Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie nadmuchowe pompą ciepła - Daikin czy Mitsubishi

zwolek

Recommended Posts

Dzień dobry,

od 10 lat mieszkamy w domu, który jest ogrzewany pompą ciepła powietrze-powietrze firmy Daikin. Generalnie jesteśmy bardzo zadowoleni z tego typu ogrzewania i chcemy je zastosować w naszym nowo budowanym domu. Mam dwie oferty: jedna oparta na pompie Daikin SkyAir Bluevolution a druga na Mitsubishi Electric Zubadan. W obu przypadkach dodatkowo rekuperacja oraz sterowanie strefowe. W przypadku Daikina moc 13,5kW, Mitsubishi 14kW. Ceny bardzo porównywalne. Daikin ma trochę lepsze parametry (SCOP 4,1 vs 3,6) no i czynnik chłodniczy R-32. Zubadan teoretycznie lepszy zakres temperatur pracy (od -25 vs -20). Skłaniałbym się chyba bardziej ku Daikinowi, ale... w obecnym domu po 6 latach użytkowania w pompie padała sprężarka i przy okazji płyta główna. Koszty naprawy były podobne do ceny zakupu całkowicie nowej pompy. I to mnie trochę zniechęca do Daikina...

W związku z powyższym mam kilka pytań:

1. Jeżeli ktoś mógłby podać sensowne ZA i PRZECIW dla obu producentów, to byłbym bardzo wdzięczny.
  2. Czy mógłby się też wypowiedzieć ktoś, kto użytkuje Zubadana? Jak wygląda awaryjność, serwis, koszty?
  3. Jak ważny z punkt widzenia użytkownika jest czynnik chłodniczy (R-32 vs R410A)? Pomijając kwestię kosztów sprawdzania szczelności układu.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i rekomendacje.

zwolek napisał:

Jak ważny z punkt widzenia użytkownika jest czynnik chłodniczy (R-32 vs R410A)? Pomijając kwestię kosztów sprawdzania szczelności układu.

To nie jest tylko kwestia kosztów sprawdzenia szczelności ale konieczność rejestracji układu w CRO i o ile dla urządzeń z R410A maksymalna ilość

czynnika nie wymagająca rejestracji to 2,4 kg to dla R32 aż 7,3 kg. Kara za brak zgłoszenia to ok. 3000 zł i mogą dochodzić zapłaty w ciągu 5 lat a koszty serwisu też nie są bez znaczenia. Dlatego namawiam Ciebie na PC PP wyłącznie na czynnik R32. Ceny serwisowe Daikina są faktycznie wysokie ale zawsze tłumaczyłem to dobrą jakością więc odczułem pewien niepokój po Twoim stwierdzeniu o awarii sprężarki po 6 latach zwłaszcza, że z końcem roku kończy mi się 3 letnia gwarancja na Skyair a żywotność swojej PC szacowałem na min.15 lat. Mógłbyś opisać coś więcej na temat przyczyn awarii sprężarki?

Mógłbyś opisać coś więcej na temat przyczyn awarii sprężarki?

Padła w samym środku zimy, przed świętami Bożego Narodzenia. :sick: Temperatura nad ranem w całym domu wynosiła 14 stopni.

Początkowo na wyświetlaczu pojawiał się sporadycznie błąd "L8 Unit no 0". Wezwałem serwis, przyjechali, posprawdzali wszystko, wyregulowali i kilka tygodni było lepiej. Potem pewnej nocy wywaliło wszystkie bezpieczniki na zasilaniu pompy ciepła - przepalone zostały wszystkie zabezpieczenia prądowe na tablicy elektrycznej (wkładki topikowe 25A na każdej fazie). Po wymianie wkładek na nowe, przy każdej próbie włączenia zasilania wkładka na jednej fazie była od razu przepalana a na wyświetlaczu sterownika pojawiał się komunikat "U4 Unit 0". Po przełączeniu na tryb wentylacji komunikat znika i system pracuje normalnie.

Diagnoza serwisu: "awaria sprężarki (przebicie powodujące doziemienie) oraz płyta invertera". Podobno nigdy się to nie zdarza i nie wiadomo dlaczego się zdarzyło... Koszt naprawy - dla jednostki RZQ125BW18: 13.045zł. Wymieniłem całość (musiałem wymienić zarówno zewnętrzną jak i wewnętrzną) na nową i działa od 2014 OK. Ale znowu zbliżam się do 6 lat użytkowania z pewną dozą niepokoju...

Między innymi dlatego rozważam teraz inne opcje. A Mitsubishi na zagranicznych forach ma bardzo dobre opinie.

Czyżby kolejne dziady zaprogramowali czas pracy ? i kup se nowe .

To chyba nie ten przypadek... Autoryzowany serwis z wieloletnim doświadczeniem, jeden z najlepszych dystrybutorów Daikna w Polsce. Chociaż faktem jest, że moja instalacja była dla Nich jedną z pierwszych...

• 7 months później...

I ja dzisiaj dołączę do tej dyskusji, choć już trochę "leciwej". Właśnie rozważam zastosowanie ogrzewania nadmuchowego w moim projektowanym domu jednorodzinnym i jestem strasznie ciekaw jak się Państwu mieszka w domu z tego typu ogrzewaniem/chłodzeniem. Ja swego czasu mieszkałem w Kandzie 2 lata, w mieszkaniu, gdzie taki system ogrzewania był zastosowany - nie dam złego słowa powiedzieć. Rozważam właśnie współpracę między innymi z firmą Polski Komfort, gdzie źródłem ciepła i zimna będzie pompa, a raczej agregat MITSUBISHI ZUBADAN. Można także opierać źródło na Daikin SkyAir. te dwa produkty wydają się bardzo zbliżone, choć MITSUBISHI potrafi pracować w niższej temperaturze. Gdzie mieliście Państwo umieszczone kratki, na suficie, czy w podłodze ?

Rozumie, że używaliście także chłodzenia latem. Ja sprawowała się wentylacja ? Było znośnie głośno ?

Dziękuje z góry

Padła w samym środku zimy, przed świętami Bożego Narodzenia. :sick: Temperatura nad ranem w całym domu wynosiła 14 stopni.

Początkowo na wyświetlaczu pojawiał się sporadycznie błąd "L8 Unit no 0". Wezwałem serwis, przyjechali, posprawdzali wszystko, wyregulowali i kilka tygodni było lepiej. Potem pewnej nocy wywaliło wszystkie bezpieczniki na zasilaniu pompy ciepła - przepalone zostały wszystkie zabezpieczenia prądowe na tablicy elektrycznej (wkładki topikowe 25A na każdej fazie). Po wymianie wkładek na nowe, przy każdej próbie włączenia zasilania wkładka na jednej fazie była od razu przepalana a na wyświetlaczu sterownika pojawiał się komunikat "U4 Unit 0". Po przełączeniu na tryb wentylacji komunikat znika i system pracuje normalnie.

Diagnoza serwisu: "awaria sprężarki (przebicie powodujące doziemienie) oraz płyta invertera". Podobno nigdy się to nie zdarza i nie wiadomo dlaczego się zdarzyło... Koszt naprawy - dla jednostki RZQ125BW18: 13.045zł. Wymieniłem całość (musiałem wymienić zarówno zewnętrzną jak i wewnętrzną) na nową i działa od 2014 OK. Ale znowu zbliżam się do 6 lat użytkowania z pewną dozą niepokoju...

Między innymi dlatego rozważam teraz inne opcje. A Mitsubishi na zagranicznych forach ma bardzo dobre opinie.

No to biznes zrobiłeś chciałbym mieć takich klientów jak ty to taniej by cię wyszło grzanie czystym prądem ja na twoim miejscu omijal bym daikina z daleka tak dla zasady jeśli to nawet sporadyczne przypadki u mnie jak brama garażowa po gwarancji się zepsuła to wymienili mi na nową i grosza nie zapłaciłem i dzięki temu zdarzeniu polecam tą firmę i kilku moich znajomych ma też tą bramę po moim poleceniu tej firmy.

No to biznes zrobiłeś chciałbym mieć takich klientów jak ty to taniej by cię wyszło grzanie czystym prądem ja na twoim miejscu omijal bym daikina z daleka tak dla zasady jeśli to nawet sporadyczne przypadki u mnie jak brama garażowa po gwarancji się zepsuła to wymienili mi na nową i grosza nie zapłaciłem i dzięki temu zdarzeniu polecam tą firmę i kilku moich znajomych ma też tą bramę po moim poleceniu tej firmy.

Pogratulować.

Po pierwszy to nie rozmawiamy tu o bramach garażowych.

Po drugie, pewnie ta brama nie kosztowała tyle co ten klimatyzator.

Jak szukasz czegoś z wyższej półki to może sprawdź też ofertę Panasonica lub Toshiby.

Może nie skupiaj się za bardzo na tych temperaturach ujemnych, do których działają klimatyzatory tylko na COP przy temperaturach jakie mamy przy obecnych zimach.

A co to za znaczenie czy to brama czy pompa na pompie jest więcej stratny niż ja byłbym na bramie gdybym ja komuś zamontowal pompe w swojej okolicy i za 6lat klient miałby wydać kolejne kilkanaście tyś na następna to każdy następny klient pewnie obawiał by się montażu pompy i zakładali by kotły gazowe bo wieści o takim zdarzeniu by się szybko rozeszły.

Chyba ze pompa nie była serwisowana i przyczyna uszkodzenia była po stronie klienta lub instalatorów.

A co to za znaczenie czy to brama czy pompa na pompie jest więcej stratny niż ja byłbym na bramie gdybym ja komuś zamontowal pompe w swojej okolicy i za 6lat klient miałby wydać kolejne kilkanaście tyś na następna to każdy następny klient pewnie obawiał by się montażu pompy i zakładali by kotły gazowe bo wieści o takim zdarzeniu by się szybko rozeszły.

Chyba ze pompa nie była serwisowana i przyczyna uszkodzenia była po stronie klienta lub instalatorów.

Weź człowieku zacznij używać jakiejś chociaż najprostrzej interpunkcji bo cieżko zrozumieć o co Ci chodzi.

Nie wiemy co było przyczyną awarii, że musiał wymienić pompe po całości dlatego ja też bym raczej Daikina pod uwagę nie brał a i firmę montująca bym zmienił.

@Marcin_Sk

Skoro myślisz o Polskim Komforcie to raczej cena u Ciebie nie ma większego znaczenia.

Jak piszesz dom ma być projektowany od początku, więc można dokonać optymalnego wyboru a to zależy m.in od powierzchni i kubatury, ilości kondygnacji, użytych materiałów i ogólnie technologii. W Kanadzie o której wspominasz ogrzewanie nadmuchowe jest dość popularne ale jako źródło najczęściej były stosowane piece nadmuchowe na gaz. Ponieważ starasz się utwierdzić w swoich wyborach pomiędzy Mitsubishi i Daikinem nie chcę wpływać na Twoje decyzje alternatywnymi propozycjami i napiszę tylko, że 3 lata temu włączyłem Skyaira i chodzi do tej pory (poza awariami prądu i okresową konserwacją) a ile pochodzi nie wiem,

czy zamieniłbym system na inny? - nie, choć dzisiaj inaczej podszedłbym do tematu. Zużycie energii na ogrzewanie za ten sezon (6 miesięcy) wyniesie ok. 2600 kWh

a chłodzenie za zeszły rok (6 miesięcy) 1400 kWh wraz z rekuperacją. Kratki umieszczone w suficie a głośność jest pochodną jakości montażu, technologii i użytych komponentów, u mnie nieodczuwalna.

@REC

Bardzo Ci dziękuje za kompetentną odpowiedz, jednakże mam do Ciebie pytanie, otóż jeżeli twierdzisz, że wybór Polskiego Komfortu jest raczej dla "bogatych" to masz jakąś propozycję innej firmy godnej polecenia, która zna się na ogrzewaniu nadmuchowym, a zrobiła by to taniej ? Kto projektował i instalował Ci tego SkyAir'a ?

Jak masz rozwiązane CWU, pompą ciepła ?

Zużycie, które cytujesz jest na nie najgorszym poziomie.

Pozdrawiam

@REC

wybacz, ale nie zauważyłem Twojego wpisu o CWU w Twoim domu. Ja zastanawiam się nad pompą do CWU, na przykład DAIKIN EKHHP-A2V3 + ERWQ-AV3 jako split. Jedyna pompa do CWU, która potrafi pracować do -15 stopni ...ponoć. Nie wiem jeszcze jak to się będzie sprawdzało, bo nie udało mi się tego nigdzie widzieć na żywo. Widzę też, że masz zainstalowaną fotowoltaikę. Ile musisz "dopłacać" do tych 3,2kWp rocznie (jaki procent Twojego zyżycia pokrywa taka instalacja) ?

Dzięki z góry

@Marcin_Sk

Odpowiem banalnie ale to istotne dla Ciebie, mianowicie każy dom jest inny i ma inne wymagania co do ogrzewania w zależności od strefy klimatycznej, usytuowania na działce itp.

Ja mam dom w szkielecie drewnianym i nagrzewam go w 15 minut ale nie mam akumulacji a Ty będziesz stosował silikaty a prawdopodobnie strop mono i płytę fundamentową, więc warto te materiały wykorzystać jako akumulator ciepła dlatego nie jestem przekonany czy ogrzewanie nadmuchowe jest dobrym rozwiązaniem. Przy dobrej, prawidłowej izolacji i podłogówce zasilanej pompą PW zapotrzebowanie na ciepło będzie bardziej ekonomiczne wykorzystując właśnie akumulację. Jak koniecznie chcesz chłodzić to poczytaj o Samsungu EHS TDM - tu masz CO, CWU i chłodzenie latem. Stosując G12 lub G12W masz opłaty minimalne na ogrzewanie i CWU.

Co do pytania o panele fotowoltaiczne to moje 3.2 kWp daje 2,9 kWh rocznie (mam rano zacienienie drzewami od wschodu) przy stosunku taniej taryfy do drogiej 2 do 1. Do pełnego pokrycia całkowitego zużycia wraz z bytowym brakuje mi ok. 6 kWp ale nie mogę się zebrać od roku na doinstalowanie bo jak na razie nie ma dobrych (tanich) ofert z powodu ograniczonej oferty paneli z Chin.

@REC

Dziękuję Ci za ustosunkowanie się. Wracając do "Polskiego Komfortu", masz jakąś inną firmę godną polecenia zajmującą się ogrzewaniem nadmuchowym ?

Jeżeli chodzi o akumulację, to nie mam doświadczenia, ale nie wydaje mi się, że większa bezwładność budulca nie ma wpływu, na ekonomię, chyba że korzystamy z taniej, nocnej taryfy - to tak. Natomiast mając panele fotowoltaiczne nie możemy korzystać z taryfy G12.

Pozdrawiam

Marcin_Sk napisał:

Natomiast mając panele fotowoltaiczne nie możemy korzystać z taryfy G12.

Nie wiem skąd masz to info. Wszystkie ZE udostępniają możliwość korzystania z G12 przy PV.

Co do firmy, która robiła mi montaż nie chcę być posądzony o reklamę, więc wygoogluj sobie typ mojej pompy i na pewno pokaże się ta firma ze Śląska ew. na priv.

@REC

Gdzieś się spotkałem z taką informacją, że mając PV, z góry narzucona jest taryfa całodobowa, ale może to jakaś głupota...

W każdym bądź razie już z dużym prawdopodobieństwem mogę określić o jaką firmę chodzi i muszę Ci powiedzieć, że mocno się zastanawiam nad współpracą właśnie z nimi. Ciekaw jestem z kolei Twoich wrażeń a'propos ich ich oceny.

Wolałbym jednak moje domysły potwierdzić i chciałbym podać Ci mój mail. Bedę wdzięczny za wiadomość.

[email protected]

Pozdrawiam