pralat 24.07.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Witajcie, Odziedziczyłem po poprzednich właścicielach instalację z filtrem narurowym tego typu: Jest on mocno zużyty i należałoby go zmienić. Za nic w świecie nie mogę tego odkręcić. Całość jest mocno zasyfiona kamieniem, a z obudowy z rzadka kapie woda na podłogę. Po zamknięciu zaworu doprowadzającego wodę z zewnątrz spuściłem poprzez krany ciśnienie z instalacji, odkręciłem odpowietrznik, który jest na górze, szarpałem się z tym chyba z godzinę i ani drgnęło. Czy jest jakiś magiczny sposób na odkręcenie tego filtra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 24.07.2019 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Plastikowy klucz jest ?https://www.castorama.pl/klucz-do-korpusu-filtra-10-id-1058419.html?store=0&exactc=14976614ef48e5d8de74469b8d94e2e5&keyword=pla_instalacja&gclid=EAIaIQobChMI1eSc-pfN4wIVArDtCh1yqQRoEAQYAiABEgIdsfD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pralat 24.07.2019 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Tak, tak, to nim właśnie próbuję atakować problem. Te klucze mają*jednak strasznie krótkie ramię i skutek jest taki, że na mojej dłoni jest odcisk, a obudowa filtra nie drgnęła nawet o milimetr. Zastanawiałem się czy może jakoś ten plastik rozgrzać. W ostateczności zniszczyć, pokruszyć i zdemontować całą tą obudowę, a potem założyć nową, ale wiadomo - tego bym najchętniej uniknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.07.2019 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 To przedłuż ramię czymś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pralat 24.07.2019 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Spróbuję może faktycznie nawiercić to ramię i na kilka śrub przymocować coś podłużnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 24.07.2019 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Rurka lub inny profil , wystarczy nałożyć . Są znaki na obudowie w którą stronę kręcić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pralat 24.07.2019 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Dzięki za podpowiedź, nałożenie rurki, to doskonały pomysł. Założyłem z góry, że kierunek kręcenia będzie standardowy, jak przy odkręcaniu butelki czy śrub, ale przyjrzę się dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedet 24.07.2019 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Popatrz uważnie czy nie ma klipsa zabezpieczającego przed odkręceniem (u mnie jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pralat 24.07.2019 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 O! On jest jakoś od tyłu? Gdzieś przy gwincie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedet 24.07.2019 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 U mnie jest od strony wylotowej, lekko skierowany w tył. Wystarczy delikatnie podnieść aby odblokować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.07.2019 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Od góry w niebieskim korpusie są również dwie śrubki z o ringami. Jeśli zakręcisz wodę na obu zaworach wykręć jedną (tą którą łatwiej) zniwelujesz ciśnienie w filtrze przez to będzie łatwiej odkręcić nakrętkę trzymająca przeźroczystą obudowę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pralat 25.07.2019 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Śrubę oczywiście odkręcam. Żadnego klipsa jednak u mnie niestety nie ma, także pozostaje mi przedłużyć czymś ramię i użyć siły. W najgorszym razie mi się to rozleci i będę miał szybki kurs do sklepu po nowy egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.07.2019 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Śrubę oczywiście odkręcam. Żadnego klipsa jednak u mnie niestety nie ma, także pozostaje mi przedłużyć czymś ramię i użyć siły. W najgorszym razie mi się to rozleci i będę miał szybki kurs do sklepu po nowy egzemplarz. Twój filtr to model 3-częściowy, czyli że odkręcasz dolną niebieską część od górnej. Przezroczysty klosz jest tylko dociskany przez niebieską nakrętkę. Odkręcasz ją w lewo (jestem prawie pewien ) Są takie klucze specjalne, z paskiem którym obejmujesz cały korpus, ale w tym przypadku łatwiej i taniej będzie go po prostu przeciąć i wstawić nowy filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts