Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła CWU plus solary czy elektryczny przepływowy podgrzewacz wody?

saqul

Recommended Posts

Pompa ciepła CWU plus solary czy elektryczny przepływowy podgrzewacz wody?

Jak w temacie, niebawem z dotacji będę miał założone solary ze zbiornikiem około 300L (pewnie tylko jedna wężownica solarna). Zastanawiam się w jaki sposób najlepiej dogrzewać wodę gdy nie ma słońca, czy kupić przepływowy wielopunktowy elektronicznie sterowany ogrzewacz wody z opcją podania wstępnie podgrzanej wody np. kospel ppe2, czy pompę ciepła CWU bez zasobnika i podłączyć ja do PC.

Tylko w przypadku PC, jak to zintegrować z solarami? Czy istnieje możliwość podłączenia do wężownicy od solarów, czy może podłączyć solary do parownika od pompy ciepła?

W internecie znalazłem coś takiego, tyle, że tu mamy zbiornik kombinowany (bufor) a ja będę miał tylko zasobnik solarów.

PCsolary.jpg

Zamontuj grzałkę elektryczną gdzieś wysoko (trzeba dobrać odpowiedni zasobnik, żeby to umożliwiał). Rozwiązanie najtańsze w zakupie, najmniej komplikacji a używanie w czasie taniej strefy powoduje, że będzie tańsze w używaniu, niż podgrzewacz przepływowy.

Myślałem o tym rozwiązaniu, z grzałką, ale na 99% nie będę miał takiego zasobnika do solarów - niestety nie mam możliwości wyboru dostaje to co gmina daje i tyle...

Jaki dokładnie będziesz miał zasobnik? Bez tego to zgadywanie, co najlepiej zrobić.