Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program "Mój prąd"

grv

Recommended Posts

Po wysłaniu na wskazaną skrzynkę pocztową przychodzi informacja z [email protected]:

"

Dziękujemy!

Twój wniosek został wysłany

Wniosek rozpatrzy:

NARODOWY FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ (NFOŚiGW)

Elektroniczny identyfikator wniosku:

"

Pozdrawiam.

Potwierdzam. Dodatkowo w skrzynce odbiorczej epuap generuje się UPP - Urzędowe Poświadczenie Przekazania.

Edytowane przez anatema

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po wysłaniu na wskazaną skrzynkę pocztową przychodzi informacja z [email protected]:

"

Dziękujemy!

Twój wniosek został wysłany

Wniosek rozpatrzy:

NARODOWY FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ (NFOŚiGW)

Elektroniczny identyfikator wniosku:

"

Pozdrawiam.

Dziękuję. Czyli jednak nie przeszły, coś się pod koniec zblokowało.

Jak składałem wniosek dotację to też miałem wątpliwość. We wniosku wpisałem nr umowy kompelsowej z 2016 rok. Dzowniłem na infolinie i podali, bo na eboku nie ma. Wniosek przeszedł wiec chyba dobrze wpisałem.

Ale przeszedł i zaakceptowali czy przeszedł bo dał*się wysłać? Bo na stronie NFOŚ w sekcji "jak wypełnić" jest informacja, że trzeba podać właśnie nr i datę aneksu, a nie starej umowy. Którego nie widzą w eboku taurona, przynajmniej u mnie.

Ale aneks nie ma żadnego numeru.

Ja podałem numer i datę pierwszej umowy z Tauronem, która obowiązuje mnie cały czas - choć w eBoku mam adaptację "umowa nieaktywna"

Wg instrukcji na stronie programu:

"Punkt 33 i 34 Dane dotyczące umowy kompleksowej z Operatorem Sieci Dystrybucyjnej (zakładem

energetycznym) W przypadku:

• Jeżeli jest to nowa umowa podać należy dane tej nowej umowy.

• Jeżeli jest to aneks do umowy już istniejącej – podać należy dane aneksu, data – data zawarcia

aneksu; numer - jeżeli jest nadany to nr aneksu, jeżeli aneks nie ma numeru to nr umowy już

istniejącej"

http://nfosigw.gov.pl/gfx/nfosigw/userfiles/files/moj_prad/jak_wypelnic_wniosek_moj_prad.pdf

Witam,

dostałem właśnie do podpisania z Enei Umowę kompleksową.

I od razu kilka wątpliwości.

1. Moc umowna skoczyła z 11kW do 16kW. Dlaczego? Z czym to się wiąże? Będzie droższy abonament? Zabezpieczenia nie zmieniły się i zostały 25A.

2. Zaproponowano mi 12 miesięczny okres rozliczeniowy. Czy to dla mnie korzystne czy lepiej wybrać krótsze okres, np. 6-miesięczny? W domu wszystko zasilane energią elektr. + instalacja PV 4,62kWp (na wiosnę dojdzie jeszcze 1,5-2kWp. No i jak to wygląda (zawsze płaciłem za rzeczywiste zużycie), co np. 2 miesiące płacę przedpłatę wyliczoną ze średniego dotychczasowego zużycia a w momencie rozliczenia po 6 czy 12 miesiącach mam nadpłatę/dopłatę i odpowiednią fakturę kończącą dany 6- lub 12-miesięczny okres?

3. W piśmie przewodnim napisano, że wystarczy "zaparafować każdą stronę, podpisać we wskazanych miejscach. Tymczasem nie chciałbym zostawiać wielu niewypełnionych pól (choć nie podejrzewam, że Enea chciałaby to jakoś wykorzystać). Sama Umowa jest tu: https://www.enea.pl/dladomu/29.10.2019/u-kg_k-ee_04_18.06.2019_edit.pdf?t=1574440498 , a chodzi mi o:

a) par.4 pt.5 - chyba trzeba wykreślić "od...do....." ?

b) par.6 pt.1 - chyba trzeba wykreślić , bo nie dotyczy przejęcia od poprzedniego użytkownika

Witam,

dostałem właśnie do podpisania z Enei Umowę kompleksową.

I od razu kilka wątpliwości.

1. Moc umowna skoczyła z 11kW do 16kW. Dlaczego? Z czym to się wiąże? Będzie droższy abonament? Zabezpieczenia nie zmieniły się i zostały 25A.

Tak będzie droższy abonament ja mam przy 15 kw 3x25A

2. Zaproponowano mi 12 miesięczny okres rozliczeniowy. Czy to dla mnie korzystne czy lepiej wybrać krótsze okres, np. 6-miesięczny? W domu wszystko zasilane energią elektr. + instalacja PV 4,62kWp (na wiosnę dojdzie jeszcze 1,5-2kWp. No i jak to wygląda (zawsze płaciłem za rzeczywiste zużycie), co np. 2 miesiące płacę przedpłatę wyliczoną ze średniego dotychczasowego zużycia a w momencie rozliczenia po 6 czy 12 miesiącach mam nadpłatę/dopłatę i odpowiednią fakturę kończącą dany 6- lub 12-miesięczny okres?

W umowach prosumenckich nie ma zaliczek i przedpłat, weź 6 miesieczny okres rozliczeniowy jest elastyczniejszy i masz 2 faktury za okresy 1 st do 30 cz i 1 lip do 31 gr.

3. W piśmie przewodnim napisano, że wystarczy "zaparafować każdą stronę, podpisać we wskazanych miejscach. Tymczasem nie chciałbym zostawiać wielu niewypełnionych pól (choć nie podejrzewam, że Enea chciałaby to jakoś wykorzystać). Sama Umowa jest tu: https://www.enea.pl/dladomu/29.10.2019/u-kg_k-ee_04_18.06.2019_edit.pdf?t=1574440498 , a chodzi mi o:

a) par.4 pt.5 - chyba trzeba wykreślić "od...do....." ?

b) par.6 pt.1 - chyba trzeba wykreślić , bo nie dotyczy przejęcia od poprzedniego użytkownika

dopisałem na czerwono

@gawel & @stos

Pytanie kto i po co podwyższył mi moc umowną? Jeśli chodzi o ewentualną zależność wysokości abonamentu od mocy umownej, to możemy sprawdzić, ja

mam ze stałych opłat przy G12W i 2-miesięcznym okresie rozliczeniowym (wszystko netto):

a) sieciową za 3-faz - 13,66 PLN/mies.

b) przejściową za >1200kWh 0,33PLN/mies.

c) abonament 1,92PLN/mies.

więcej szczegółów: https://www.operator.enea.pl/operator/dla-domu/taryfa-operator/wyciag-z-taryfy-2019/1904_enea-operator_informacja-stawkach-brutto.pdf

Na żonglowaniu długością okresu rozliczeniowego chyba nic finansowo nie zyskam (za wyjątkiem niewielkiej opłaty abonamentowej)?

Ale czy na bilansowaniu PV coś mogę zyskać przy różnym długościach okresu rozliczeniowego?

Na prawdę nie ma żadnych przedpłat? Tylko faktura co 6- lub 12- miesięcy?

Edytowane przez Maciej Loret

Pytanie kto i po co podwyższył mi moc umowną?

Zapytaj tego, co przysłał papiery. Powinna być osoba kontaktowa. I czy to jest za darmo? Bo przy taryfach G płacisz opłatę jednorazową pewnie w okolicach 80zł/kW. W comiesięcznych opłatach nie ma to znaczenia (w przeciwieństwie do taryf z grupy C).

Witam,

jeszcze raz przejrzałem papiery i w piśmie przewodnim znalazłem adnotację: "Informujemy, że w związku z dokonanymi przez OSD zmianami w określaniu mocy umownej, dla załączonej umowy przyjęliśmy najwyższą jej wartość, wynikającą z zabezpieczenia przedlicznikowego, która nie wpływa na zmianę wysokości rozliczeń".

I pytanie o co temu misi biega? Tzn. będę musiał zapłacić za podwyższenie mocy umownej czy nie (tzn. czy " [...] nie wpływa na zmianę wysokości rozliczeń" dotyczy opłaty jednorazowej czy rozliczeń związanych z samą energią)? Oczywiście zadzwonię na 6(1) ale dopiero w poniedziałek rano...

@stos

A co ma moc instalacji PV do ewentualnych przedpłat?

@gawel & @stos

Pytanie kto i po co podwyższył mi moc umowną? Jeśli chodzi o ewentualną zależność wysokości abonamentu od mocy umownej, to możemy sprawdzić, ja

mam ze stałych opłat przy G12W i 2-miesięcznym okresie rozliczeniowym (wszystko netto):

a) sieciową za 3-faz - 13,66 PLN/mies.

b) przejściową za >1200kWh 0,33PLN/mies.

c) abonament 1,92PLN/mies.

więcej szczegółów: https://www.operator.enea.pl/operator/dla-domu/taryfa-operator/wyciag-z-taryfy-2019/1904_enea-operator_informacja-stawkach-brutto.pdf

Na żonglowaniu długością okresu rozliczeniowego chyba nic finansowo nie zyskam (za wyjątkiem niewielkiej opłaty abonamentowej)?

Ale czy na bilansowaniu PV coś mogę zyskać przy różnym długościach okresu rozliczeniowego?

Na prawdę nie ma żadnych przedpłat? Tylko faktura co 6- lub 12- miesięcy?

Tak , jestem świeżo po przejściu z umowy kompleksowej na prosumenta 18 listopada i mam nowy numer klienta i anulowano mi prognozy do kwietnia włącznie czyli nic teraz nie płace.

To dziwne że Ci podnieśli moc zamówioną bez Twojego wniosku.

W PGE za zwiększenie mocy zamówionej jest jednorazowa opłata zależna od tego o ile zwiększasz.

Co do Taurona to nie wiem.

Może ktoś się pomylił i wpisał zła moc zamówioną.

W PGE nie płacę żadnych przedpłat.

Mam rozliczenie 2 razy w roku.

Nie wiem czy to niepłacenie przedpłat nie zależy od mocy instalacji PV.

Moja pokrywa zapotrzebowanie domu, ale gdyby mi pokrywała np. 1/3 to myślę że byłyby przedpłaty.

Nie byłoby żadnych przedpłat ja zużywam 7 MWh a Pv mają 4KWp i nie mam żadnych przedpłat.

Edytowane przez gawel

Wpisali Ci 16kW bo mając zabezpieczenie 25A masz praktycznie taką moc.

Wielkość zabezpieczeń zależy od mocy zamówionej.

Z jakiegoś powodu Twoje zabezpieczenie (25A) jest wyższe od odpowiedniego dla 11kW mocy zamówionej które powinno być 20A.

Tzn. ja mogę pobrać te 16kW. Pytanie czy pobieram? Bo jeśli nie to, ja się zgadzam na podniesienie mocy umownej ale nie chcę za to płacić, bo z jakiej racji?

Przedpłaty są po to aby ZE nie był stratny tylko Ty.

Jasna sprawa. Instalacja w chwili obecnej (szacunek spod grubego placa) pokrywa około połowę pobieranej rocznie energii. Docelowo będzie około 70%.

P.S. I jestem w Enei, nie w Tauronie... ;)