piogol 02.08.2019 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Witam, Chciałem się poradzić i może ktoś będzie umiał mi pomóc i odpowiedzieć na pytanie. Planuję przebudowę mieszkania, chciałbym wymienić a przy okazji przenieść z kuchni do łazienki kocioł gazowy dwu funkcyjny i nie wiem czy to będzie możliwe. W kuchni w tej chwili jest kocioł z otwartą komorą spalania i mam dwa przewody kominowe, do jednego wchodzi rura od kotła a drugi to kratka wentylacyjna. W łazience jest tylko jedna kratka wentylacyjna i zastanawiam czy mógłbym ją wykorzystać do instalacji kotła. Z planów (które załączam) wynika że dla każdego mieszkania w łazience jest przeznaczony jeden przewód kominowy.Czy w takim wypadku jest możliwy montaż kotła w łazience ? Jeśli tak to co z wentylacją ? łazienka jest bez okna i oprócz komina w żaden sposób nie jest możliwe wybicie nowej kratki wentylacyjnej, ściana z kominem jest współdzielona z mieszkaniem sąsiada, druga z ściana jest od klatki trzecia od pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.08.2019 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Pomieszczenie w którym jest zainstalowany kocioł gazowy z otwarta komorą musi posiadać sprawna instalację wentylacyjną nawiewno- wywiewną.Na przeniesienie kotła gazowego do innego pomieszczenia musisz mieć zgodę spółdzielni, wspólnoty.Czarno to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogol 02.08.2019 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Zgodę wspólnoty uzyskam bez problemu. Zastanawia mnie tylko kwestia techniczna, czy jak w łazience mam tylko kratkę wentylacyjną i ją wykorzystam do montażu kotła z zamkniętą komorą spalania to jak doprowadzić wentylację do łazienki. Mógłbym jeszcze spróbować podłączyć się do wentylacji w kuchni przeprowadzając instalację po suficie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.08.2019 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Jeśli zachowana będzie wentylacja łazienki nie widzę przeszkód.Skonsultuj jeszcze z kominiarzem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogol 02.08.2019 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Dzięki. Tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 04.08.2019 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Przy zamkniętej komorze spalania również wymagana jest wentylacja naw-wyw. Wiadomo, ze nie potrzeba powietrza do spalania, bo te zapewnia układ spalinowo powietrzny kotla. Nie podepniesz tez wentylacji łazienki do kanału w kuchni. Poza tym wymagany bedzie projekt i pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.08.2019 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Przy zamkniętej komorze spalania również wymagana jest wentylacja naw-wyw. W łazience? Podasz podstawę prawną tego wymogu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 05.08.2019 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 W łazience? Podasz podstawę prawną tego wymogu? Do tego nie potrzeba żadnych paragrafow, wystarczy zdrowy rozsadek. Ale chociazby paragraf 170, punkt 3, warunków tech, jakim powinny odpowiadać budynki mówi o wentylacji pomieszczeń, gdzie montowane są takie kotły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts