Grzelu 01.08.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Witam Pierwszy post na forum i to tematem bumerang, który powraca co chwilę. Przeglądałem poprzednie tematy, ale odpowiedzi na moje pytania nie znalazłem. Mianowicie, planuje wykonać izolację poziomą chudziaka z papy Icopala SBS Szybki Profil 5mm - dlaczego 5mm ? Bo mam Ją w cenie zakupu dla hurtowni i różnica w cenie pomiędzy 4mm jest pomijalna. Chudziak mógłby być lepszy, będę na nim układał 3 x 5 cm EPS100 i miejscami będzie wymagał równania - kiedy i czym to najlepiej wykonać, przed układaniem pierwszej warstwy styro czy jeszcze przed ułożeniem papy? Instalacje będą szły minimum na pierwszej warstwie styro. Na posadzce anhydryt więc im równiej - tym taniej. Papę mam zamiar przykleić do foli PVC 1mm, która wystaje z pod pierwszej warstwy bloczka betonowego (fot. 1) taśmą butylową lub ... ? Klejem lub taśmą do klejenia membran ? Proszę o rade. https://allegro.pl/oferta/klej-do-folii-i-membran-dorken-delta-than-6793077321 https://allegro.pl/oferta/tasma-siga-sicrall-60-8270721282?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo&ev_adgr=Dachy++-+Inne&gclid=CjwKCAjw-ITqBRB7EiwAZ1c5UzOE5Xl89JSqUyiKNX59GiwmGErbqt26nQ6LqiszM_OpG1n6ZID9AxoCFLcQAvD_BwE Na fot. 1 widać, że folia znalazła się pod ostrzałem elektryka (wszędzie gdzie mógł to tak robił - tak robi całe życie więc i u mnie tak zrobił), będę wszystkie peszle podnosił i łączył folie z papą - na fot. 1 także widać drugą warstwę foli PVC na cegle, fot. 2 pokazuje jak obchodził się z nią elektryk. Początkowy plan był taki by papę wywijać na ścianę i łączyć z folią wyżej, ale papa nie koniecznie poddała by się temu wygięciu, prawda? Druga sprawa to nie ma do czego łączyć bo w poniedziałek wchodzi tynkarz i oznajmił, że folia jest powyżej np. drzwi balkonowych i mają ją zamiar odcinać po całości by zejść z tynkami poniżej tej lini. Czy łączenie papy z folią bez wywijania jej na ścianę jest wystarczające, czy z racji na użycie foli ponownie dwa rzędy wyżej powinienem w jakiś sposób połączyć te dwie izolację ze sobą za pomocą jakiegoś mazidła(KMB/szlam) lub mazidła + siatki przed położeniem tynków? Czy jest to zbędne? Folia jedna i druga kończą się na zewnątrz równo z murem, nie ma wypuszczonego zakładu. Fot. 3 przedstawia sytuacje murowania ścianek działowych gdzie bloczki betonowe zostały wymurowane na boku a nadmiar folii był ucinany. Więc łączenie izolacji miałoby jeszcze mniej sensu? Fot. 4 i 5 przedstawia dalszy ostrzał izolacji przez elektryka - oczyszczenie i załatanie jakąś masą ma sens/jest wystarczające? Chce to naprawić najlepiej jak się da - byłem obecny w tamtych etapach dość sporadycznie a moja wiedza też jest znikoma więc nie możliwym jest wykrycie takich błędów na etapie wykonawstwa, miał tych rzeczy pilnować zaprzyjaźniony KB i wykonawca wcześniejszych etapów... ale tego nie zrobili. Nie wiem czego jeszcze nie zrobili na etapie murowania ścian fund więc wolę się zabezpieczyć na tym etapie jak tylko mogę pomimo tego, że sama część mieszkalna budynku jest dość podniesiona względem terenu to już garaż będący w bryle budynku jest obniżony względem reszty o ponad 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzelu 01.08.2019 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Widziałem wypowiedź jednego wykonawcy na innym forum gdzie polecał użycie membrany Knauf Katja Sprint w zastępstwie do papy na chudziaku - nie wymaga ona podgrzewania, ma po obu stronach paski z klejem. Do łączenia z folią pod murem używał właśnie w/w taśmy Siga. Który sposób lepszy? Membrana w podobnej cenie - 17 zł/m2, może znajdę taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.08.2019 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) Który sposób lepszy? Membrana w podobnej cenie - 17 zł/m2, może znajdę taniej. Za papą na osnowie polipropylenowej przemawia lepsza rozciągliwość (gdyby chudziak pękł lub inaczej osiadał, niż fundament z którego izolacją będzie połączony) i większa wytrzymałość. Papę powinieneś znaleźć z 5 zł taniej. Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreys 01.08.2019 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Gdzie tę membranę Knaufa można kupić? Znajduję tylko na niemieckich stronach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzelu 02.08.2019 05:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Gdzie tę membranę Knaufa można kupić? Znajduję tylko na niemieckich stronach U mnie w mieście mają ją w hurtowniach na zamówienie, zawsze można zadzwonić do przedstawiciela regionalnego - On będzie miał informację o punktach w których mogą ją mieć. https://knauf.pl/lista-doradcow-technicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreys 02.08.2019 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreys 03.08.2019 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 Jakby ktoś potrzebował membrany, to w Rzepinie jest firma, która ma tego na pęczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts