saqul 03.08.2019 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 Pompa ciepła CWU plus solary czy elektryczny przepływowy podgrzewacz wody? Jak w temacie, niebawem z dotacji będę miał założone solary ze zbiornikiem około 300L (pewnie tylko jedna wężownica solarna). Zastanawiam się w jaki sposób najlepiej dogrzewać wodę gdy nie ma słońca, czy kupić przepływowy wielopunktowy elektronicznie sterowany ogrzewacz wody z opcją podania wstępnie podgrzanej wody np. kospel ppe2, czy pompę ciepła CWU bez zasobnika i podłączyć ja do PC. Tylko w przypadku PC, jak to zintegrować z solarami? Czy istnieje możliwość podłączenia do wężownicy od solarów, czy może podłączyć solary do parownika od pompy ciepła? W internecie znalazłem coś takiego, tyle, że tu mamy zbiornik kombinowany (bufor) a ja będę miał tylko zasobnik solarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.08.2019 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 Zamontuj grzałkę elektryczną gdzieś wysoko (trzeba dobrać odpowiedni zasobnik, żeby to umożliwiał). Rozwiązanie najtańsze w zakupie, najmniej komplikacji a używanie w czasie taniej strefy powoduje, że będzie tańsze w używaniu, niż podgrzewacz przepływowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saqul 03.08.2019 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 Myślałem o tym rozwiązaniu, z grzałką, ale na 99% nie będę miał takiego zasobnika do solarów - niestety nie mam możliwości wyboru dostaje to co gmina daje i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.08.2019 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 Myślałem o tym rozwiązaniu, z grzałką, ale na 99% nie będę miał takiego zasobnika do solarów - niestety nie mam możliwości wyboru dostaje to co gmina daje i tyle... Jaki dokładnie będziesz miał zasobnik? Bez tego to zgadywanie, co najlepiej zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.08.2019 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 @saqul Wg mnie to nieporozumienie zasobnik 300 l z jedną wężownicą. Upewnij się, czy w dotowanej instalacji przewidziana jest tylko jedna wężownica. Jeśli tak, to postaraj się by był bojler z 2 wężownicami, nawet jeśli by trzeba dopłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts