Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie kawalerka25m?

Dawidremont

Recommended Posts

Witam posiadam kawalerki 25m na parteze sąsiedzi z każdej strony. Budynek z 1930r mur zewnętrzny 0.5m grubości jak nie więcej. Jedno okno plastikowe.

Mieszkanie będzie pod wynajmuje dla studenta. W budynku jest możliwość podłączenia gazu. Ale cena przylacza+piec instalacja- troszkę wyjdzie.

W mieszkaniu woda jest podgrzewania elektrycznym boilerem. Więc myślałem czy do tak małego mieszkania nie lepiej będzie kupić pieca akumulacyjnego lub klimatyzacji. Czy lepiej odrazy w gazowy pięć?

Prosił bym o radę.

@Dawidremont

Najtaniej to chyba wyjdzie klima około 3,5 kW (poniżej 3 tys. zł), klima, która ogrzeje nawet przy -25 s.C. "na polu" I jak radzi @Kaizen jakiś grzejnik w rezerwie.

Za prąd będzie przecież płacił student, a przy ogrzewaniu akumulacyjnym może mu zabraknąć gotówki na różne przyjemności wieku młodzieńczego...

Czyli taniej w rachunkach/ eksploatacji wyjdzie klima??

Ogrzewanie wyjdzie najtaniej. Ale część oszczędności zje chłodzenie.

Do tego montaż dosyć drogi, jak porównasz z grzejnikami elektrycznymi.

Dylemat jest tak naprawdę taki, czy obchodzą Cię koszty ogrzewania i bajer chłodzenia, czy tylko montażu. Jak to pierwsze - to klima plus grzejniki w łazience i może w najdalszym kącie od klimy będzie optymalnie. Jak koszty używania Cię nie obchodzą, bo płaci najemca, to grzejniki elektryczne.

@Kaizen

W grudniu i styczniu 2017/2018 r. testowałem piec c.o. Kospela tak dla ciekawości. Sam mam dom z lat 30-tych ubiegłego wiek.

Zużycie prądu, to totalna porażka... Zwłaszcza dla kieszeni.

Przy ekonomiczniejszym sposobie ogrzewania będzie miała większy wybór w znalezieniu odpowiedniego najemcy.

Zwróć uwagę, że Kolega @Dawidremont rozważa opcję podłączenia gazu, a to na pewno nie będzie tańsze od klimy.

W grudniu i styczniu 2017/2018 r. testowałem piec c.o. Kospela tak dla ciekawości. Sam mam dom z lat 30-tych ubiegłego wiek.

Zużycie prądu, to totalna porażka... Zwłaszcza dla kieszeni.

Weź pod uwagę, że to 25m2 po środku bryły bloku. Jak wyjdzie 120kWh/m2 rocznie, to ogrzanie prądem średnio po 45gr/kWh będzie rocznie kosztowało 1350zł. Nie ma IMO tragedii.

Klima wyszłaby z 500zł. Ale trzeba do tego dodać przegląd przynajmniej w czasie gwarancji ze 200-300 zł i ze stówkę na chłodzenie. Więc finalnie z 500zł taniej co oznacza, że klima za 3K zł będzie się zwracała 6 lat. O ile w tym czasie nie wygeneruje ekstra kosztów. Sobie bym montował klimę, ale jak pod wynajem to nie wiem, co bym wybrał.

Jeszcze w przypadku bloku trzeba sprawdzić w spółdzielni/wspólnocie czy w ogóle jest możliwość montażu klimy.

Weź pod uwagę, że to 25m2 po środku bryły bloku. Jak wyjdzie 120kWh/m2 rocznie, to ogrzanie prądem średnio po 45gr/kWh będzie rocznie kosztowało 1350zł. Nie ma IMO tragedii.

Klima wyszłaby z 500zł. Ale trzeba do tego dodać przegląd przynajmniej w czasie gwarancji ze 200-300 zł i ze stówkę na chłodzenie. Więc finalnie z 500zł taniej co oznacza, że klima za 3K zł będzie się zwracała 6 lat. O ile w tym czasie nie wygeneruje ekstra kosztów. Sobie bym montował klimę, ale jak pod wynajem to nie wiem, co bym wybrał.

Jeszcze w przypadku bloku trzeba sprawdzić w spółdzielni/wspólnocie czy w ogóle jest możliwość montażu klimy.

To bardzo dobrze, że sprawę analizujesz jeszcze z tej strony.

Ja jestem wręcz zadowolony z rozszerzenia sposobu ogrzewania o klimy-pompy ciepła, że wszystkich aspektów tego nie analizowałem.

Mimo że mam 4 klimy to dokupiłem PC, bo nie wszędzie idealnie rozprowadzane było ciepło (klimy kupione były do grzania).

Fakt - w upały też są używane.

Przy PC nie miałem problemu, kiedy się zwróci - była tania, bo była kupiona "na części" jako złom. Trochę "fuks", bo sama z siebie ruszyła.

Mam powody do zadowolenia, podobnie jak mój sąsiad.

Jemu też znalazłem PC.

Tu link:

https://www.olx.pl/oferta/powietrzna-pompa-ciepla-daikin-CID628-IDAkkmV.html#9b7b3ac0f3

Od kwoty podanej w ogłoszeniu odejmij 100 złotych.