donvitobandito 31.07.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Jak wygląda stanowisko waszej jednostki administracyjnej dotyczące odprowadzenia wody z dachu do kanalizacji ogólnospławnej (deszczówki). Ja pomimo posiadania takiej instalacji bezpośrednio w drodze przed domem, dostałem z wodociągów informację, że zgodnie z ich mapkami na mojej ulicy wszyscy mają obowiązek zagospodarowania wody deszczowej z dachu na własnej działce. Czy jest to zgodne z prawem, bo czytając ustawę mam spore wątpliwości... Dodam, że już tą wodę u siebie rozprowadzilem, a całość kosztowała mnie ok. 17 tyś. złotych :/ Pieniądze w błoto jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 31.07.2019 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Kanalizacja ogólnospławna to nie jest poprawna deszczówka, to jest deszczówka (funkcja dodatkowa dla ulic) z konieczności, gdy miasto posiada tylko jeden system kanalizacyjny zakończony oczyszczalnią aby @ówna nie lały się do rzeki/jeziora/morza. Gdy przychodzi deszcz, oczyszczalnia tonie zalewana cieczą nie do przerobienia i dlatego zarządca broni sie ograniczając napływ cieczy a takim jest zakaz podłączania deszczówek indywidualnych.Zgodnie z przepisami jest to kanalizacja sanitarna, a do takiej deszczówek indywidualnych nie wolno podłaczać. Grozi za to kara przewidziana w ustawie PWodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 31.07.2019 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Kanalizacja ogólnospławna to nie jest poprawna deszczówka, to jest deszczówka (funkcja dodatkowa dla ulic) z konieczności, gdy miasto posiada tylko jeden system kanalizacyjny zakończony oczyszczalnią aby @ówna nie lały się do rzeki/jeziora/morza. Gdy przychodzi deszcz, oczyszczalnia tonie zalewana cieczą nie do przerobienia i dlatego zarządca broni sie ograniczając napływ cieczy a takim jest zakaz podłączania deszczówek indywidualnych. Zgodnie z przepisami jest to kanalizacja sanitarna, a do takiej deszczówek indywidualnych nie wolno podłaczać. Grozi za to kara przewidziana w ustawie PWodne. Dzięki za rzeczową odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts