Smakor 26.07.2019 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 Podczas robienia kostki ( a w zasadzie podczas jej projektowania) zaplanowaliśmy takie 3 miejsca na jakąś fajną roślinność... miejsca już mamy ale trochę brak pomysłu co z nimi zrobić. Mamy jeden podłużny klombik ok 0,5mx x 4m od strony wschodniej, oraz dwa trójkąty po bokach tarasu od wschodu i od zachowu, one mają ok 1m x 2m. Do wszystkich punktów doprowadzona jest woda z nawadniania (rura). Może ktoś coś podpowie? Oczywiście kostka nasypana tymczasowo do tego podłużnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.07.2019 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 w wąskim pasku (pod warunkiem podlewania) mój standard: szczepione na pniu trzmieliny Fortune'a podsadzone żurawką Paris. Przy tarasie posadziłabym większe drzewa, by zacienić taras. Np. wiśnię ozdobną i dołem hortensje wiechowate "Little Lime", "Bombshell", "Bobo" lub drzewiaste "Anabelle" + zadarniacz np. z dąbrówki rozłogowej, liriope. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 14.08.2019 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Dzięki za odpowiedź, coś sobie z tego wybiorę. Zastanawia mnie jeszcze kwestia przygotowania tego podłużnego klombu. Na razie wymalowałem boki cementowe izolacją żeby za bardzo wody nie pił beton, ale nie wiem czy takie coś całe wyłożyć normalną folią budowlaną grubą czy dno jednak zostawić "przepuszczalne" żeby nadmiar wody w razie deszczy itp miał gdzie uciec? A może dać folię po całości a na dole porobić troche dziurek? Albo na dół dac geowłókninę? Nie wiem jak będzie lepiej dla roślin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.08.2019 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 najlepiej będzie dojście do gleby rodzimej. Dlaczego tam tyle betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 14.08.2019 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Do gleby rodzimej to się nie da, tam jej w zasadzie nie ma. Wokół domu jest piasek ogólnie. Beton jest na tłuczniu wzmacnia konstrukcję, żeby boczne kostki nie odjechały. Nie mamy tu krawężników. Czyli ogólnie lepiej dół zostawić przepuszczalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.08.2019 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts