Wybuduję czy nie 31.07.2019 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Drodzy, Czy macie doświadczenie ze stosowaniem zamienników filtrów do rekuperacji?Ja mam centralę Brink Renovent Excellent 400 i nowe filtry to koszt około 250zł, natomiast zamiennik kosztuje około 40zł.Nie jestem typem człowieka, który lubi wyrzucac pieniądze w błoto jeśli nie ma takiej potrzeby.Czy jakość filtrów zamiennych odbiega od oryginałów i wpłynie na działanie systemu? Pozdrawiam,Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.07.2019 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Nie wpływa na jakość działania jak również na samą filtrację. Samo osobiście do swojego(inny typ rekuperatora) wykonałem kasetę i wymieniam tylko wkład kupując go na m2. Ważny jest tylko dobór i sposób filtracji jaki chcemy osiągnąć przez dany materiał.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.07.2019 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Ja kupuję coś takiego i się sprawdza od 7 lat.W innych aukcjach włóknina ma inna klasę filtracyjną. https://allegro.pl/oferta/mata-wloknina-filtracyjna-g3-filtr-do-rekuperatora-8107787149 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 31.07.2019 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Nie warto sie bawic w obszywanie jak gotowy kosztuje 19-20zł Mimo wszystko jakos roznica w materiale chyba jest bo oryginal sie tak nie zalepiał jak zamiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.07.2019 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 (edytowane) Jak popatrzyłem na te zamienniki, to te fajniejsze kosztują grubo ponad 100zł za F7 + G3 (czyli ze 250 za komplet). Te za 40zł to słabizna. Więc jak masz oryginał za 250 i dobry zamiennik za 250 zl to brałbym oryginał. Chyba, że podałeś cenę za komplet na jedną stronę - wtedy brałbym te przyzwoite zamienniki za pół ceny. A optymalizując, to częściej wymieniałbym wstępny na tani zamiennik. Przedpiścy chyba nie wiedzą, że filtry w reku mogą być lepsze, niż G4 i piszą o obszywaniu Edytowane 31 Lipca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 31.07.2019 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Nie to, że chce oszczędzać za wszelką cenę tylko jak można taniej a dobrze to wiadomo - czemu nie.https://allegro.pl/oferta/filtr-brink-renovent-excellent-g4-g4-komplet-8033482681?utm_source=notification&utm_medium=buyerCart&utm_campaign=transaction-notifications:buyerCart&snapshot=MjAxOS0wNy0zMVQwODo1NjoyOC42ODRaO2J1eWVyOzJlZmJjNGE1NjRlMTIxNzZmMGE0NjU5MGNmNDI2N2M3NmU0YThjNTRmOTgwMGMzMTcxNzU5ZDc4MDkwMDFhYjc%3DJa zakupiłem takie filtry - większość na allegro jest w tym przedziale cenowym. Wybór świadomy to filtry G4. Tylko właśnie nie wiedziałem czy jakość takiego filtra odbiega od oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.07.2019 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Oczywiście - że jeśli ktoś chce to może, napisałem co zrobiłem bo w dobie spawarek i zgrzewarek do tworzyw sztucznych czy metalu nie trudno jest sobie zrobić ramkę wielokrotnego użytku, a wkłady tylko docinać i wymieniać. Tym bardziej , że oryginalny Brink Excellent 400 ma ramkę i kwestia jej przerobienia sprawia, że można sobie włożyć wkład o różnej filtracji nie koniecznie G4 - to tylko link do aukcji osoby która takowe sprzedaje. U mnie gdy kwitnie na polach rzepak, filtry wymieniam co 3 tygodnie, nie wyobrażam sobie jakbym miał kupować coś innego. Zresztą jak kogoś stać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.07.2019 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Ja zakupiłem takie filtry - większość na allegro jest w tym przedziale cenowym. Wybór świadomy to filtry G4. Tylko właśnie nie wiedziałem czy jakość takiego filtra odbiega od oryginału. To nie porównuj ceny filtra wstępnego z zestawem z F7 czy F5. Jak na G4 to i tak przepłacileś i tu można jak najbardziej obszywać i mieć prawie za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 31.07.2019 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Dzięki - wszystko wiadomo w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.07.2019 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Większość firm sprzedających materiały eksplatacyjne do rekuperatorów ma w ofercie wkłady i maty filtracyjne i z tego warto skorzystać.https://aksfilter.pl/kategoria-produktu/wlokniny-filtracyjne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 01.08.2019 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Ja też mam nie oryginalne filtry tylko ramki obszyte / i kaseta z f7 . A jak ktoś mówi że to nie to samo co oryginał to po prostu jest handlarzem tego czy owego . Ja tam wolę za 100 zł mieć materiał na 5 lat do przodu niż na 4 miesiące . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts