slimax 31.07.2019 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 (edytowane) Witam, przymierzam się do projektu domu muratora M75a - Promień słońca. Na działkę jest brama wjazdowa od strony południowo-wschodniej. Mam teraz dylemat jak ustawić na niej dom. Od drogi musi być 6m a szerokość działki w miejscu gdzie planuję dom to około 30m, więc albo 1. dom w górnym prawym rogu działki i przed domem trawnik do drogi plus długi dojazd do garażu. 2. dom w dolnym prawym rogu i za domem trawnik częściowo zasłonięty od słońca domem od strony południowo-zachodniej. 3. a może dom z lewej strony działki, osłonięty domami od drogi, bardziej zacisznie? Chyba opcja pierwsza jest optymalna? W takim przypadku jak ustawić dom względem stron świata? Brama wjazdowa zaznaczona czerwoną linią. a. wersja podstawowa Nasłoneczniony salon, gabinet i taras z sypialni. Garaż, pomieszczenie gospodarcze, kuchnia od północy i ścian sąsiadów czyli ok. Ale loggia też patrząca na dom / dach sąsiada a cała działka z przeciwnej strony domu Brama wjazdowa byłaby raczej do zrobienia nowa w tym wariancie ale to nie byłby myślę straszny problem. b. lustrzane odbicie projektu Chciałem loggie (które jest nad garażem) mieć patrzącą na działkę - byłaby wtedy nasłoneczniona i cała działka widoczna. Tylko po co nasłoneczniony garaż pod nią czy kuchnia w której i tak jest zawsze za gorąco? Za to salon i gabinet od strony północnej patrzące na ścianę sąsiada :/ Edytowane 31 Lipca 2019 przez slimax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.08.2019 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 (edytowane) zastanów się czy nie będziecie sobie z sąsiadami w okna zaglądać przy takiej bliskości? Na mapie drogi dojazdowe są dwie. Czy jest sens przejmować się aktualnym umiejscowieniem bramy? W wersji drugiej, aby wygodnie wyjechać z garażu musiałbyś dać dom głębiej na działce. Gdyby garaż był obrócony o 90 stopni byłoby lepiej. Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts