Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

20 kV, 3 -fazy: kalkulator przekroju przewodów elektrycznych

Recommended Posts

Prośba o sprawdzanie czy YDY drut 5x10mm2 będzie ok dla 20 kW docelowo,

30 mb od skrzynki w płocie do skrzynki rozdzielczej w domu.

Pytam bo w projekcie mam moc przyłączeniowa 13 kW, ale w przyszłości będę zwiększał do 16kW czy 20kW.

No i nie chcę za 10 lat kabla wymieniać.

Kabel z energetyki podciągnięty do skrzynki jest mocarny, 100A.

http://lumier.pl/kalkulator/

YDY drut 5x10mm2.jpg

Ale kalkulator masz mało mocarny, nie obejmuje aż takiego napięcia.

No dobra, pośmialiśmy się.

Czy rzeczony projekt obejmuje "nakaz" położenia od skrzynki złącza kablowego do rozdzielnicy budynku kabel 5-żyłowy, oraz czy przewidziano jakieś uziemienie dl GSW instalacji elektr. budynku, że o odgromówce nie wspomnę?

Edytowane przez elpapiotr

Jest 5*10 mm2

Doradzono mi wystąpić o moc 13kV na początek mieszkania, a następnie można łatwo podnieść do 16 kW. Ja chce mieć kabel na 20 kW

nie chce się pogrążać, no ale co mi tam

Co do uziemienia to planuję wpić 2-3 pręty zbrojeniowe i połączyć do kupy za pomocą złączy krzyżowych, stosowne pomiary zrobi elektryk.

Mam płytę fundamentową na XPS, no i zgłębiam temat bednarki wkoło domu.

projekt.jpg

Witam.

Projekt, jak sądzę wykonany metodą kopiuj-wklej.

Układ sieci zasilającej projektant również wziął pod uwagę.

Tylko dlaczego nie ma na budowie elektryka?

I przy okazji - jaki uziom budynku przewidział projektant, zgodnie z Prawem budowlanym?

Jak potrzebuję to ściągam elektryka, natomiast instalację ogarniam sam aby zaoszczędzić.

No i jak z tym kablem 5x10mm2. wczytywałem się że spadek napięcia pomiędzy skrzynką zewnętrzną a punktem odbioru ma być nie większe niż 4%.

Są inne kalkulatory i tabelę w stosunku do tego co pokazałem w pierwszym poście.

Proszę o info., jakie mieć kryterium np. 0.5% spadku napięcia na 30 m do rozdzielnicy?

No i jak z tym kablem 5x10mm2. wczytywałem się że spadek napięcia pomiędzy skrzynką zewnętrzną a punktem odbioru ma być nie większe niż 4%.

Są inne kalkulatory i tabelę w stosunku do tego co pokazałem w pierwszym poście.

Proszę o info., jakie mieć kryterium np. 0.5% spadku napięcia na 30 m do rozdzielnicy?

Psu na budę Ci będzie potrzebna ta piąta żyła, skoro masz szynę PE podpiętą do uziemionej szyny GSW.

A skoro masz przekrój nie mniejszy niż 10 mm2 Cu, żyłę PEN wpinasz do wspomnianej szyny.. PE.

Chyba że układ sieci jest TT, to nie masz w kablu zasilającym żyły PEN, tylko N i trzy fazy.

PS. Pręt zbrojeniowy nadaje się jako uziemiene, pod warunkiem ... itd itd.

Psu na budę Ci będzie potrzebna ta piąta żyła, skoro masz szynę PE podpiętą do uziemionej szyny GSW.

A skoro masz przekrój nie mniejszy niż 10 mm2 Cu, żyłę PEN wpinasz do wspomnianej szyny.. PE.

Chyba że układ sieci jest TT, to nie masz w kablu zasilającym żyły PEN, tylko N i trzy fazy.

PS. Pręt zbrojeniowy nadaje się jako uziemiene, pod warunkiem ... itd itd.

