lotpaj 30.08.2019 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Człowieku, masz taką piękną działkę - puść to samopas, nie reguluj tego! Co najwyżej chwasty wyrwij. Natura jest najpiękniejsza!Ech, zazdraszczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy1985 30.08.2019 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Bo i tak chcę aby było. Ale też chcę stworzyć żywopłot. Ale chyba łatwo nie będzie. Choć myślałem że tuje dadzą radę. Może jednak ktoś będzie miał jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.08.2019 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 żywotniki (Thuja) wymagają gleb żyznych i wilgotnych. Na suche gleby nadają się jałowce (najlepsze są chińskie), ale aby były zdrowe i gęste, muszą rosnąć w słońcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy1985 01.09.2019 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2019 Dziękuję Elfir. Słońca nie zmienię. Ale mogę podlewać. A jakby przy sadzeniu thuji wykopać o wiele większy dołek i wsypać lepszej ziemi? Czy thuje dobrze znoszą cień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.09.2019 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2019 Nie. Najlepiej cień znoszą cisy (Taxus sp.) i choina (Tsuga sp.) - żyznolubne i ,zwłaszcza choina, wilgociolubne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy1985 02.09.2019 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 A czy da się zrobić żywopłot z sosny? Bo własnie u mnie rosą sosny i brzozy. Czy dałoby się tak formować, przycinać sosnę aby stworzyć z nich ładny (gęsty) żywopłot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy1985 02.09.2019 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 A może Ligustr dałby radę? z internetu można wyczytać, że jest bardzo mało wymagający.Co to znaczy "półzimozielony". Także nie wyczytałem jak szybko rośnie- ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.09.2019 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 z dzikiej sosny pospolitej nie, raczej szpaler. Można natomiast z krzaczastych odmian sosny jak "Watereri" lub kosodrzewiny (trzeba wybrać wysokie odmiany). Ale taki żywopłot bardziej rośnie wszerz niż wzwyż. Przy wysokości 2 m może mieć szerokość 3 m. Z tym, że sosna jest światłożądna. W cieniu się ogałaca z gałęzi. ligustr - utrzymuje liście do większych mrozów, z tym, że przy niedoborze wody zrzuci je szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy1985 02.09.2019 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 Dziękuję jeszcze raz Elfir. A wiesz może jak szybko rośnie? Nie mogę nigdzie znaleźć tej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.09.2019 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 Ligustr przyrasta do 40 cm/rok. Im żyźniejsza i wilgotniejsza gleba tym oczywiście szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy1985 04.09.2019 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 Sadzenie.Są różne szkoły. Sprzedawcy mówią, że spokojnie można sadzić cały rok.Inni że lepiej na wiosnę aby w zimie nie zmarzły. Inni że lepiej teraz bo jest bardziej wilgotno niż na wiosnę.A Wy jak uważacie? Kiedy lepiej sadzić krzewy? (szczególnie cisy i ligustr) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts