Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak odkręcić ten filtr?

pralat

Recommended Posts

Witajcie,

Odziedziczyłem po poprzednich właścicielach instalację z filtrem narurowym tego typu:

dz01MzAmaD00OTM=_src_198043-uzdatnianie_rodzaje_filtrow_6_budujemydompl.jpg

Jest on mocno zużyty i należałoby go zmienić. Za nic w świecie nie mogę tego odkręcić. Całość jest mocno zasyfiona kamieniem, a z obudowy z rzadka kapie woda na podłogę. Po zamknięciu zaworu doprowadzającego wodę z zewnątrz spuściłem poprzez krany ciśnienie z instalacji, odkręciłem odpowietrznik, który jest na górze, szarpałem się z tym chyba z godzinę i ani drgnęło. Czy jest jakiś magiczny sposób na odkręcenie tego filtra?

Tak, tak, to nim właśnie próbuję atakować problem. Te klucze mają*jednak strasznie krótkie ramię i skutek jest taki, że na mojej dłoni jest odcisk, a obudowa filtra nie drgnęła nawet o milimetr. Zastanawiałem się czy może jakoś ten plastik rozgrzać. W ostateczności zniszczyć, pokruszyć i zdemontować całą tą obudowę, a potem założyć nową, ale wiadomo - tego bym najchętniej uniknął.

Od góry w niebieskim korpusie są również dwie śrubki z o ringami. Jeśli zakręcisz wodę na obu zaworach wykręć jedną (tą którą łatwiej) zniwelujesz ciśnienie w filtrze przez to będzie łatwiej odkręcić nakrętkę trzymająca przeźroczystą obudowę.
  • Like 1

Śrubę oczywiście odkręcam. Żadnego klipsa jednak u mnie niestety nie ma, także pozostaje mi przedłużyć czymś ramię i użyć siły. W najgorszym razie mi się to rozleci i będę miał szybki kurs do sklepu po nowy egzemplarz.

Twój filtr to model 3-częściowy, czyli że odkręcasz dolną niebieską część od górnej. Przezroczysty klosz jest tylko dociskany przez niebieską nakrętkę. Odkręcasz ją w lewo (jestem prawie pewien :) )

Są takie klucze specjalne, z paskiem którym obejmujesz cały korpus, ale w tym przypadku łatwiej i taniej będzie go po prostu przeciąć i wstawić nowy filtr.