Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bo i tak chcę aby było. Ale też chcę stworzyć żywopłot. Ale chyba łatwo nie będzie. Choć myślałem że tuje dadzą radę.

Może jednak ktoś będzie miał jakiś pomysł?

żywotniki (Thuja) wymagają gleb żyznych i wilgotnych.

Na suche gleby nadają się jałowce (najlepsze są chińskie), ale aby były zdrowe i gęste, muszą rosnąć w słońcu.

Dziękuję Elfir.

Słońca nie zmienię. Ale mogę podlewać. A jakby przy sadzeniu thuji wykopać o wiele większy dołek i wsypać lepszej ziemi? Czy thuje dobrze znoszą cień?

A czy da się zrobić żywopłot z sosny? Bo własnie u mnie rosą sosny i brzozy. Czy dałoby się tak formować, przycinać sosnę aby stworzyć z nich ładny (gęsty) żywopłot?

A może Ligustr dałby radę? z internetu można wyczytać, że jest bardzo mało wymagający.

Co to znaczy "półzimozielony". Także nie wyczytałem jak szybko rośnie- ktoś wie?

z dzikiej sosny pospolitej nie, raczej szpaler. Można natomiast z krzaczastych odmian sosny jak "Watereri" lub kosodrzewiny (trzeba wybrać wysokie odmiany). Ale taki żywopłot bardziej rośnie wszerz niż wzwyż. Przy wysokości 2 m może mieć szerokość 3 m.

Z tym, że sosna jest światłożądna. W cieniu się ogałaca z gałęzi.

ligustr - utrzymuje liście do większych mrozów, z tym, że przy niedoborze wody zrzuci je szybciej.

Sadzenie.

Są różne szkoły. Sprzedawcy mówią, że spokojnie można sadzić cały rok.

Inni że lepiej na wiosnę aby w zimie nie zmarzły. Inni że lepiej teraz bo jest bardziej wilgotno niż na wiosnę.

A Wy jak uważacie? Kiedy lepiej sadzić krzewy? (szczególnie cisy i ligustr)