Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program "Mój prąd"

grv

Recommended Posts

To że ministerstwo się zmieniło, ogólnie mówiąc to jeszcze nie zatrzymuje programu,....
to nie jest takie oczywiste , ale tutaj akurat przenieśli obowiązki

W regulaminie jest mowa o ministrze właściwym do spraw energii, a wydane w tym tygodniu rozporządzenie uwzględnia dział administracji rządowej "energia" wśród obowiązków nowego resortu – Ministerstwa Aktywów Państwowych, którym kieruje Jacek Sasin.

Okazuje się, że to do jego kompetencji obecnie należy zatwierdzanie list beneficjentów Mojego Prądu, które przygotowuje Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Informację potwierdziła portalowi Gramwzielone.pl Donata Bieniecka-Popardowska z Departamentu Promocji i Komunikacji Społecznej NFOŚiGW.

http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/101949/co-z-programem-moj-prad-po-likwidacji-ministerstwa-energii

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja od połowy października czekam na papier z Taurona odnośnie wymiany licznika....Jak ta firma potrafi kłamać i konfabulować to chyba tylko oni wiedzą. Ile moich telefonów do nich tyle wersji wydarzeń odnośnie tego niezbędnego dokumentu....czekamy dalej.

Nie żebym się mądrzył , jednak z doświadczenia powiem że słowo pisane jest lepsze niż mówione i więcej znaczy , zadzwonić to można po pizzę.

A ja od połowy października czekam na papier z Taurona odnośnie wymiany licznika....Jak ta firma potrafi kłamać i konfabulować to chyba tylko oni wiedzą. Ile moich telefonów do nich tyle wersji wydarzeń odnośnie tego niezbędnego dokumentu....czekamy dalej.

W tym tyg dzwoniłem do Taurona na info linię i ich "katarynka" mówiła ,że do 14 dni wysyłają dokument o przyłączeniu pod Mój Prąd...

Między 14 a 20 listopada , nie był aktualizowany , któryś dzień strona wręcz była wyłączona . Dziś widzę ,że przybyło tam(od 14) około 650 złożonych , 500 zatwierdzonych , 250 wypłaconych , 180 odrzuconych .

o fajnie że sprawdzałeś:) hmm czyli faktycznie na chwilę program zamarł.

to skoro działa i zaktualizowali, to może faktycznie już min aktywów przejęło obowiązki

W tym tyg dzwoniłem do Taurona na info linię i ich "katarynka" mówiła ,że do 14 dni wysyłają dokument o przyłączeniu pod Mój Prąd...

i to jest słowo klucz niestety u mnie poczta została z XIX wieku a wizyta dyliżansu pocztowego jest jak erekcja staruszka rzadka i krótka. Dlatego wszelkie wnioski wysiedziałem i odebrałem osobiście z RE. W sumie i tak od zgłoszenia PV do zmiany licznika minęło 30 dni w międzyczasie podpisałem umowę prosumencka.

Chyba mam newsa dotyczącego programu :D 21.11 NFOŚ podpisał porozumienie z branżą pv i zgodnie z ustalonymi zasadami współpracy instalatorzy PV mają możliwość pakietowego przekazywania do NFOŚiGW – jednorazowo więcej niż 20 – wniosków o dofinansowanie dla swoich klientów. Brzmi spoko :D

edit: porozumienie dotyczy 5 większych firm

Edytowane przez Konsultant Viessmann

A mnke ciekawi jeden z komentarzy z gramwzielone:

Wychodzi, że wniosków wpłynęło 9tyś, a wypłacono 5,5tyś" - znaczy, że 5500*5000=śmieszne 27,5mln zł. Co to za afykański w swym charakterze kraj w Europie Środkowej, gdzie do rozdysponowania 28mln zł potrzeba atencji: Premiera, kilku Ministrów mianowanych, ministrów NIE mianowanych, ale z rozporządzenia do jakiego Premier uprawniony nie był - Ministrów otrzymujących,, kompetencje" (cha, cha Sasin kompetentny do oceny czy udzielić komu wsparcia 5tys. na PV czy nie- farsa na 102 bo ten spaślak nie odróżnia prądu od napięcia o jakim wie tyle, że mu się udziela jak wszystkim gdy wezwie go Król Kaczyński na Nowogrodzką), tabunu pracowników NFOŚiGW, stert papierów i..... morza, rozległego morza łaski Pańskiej jaką rozdający w/w K O S M I C Z E G O rozmiaru pieniądze (tutaj przypomnijmy może:,, do 1 października 2018 r. łączna wartość wpływów z tytułu opłaty OZE wyniosła 627,6 mln zł. Tymczasem łączna wysokość wypłaconych do tego dnia środków z tytułu rozliczenia tzw. ujemnego salda wyniosła 57,7 mln zł."), kosmicznego rozmiaru 28 mln wobec przetrzymywania pozbieranych od Odbiorców na OZE ponad 620 mln z których od 2016 roku same odsetki to w procencie składanym podobna suma. Co zatem jest,, rozdawane" pod szyldem Mój Prąd? Otóż rozdawane są Wasze pieniądze, które już rządowi jako Podatek wypłaciliście. Rząd zatem nie daje na OZE złotówki.... To Odbiorcy g sfinansowali Mój Prąd...

Cóż, zawsze, ale to zawsze można wytoczyć argument: rząd nie ma własnych pieniędzy - daje mam wasze własne. To argument, który nie zależy od partii, rządzących, ludzi itd, bo to jest prawda - rząd nie ma własnych pieniędzy. Ale jest pytanie - na co i jak je przeznaczy.

W przypadku fotowoltaiki technologia tanieje, więc przynajmniej to jest plus, że nie ma takiej sytuacji że oddadzą ci coś za co więcej zapłacisz w wyniku wzrostu cen

czego nie rozumiesz ?

PieniądzE na Mój prąd pochodzą ze sprzedaży praw do emisji CO2 . Płaci go energetyka ... kupujesz od nich prąd ? dokładasz się im do zrzutki na program , bo oni również nie maja swoich pieniędzy. Kupujesz bułki w piekarni znowu płacisz , bo piekarz kupił prąd od energetyki , a on nie będzie dokładał do interesu...

Dokładasz się też energetyce do kar za zaprzestanie zakupu zielonych certyfikatów .

czego nie rozumiesz ?

PieniądzE na Mój prąd pochodzą ze sprzedaży praw do emisji CO2 . Płaci go energetyka ... kupujesz od nich prąd ? dokładasz się im do zrzutki na program , bo oni również nie maja swoich pieniędzy. Kupujesz bułki w piekarni znowu płacisz , bo piekarz kupił prąd od energetyki , a on nie będzie dokładał do interesu...

Dokładasz się też energetyce do kar za zaprzestanie zakupu zielonych certyfikatów .

To ciekawe że środki pochodzą z wydzielonego funduszu i nie mówię ze niemożliwe. Myślałem ze to z jakiejś dotacji UE:cool:

To ciekawe że środki pochodzą z wydzielonego funduszu i nie mówię ze niemożliwe. Myślałem ze to z jakiejś dotacji UE:cool:

z UE pochodziły pieniądze na Czyste powietrze . 103 miliardy zł , ale po co się przykładać do programu , z większą pulą , lepszy program z budżetem 1 mld :lol2:

podpisali jakoś 45 tys umów w rok , a UE zakładało 450 tyś :wtf:

z UE pochodziły pieniądze na Czyste powietrze . 103 miliardy zł ,

Finansowanie z UE to było marzenie rządzących dyplomatycznie przewidziane jako "środki EU w następnej perspektywie budżetowej". UE powiedziała, że eurocenta nie da na wymianę kotłów na węglowe. A że nasi się uparli na te kotły, to sami finansujemy Czyste Powietrze.