mirekz50 25.07.2019 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Chciałem dobudować wejście do już wybudowanego domu, który będzie pełnił formę mini werandy (bez zadaszenia). Wymiary to 2x4m - wysokość tegoż "ganku" to około 70cm na poziom gruntu. Nię będę go zabudowywał - ma pełnić tylko rolę wejścia do domu wraz z kilkoma schodkami. FundamentNajszybciej i najłatwiej byłoby zamówienie gruszki, ale wymagana ilość jest mikro (0,5m3) - dodatkowo większym problemem będzie wylanie resztki betonu pozostałej w gruszce (teren jest zagospodarowany). Dlatego zastanawiam się czy można by wykonać fundament z bloczków betonowych (ew. wykonać "chudziak w betoniarce - ale czy jest niezbędny)? Pytanie - czy można całość zrobić z bloczków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.07.2019 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Zrób kostkę albo betonowe płyty tarasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirekz50 25.07.2019 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Odpada, ponieważ ganek ze względu na bliskość ogrodzenia musi być stromy (kąt prosty) - zaś schody będa w jednym miejscu. Zastosowanie kostki wymusza łagodny spadek na około ganku, a to z powoduje że z ganku 4x2m zrobi się 3,10x1,10m (3 schody, każdy po 30cm głębokości) Wymiar wraz ze schodami nie może przekroczyć 4x2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.07.2019 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Odpada, ponieważ ganek ze względu na bliskość ogrodzenia musi być stromy (kąt prosty) I w czym to przeszkadza? Taki wygooglany przykład: http://www.budownictwo.org/img/art/2018_10/81340/original/0_upload_457b303fd8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirekz50 29.07.2019 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 1. Wysokość wejścia to 70 cm, a więc słupki powinny być zdecydowanie wyższe - powiedzmy 100 cm. Nie spotkałem się z takimi. 2. Nie odpowiada mi takie wykonanie ze względów organoleptycznych, nie mój styl. Całość będzie wykończone drewnianą wysoką balustradą - dlatego postanowiłem połączyć beton z drewnem lub całość w drewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts