Kalic 02.08.2019 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Kwestia odprowadzenie wody opadowej to mój najnowszy orzech do zgryzienia. Mam działkę na lekkim opadzie, różnica między przodem i tyłem budynku to ok. 70-75cm. Jestem na etapie fundamentów więc mam jeszcze możliwość wyboru najkorzystniejszego rozwiązania. Pierwotnie planowane było lekkie podniesienie przodu i posadowanie tyłu budynku na równi z poziomem działki. Od mojego kierbuda otrzymałem sugestię, aby podnieść budynek (ścianę fundamentową) w ten sposób aby tył budynku był na wysokości ok. 10-15cm a na przód nawieźć ziemi i jednocześnie zwiększyć o dwa schodki wejście do domu. Jednocześnie wokół domu zrobić opaskę żwirową aby wody szybciej przenikały w grunt (teren gliniasty i gliniasto-piaszczysty). Czy ktoś może orientuje się w aktualnych cenach wykonania takiej opaski? Budynek zbliżóny do prostokąta, wymiary w przybliżeniu 12m x 10,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kierownikkoszalin 02.08.2019 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Taką opaskę bez problemu wykonasz sam i koszta będą równe kasztą zakupu materiału, co jest prosto obliczyć. Pamiętaj jedynie, że taka opaska nie ma sensu jeśli bezpośrednio pod nią jest glina, bo i tak ta woda nie przejdzie i będzie stała. daj minimum 10cm podsypki piaskowej na to żwir, pochylenie od budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stezu 03.08.2019 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 To co kolega powyżej, to po pierwsze.Po drugie glina jest gruntem, który nie przepuści wody, ale z chęcią ją przyjmie, uplastyczniając się. Więc stojąca woda w opasce żwirowej spowoduje, że glina Ci się uplastyczni lokalnie i może wywołać osiadanie fundamentów. W najgorszych przypadkach, jak znajdzie sobie woda powierzchnię spływu, to może powstać warstwa poślizgowa i zacząć się zabawa z osuwaniem gruntu. Jeśli masz glinę, to powierzchniowo to zebrać, najlepiej jakąć opaską z kostki i odwodnieniem liniowym i pognać z tym z dala od domu. Ewentualnie nie robic nic, tylko tak ukształtować grunt przy ścianie, by woda nie napływała na ściany, tylko od. Wodę z ryniene zebrać i też gdzieś dalej puścić. Kierownik budowy ma słuszność z wyniesieniem domu, jednak z tą opaską żwirową to bym odpuścił. Glina nie lubi nadmiaru wody z która sobie nie może poradzić. Jeśli teren dotychczas jest stabilny, to postaw dom i nie mieszaj w gospodarce wodą. Pozdrawiam,Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts