Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, jaki proponujecie selektywny środek na chwasty? Póki co trawnik ładnie wygląda, natomiast gdzieniegdzie pojawiają się chwasty, które chciałbym wytępić i zapobiec powstawaniu nowych. Jaki środek będzie najlepszy? Oczywiście musi on być bezpieczny dla trawy. Pozdrawiam.
https://forum.murator.pl/topic/248550-za%C5%82o%C5%BCy%C5%82em-trawnik-wysiana-trawa-ma-ok-3-tygodnie/

Starane. Wypróbowane na własnym trawniku. Tępi chwasty dwuliścienne, nie rusza trawnika. Jednak zalecałbym dla bezpieczeństwa przy nowozałożonym trawniku trochę ostrożności i stosowanie miejscowe.

Okej, w takim razie w tym roku dam sobie spokój z chemią. Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Mam jeszcze jedno pytanie czy można zastosować na jesień jakiś nawóz ?

Jeśli tak to jaki polecacie i jaki jest odpowiedni termin nawożenia ?

Jesienią to tylko "jesienny", bo zbyt duża dawka azotu utrudnia roślinom zgromadzenie wody na okres zimowy. Standardowych nawozów NPK nie stosujemy jesienią. Ale teraz wybór jest ogromny na każdą okazję...
Starane to nazwa środka chwastobójczego. Można stosować miejscowo. Jak wspomniałem trawy nie tępi. Póki trawka młoda przydałby się jej jeszcze nawóz z azotem, ja stosuję nawet nawóz ogólny - azofoskę. Trawnik ma wtedy piękny kolor po kilku dniach. Nie za dużo stosować na raz bo wypali. Potem od połowy września nawóz jesienny z żelazem (uważać na kamyczki i kostkę brukową bo farbuje). Florowit jest sprawdzoną firmą.
  • 1 year później...