Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wejście do domu (podstawa ganka) - dobór materiału i technologii

mirekz50

Recommended Posts

Chciałem dobudować wejście do już wybudowanego domu, który będzie pełnił formę mini werandy (bez zadaszenia). Wymiary to 2x4m - wysokość tegoż "ganku" to około 70cm na poziom gruntu. Nię będę go zabudowywał - ma pełnić tylko rolę wejścia do domu wraz z kilkoma schodkami.

Fundament

Najszybciej i najłatwiej byłoby zamówienie gruszki, ale wymagana ilość jest mikro (0,5m3) - dodatkowo większym problemem będzie wylanie resztki betonu pozostałej w gruszce (teren jest zagospodarowany).

Dlatego zastanawiam się czy można by wykonać fundament z bloczków betonowych (ew. wykonać "chudziak w betoniarce - ale czy jest niezbędny)?

Pytanie - czy można całość zrobić z bloczków?

Odpada, ponieważ ganek ze względu na bliskość ogrodzenia musi być stromy (kąt prosty) - zaś schody będa w jednym miejscu. Zastosowanie kostki wymusza łagodny spadek na około ganku, a to z powoduje że z ganku 4x2m zrobi się 3,10x1,10m (3 schody, każdy po 30cm głębokości)

Wymiar wraz ze schodami nie może przekroczyć 4x2m.

1. Wysokość wejścia to 70 cm, a więc słupki powinny być zdecydowanie wyższe - powiedzmy 100 cm. Nie spotkałem się z takimi.

2. Nie odpowiada mi takie wykonanie ze względów organoleptycznych, nie mój styl. Całość będzie wykończone drewnianą wysoką balustradą - dlatego postanowiłem połączyć beton z drewnem lub całość w drewnie.