w trakcie budowy na pewno byłabym w stanie coś na bieżąco dorzucać,,, Tu chciałam porównać 1:1 czy za ceną segmentu dam radę do tego samego stanu doprowadzić dom. Trochę się obawiam czy mimo pilnowania nie będą mnie kantować w trakcie budowy ( jak zobaczą że sama kobieta...) jeszcze nie zaczęłam a juz trudno :rolleyes: Przede wszystkim dom wymaga większej działki, a to już spora część budżetu. Deweloper budując szeregówkę bardziej wyzyska przestrzeń, więc tu jest do przodu. Sama budowa natomiast to podobne koszty. Jeśli jest się w pojedynkę i o budowie ma się mgliste pojęcie to wygodnie jest zatrudnić*Inspektora Nadzoru Inwestorskiego (no ale to kolejny koszt w budżecie budowy domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.07.2019 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Tak jak piszecie w trakcie budowy na pewno byłabym w stanie coś na bieżąco dorzucać,,, Tu chciałam porównać 1:1 czy za ceną segmentu dam radę do tego samego stanu doprowadzić dom. Trochę się obawiam czy mimo pilnowania nie będą mnie kantować w trakcie budowy ( jak zobaczą że sama kobieta...) jeszcze nie zaczęłam a juz trudno :rolleyes: Kobieta chcąca się budować zasięga opinii u fachowców (Proszę mi tu łopatologicznie wyjaśnić co i dlaczego! Wy panowie fachowcy, też nie urodziliście się z tą wiedzą ) oraz pyta na forum. Ponadto MUSI mieć projekt w małym paluszku i jeden egzemplarz papierowego projektu w bagażniku furki. W torebce niezbędna jest miara taśmowa 5m, w razie czego będzie to pierwsza zabawka dla dzieciaka. Widziałem takie! Scenka na budowie, wykonawcą są fachowcy o korzeniach z Podhala: Inwestorce (nie związanej zawodowo z budownictwem) nie spodobała się świeżo wybudowana ściana, coś nie pasowały wymiary lub tp. Zwróciła grzecznie uwagę, brygada w śmiech - Przyjdzie mąż to pogadamy. Inwestorka do auta po projekt, trzy przyłożenia calówki i pozamiatane. Jest błąd. - Jak przyjdzie mąż po południu, to ma byc poprawione, bo ... . Mąż po południu zobaczył już poprawioną ścianę i powiedział brygadzie aby nie zadzierali z inwestorką, bo nie warto. Komentarz: Aleś sobie pan babę wybrał! - Ja nie narzekam, a wy pilnujcie swoich bab. Jak słyszałem, do końca budowy był Wersal a brygada (skadinąd bardzo dobrzy fachowcy), bardzo uważała na odzywki. Inspektor Nadzoru ze strony inwestora to dobry pomysł, pomimo kosztów może wyjść taniej niż poprawki spartolonych fragmentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts