Dawidremont 24.07.2019 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Witam posiadam kawalerki 25m na parteze sąsiedzi z każdej strony. Budynek z 1930r mur zewnętrzny 0.5m grubości jak nie więcej. Jedno okno plastikowe.Mieszkanie będzie pod wynajmuje dla studenta. W budynku jest możliwość podłączenia gazu. Ale cena przylacza+piec instalacja- troszkę wyjdzie.W mieszkaniu woda jest podgrzewania elektrycznym boilerem. Więc myślałem czy do tak małego mieszkania nie lepiej będzie kupić pieca akumulacyjnego lub klimatyzacji. Czy lepiej odrazy w gazowy pięć?Prosił bym o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.07.2019 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Jak chcesz oferować luksusy, to klima + grzejniki elektryczne gdzie klima nie sięgnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 26.07.2019 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 @Dawidremont Najtaniej to chyba wyjdzie klima około 3,5 kW (poniżej 3 tys. zł), klima, która ogrzeje nawet przy -25 s.C. "na polu" I jak radzi @Kaizen jakiś grzejnik w rezerwie. Za prąd będzie przecież płacił student, a przy ogrzewaniu akumulacyjnym może mu zabraknąć gotówki na różne przyjemności wieku młodzieńczego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawidremont 27.07.2019 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Czyli taniej w rachunkach/ eksploatacji wyjdzie klima?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 27.07.2019 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Czyli taniej w rachunkach/ eksploatacji wyjdzie klima?? Zwłaszcza w eksploatacji. Cena do 3 tys. za klimę inwerter do -25 st.C z montażem realna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.07.2019 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Czyli taniej w rachunkach/ eksploatacji wyjdzie klima?? Ogrzewanie wyjdzie najtaniej. Ale część oszczędności zje chłodzenie. Do tego montaż dosyć drogi, jak porównasz z grzejnikami elektrycznymi. Dylemat jest tak naprawdę taki, czy obchodzą Cię koszty ogrzewania i bajer chłodzenia, czy tylko montażu. Jak to pierwsze - to klima plus grzejniki w łazience i może w najdalszym kącie od klimy będzie optymalnie. Jak koszty używania Cię nie obchodzą, bo płaci najemca, to grzejniki elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.07.2019 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 @Kaizen W grudniu i styczniu 2017/2018 r. testowałem piec c.o. Kospela tak dla ciekawości. Sam mam dom z lat 30-tych ubiegłego wiek.Zużycie prądu, to totalna porażka... Zwłaszcza dla kieszeni. Przy ekonomiczniejszym sposobie ogrzewania będzie miała większy wybór w znalezieniu odpowiedniego najemcy.Zwróć uwagę, że Kolega @Dawidremont rozważa opcję podłączenia gazu, a to na pewno nie będzie tańsze od klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.07.2019 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 W grudniu i styczniu 2017/2018 r. testowałem piec c.o. Kospela tak dla ciekawości. Sam mam dom z lat 30-tych ubiegłego wiek. Zużycie prądu, to totalna porażka... Zwłaszcza dla kieszeni. Weź pod uwagę, że to 25m2 po środku bryły bloku. Jak wyjdzie 120kWh/m2 rocznie, to ogrzanie prądem średnio po 45gr/kWh będzie rocznie kosztowało 1350zł. Nie ma IMO tragedii. Klima wyszłaby z 500zł. Ale trzeba do tego dodać przegląd przynajmniej w czasie gwarancji ze 200-300 zł i ze stówkę na chłodzenie. Więc finalnie z 500zł taniej co oznacza, że klima za 3K zł będzie się zwracała 6 lat. O ile w tym czasie nie wygeneruje ekstra kosztów. Sobie bym montował klimę, ale jak pod wynajem to nie wiem, co bym wybrał. Jeszcze w przypadku bloku trzeba sprawdzić w spółdzielni/wspólnocie czy w ogóle jest możliwość montażu klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.07.2019 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 Weź pod uwagę, że to 25m2 po środku bryły bloku. Jak wyjdzie 120kWh/m2 rocznie, to ogrzanie prądem średnio po 45gr/kWh będzie rocznie kosztowało 1350zł. Nie ma IMO tragedii. Klima wyszłaby z 500zł. Ale trzeba do tego dodać przegląd przynajmniej w czasie gwarancji ze 200-300 zł i ze stówkę na chłodzenie. Więc finalnie z 500zł taniej co oznacza, że klima za 3K zł będzie się zwracała 6 lat. O ile w tym czasie nie wygeneruje ekstra kosztów. Sobie bym montował klimę, ale jak pod wynajem to nie wiem, co bym wybrał. Jeszcze w przypadku bloku trzeba sprawdzić w spółdzielni/wspólnocie czy w ogóle jest możliwość montażu klimy. To bardzo dobrze, że sprawę analizujesz jeszcze z tej strony. Ja jestem wręcz zadowolony z rozszerzenia sposobu ogrzewania o klimy-pompy ciepła, że wszystkich aspektów tego nie analizowałem. Mimo że mam 4 klimy to dokupiłem PC, bo nie wszędzie idealnie rozprowadzane było ciepło (klimy kupione były do grzania). Fakt - w upały też są używane. Przy PC nie miałem problemu, kiedy się zwróci - była tania, bo była kupiona "na części" jako złom. Trochę "fuks", bo sama z siebie ruszyła. Mam powody do zadowolenia, podobnie jak mój sąsiad. Jemu też znalazłem PC. Tu link: https://www.olx.pl/oferta/powietrzna-pompa-ciepla-daikin-CID628-IDAkkmV.html#9b7b3ac0f3 Od kwoty podanej w ogłoszeniu odejmij 100 złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts