Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagospodarowanie klombów przy domu

Recommended Posts

Podczas robienia kostki ( a w zasadzie podczas jej projektowania) zaplanowaliśmy takie 3 miejsca na jakąś fajną roślinność... miejsca już mamy ale trochę brak pomysłu co z nimi zrobić. Mamy jeden podłużny klombik ok 0,5mx x 4m od strony wschodniej, oraz dwa trójkąty po bokach tarasu od wschodu i od zachowu, one mają ok 1m x 2m.

Do wszystkich punktów doprowadzona jest woda z nawadniania (rura). Może ktoś coś podpowie?

Oczywiście kostka nasypana tymczasowo do tego podłużnego :)

20190726_142701.jpg

20190726_142650.jpg

w wąskim pasku (pod warunkiem podlewania) mój standard: szczepione na pniu trzmieliny Fortune'a podsadzone żurawką Paris.

Przy tarasie posadziłabym większe drzewa, by zacienić taras. Np. wiśnię ozdobną i dołem hortensje wiechowate "Little Lime", "Bombshell", "Bobo" lub drzewiaste "Anabelle" + zadarniacz np. z dąbrówki rozłogowej, liriope.

• 3 weeks później...

Dzięki za odpowiedź, coś sobie z tego wybiorę.

Zastanawia mnie jeszcze kwestia przygotowania tego podłużnego klombu. Na razie wymalowałem boki cementowe izolacją żeby za bardzo wody nie pił beton, ale nie wiem czy takie coś całe wyłożyć normalną folią budowlaną grubą czy dno jednak zostawić "przepuszczalne" żeby nadmiar wody w razie deszczy itp miał gdzie uciec? A może dać folię po całości a na dole porobić troche dziurek? Albo na dół dac geowłókninę? Nie wiem jak będzie lepiej dla roślin...

klomb_folia.jpg