Zaraz, zaraz

1.w rozdzielnicy będzie uziemiony przewód PE poprzez połączenie go z GSU a ta z uziomem otokowym

2. instalacja ma być wykonana w układzie sieci TN-S

3.pręt zbrojeniowy jest psu na budę, bo jest bednarka w koło domu

4.mam w projekcie w.i.z. 5 żył to będę to kładł

schemat w załączniku

https://photos.app.goo.gl/Zm4Fx9y9FFanSjRv9Trentino B na plycie.jpg

Trentino B na plycie.jpg

Trentino B na plycie.jpg

Trentino B na plycie.jpg

Edytowane przez v1ncent

A może wraz z kablem 5x10mm2 do skrzynki w ogrodzeniu będzie wprowadzona bednarka ,która będzie połączona z tą bednarką wokół domu?

Więc doszło by 30mb dodatkowo zakopanej bednarki.

Oczywiście masz zgodę ZE na łączenie uziemienia roboczego linii kablowej z uziemieniem ochronnym Odbiorcy? Czy tak na kocią łapę sobie ...?

Projektant instalacji elektrycznej odpowiedział, że TN-C dotyczy sieci czyli kabla sieciowego.

WIZ (wewnętrzna instalacja zasilająca) jest ja nazwa mówi- instalacją i powinna być wykonana kablem YKXS 5x10mm2.

Natomiast jeżeli rzeczywista długość kabla wiz od szafki kablowej do tablicy rozdzielczej jest większa niż 18mb. to rozdział przewodu PEM na PEiM (powinno być pewnie PEN i PEiN) można ewentualnie zrobić w tablicy rozdzielczej w budynku i wtedy instalację wiz można wykonać kablem YKXS 4x10mm2.

W hurtowni powiedzieli że kable z 4ma żyłami jest w cenie 5o żyłowego, nie ma nastanie i trzeba kupić większe ilości.

No to słabo, musze wsadzić do WIZ 5 żył i jedna będzie nie używana.

Tak czy inaczej już wiem na 100% jak ogarnąć elektrykę w koło domu, uziomy , odgrom.

Dziękuję

Edytowane przez v1ncent

Projektant instalacji elektrycznej odpowiedział, że TN-C dotyczy sieci czyli kabla sieciowego.

WIZ (wewnętrzna instalacja zasilająca) jest ja nazwa mówi- instalacją i powinna być wykonana kablem YKXS 5x10mm2.

Natomiast jeżeli rzeczywista długość kabla wiz od szafki kablowej do tablicy rozdzielczej jest większa niż 18mb. to rozdział przewodu PEM na PEiM (powinno być pewnie PEN i PEiN) można ewentualnie zrobić w tablicy rozdzielczej w budynku i wtedy instalację wiz można wykonać kablem YKXS 4x10mm2.

Wystarczyło zapytać Ziutka (sorry - projektanta) czy może być YAKY 4 x16 lub 25 mm2.

Ziutek leży na łopatkach.

No bo jak czytam, że do 18 m kabel 5-żyłowy, a powyżej juz 4-, to ręce opadają.

czas kończyć temat, jutro przyjeżdża koparka. I jestem ogarnięty z przygotowaniami.

aczkolwiek,

# połączenia bednarki

Pan ze sklepu doradził łączyć odcinki bednarki 2ma śrubami M8. Mam nadzieje że na złączu nie zacznie się korozja..

Najchętniej pokrył był szczelną warstwą smaru grafitowego, obłożył gruba folią aby smar nie migrował do gruntu

Może jedna trzeba było wziąć złącza krzyżakowe.

# połączenie miedzi z bednarką

no i tu mam zgłoskę co do ryzyka korozji

, przewód uziemiający w postaci LGY 1x16 mm planuję po prostu połączyć śrubą M8 do bednarki

Cu Zn i stal, aż mnie korci powtórzyć sobie podstawy elektrochemii

@marcin225

W temacie brakowało info że połączenie głównej szyny uziemiającej poprzez przewód uziemiający z uziomem otokowym powinien być pod powierzchnią ziemi.

Innymi słowy przewód uziemiający nie może mieć żadnej ekspozycji. Zatem czeka mnie poważne wiercenie pod kątem w płycie fundamentowej, no i znając siebie nasypie dodatkowo piach.