Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeniesienie kotła gazowego

piogol

Recommended Posts

Witam,

Chciałem się poradzić i może ktoś będzie umiał mi pomóc i odpowiedzieć na pytanie. Planuję przebudowę mieszkania, chciałbym wymienić a przy okazji przenieść z kuchni do łazienki kocioł gazowy dwu funkcyjny i nie wiem czy to będzie możliwe. W kuchni w tej chwili jest kocioł z otwartą komorą spalania i mam dwa przewody kominowe, do jednego wchodzi rura od kotła a drugi to kratka wentylacyjna. W łazience jest tylko jedna kratka wentylacyjna i zastanawiam czy mógłbym ją wykorzystać do instalacji kotła. Z planów (które załączam) wynika że dla każdego mieszkania w łazience jest przeznaczony jeden przewód kominowy.Czy w takim wypadku jest możliwy montaż kotła w łazience ? Jeśli tak to co z wentylacją ? łazienka jest bez okna i oprócz komina w żaden sposób nie jest możliwe wybicie nowej kratki wentylacyjnej, ściana z kominem jest współdzielona z mieszkaniem sąsiada, druga z ściana jest od klatki trzecia od pokoju.

plan.jpg

plan2.jpg

Zgodę wspólnoty uzyskam bez problemu. Zastanawia mnie tylko kwestia techniczna, czy jak w łazience mam tylko kratkę wentylacyjną i ją wykorzystam do montażu kotła z zamkniętą komorą spalania to jak doprowadzić wentylację do łazienki. Mógłbym jeszcze spróbować podłączyć się do wentylacji w kuchni przeprowadzając instalację po suficie ?