Dragon7820 04.08.2019 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Witajcie poszukuje informacji na temat bloczków fundamentowych ponieważ mam bardzo nisko działkę względem drogi i czy z bloczków robię obrys budynku i wszystkie ściany w środku? Mam projekt indywidualny i bardzo dużo w nim rzeczy nie ma podanych a z racji że sam bd to robił chciał bym zapytać tu na forum chłopaków którzy mają doświadczenie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.08.2019 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Sciany fundamentowe robisz tylko pod ściany konstrukcyjne ( te o grubości 18-25cm) pozostałe stawiasz na chudziaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dragon7820 04.08.2019 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Bo wychodzi mi ok 4tys bloczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 04.08.2019 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 To co Ty masz za dom, że fundamentowych 4tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dragon7820 04.08.2019 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 To co Ty masz za dom, że fundamentowych 4tys? No teraz już wiem że nie wszystkie ściany więc bd połowa mniej . W ogóle ten projekt to porażka jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dragon7820 07.08.2019 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Ale i wydaje mi się że wyjdzie bardzo dużo , może ktoś jest wstanie zobaczyć rysunek i podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 07.08.2019 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 No teraz już wiem że nie wszystkie ściany więc bd połowa mniej . W ogóle ten projekt to porażka jest. Może zanim zaczniesz budować dopracuj projekt żeby później niczego nie żałować, bo z takim podejściem ani budowanie ,a tym bardziej późniejsze mieszkanie z przyjemnością nie będzie miało nic wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dragon7820 07.08.2019 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Tak tylko że miałem dużo problemów z projektantem i przy zwykłej budowie domu nie miałem styczność , wiesz jak czegoś nie rozumiem to wolę dopytać kilka razy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.08.2019 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Ale i wydaje mi się że wyjdzie bardzo dużo , może ktoś jest wstanie zobaczyć rysunek i podpowiedzieć? Rysunki możesz wrzucić. Ile masz m2 tych ścian? m2 ściany dzielisz przez długość bloczka +1cm i potem przez wysokość bloczka +1cm i masz sztuki poterzbne do zakupu. No + ~5% kupujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dragon7820 09.08.2019 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Wiesz co jest taki problem że mam działkę o 60 cm niżej niż droga i tu jest problem bo osoby mówią mi że muszę metr w dół od ziemi czyli do punktu 0 muszę robić na 160cm i dlatego tele wychodzi . Jeśli się mylę to słucham o propozycję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dragon7820 09.08.2019 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 https://zapodaj.net/0bc5fe3cdc420.png.html a ty rysunek fundametow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.08.2019 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Wiesz co jest taki problem że mam działkę o 60 cm niżej niż droga i tu jest problem bo osoby mówią mi że muszę metr w dół od ziemi czyli do punktu 0 muszę robić na 160cm i dlatego tele wychodzi . Jeśli się mylę to słucham o propozycję . Masz projekt indywidualny wiec to powinno w nim zostać uwzględnione. Jeżeli planujesz dom podnieść do poziomu drogi , a tak rozumiem pytanie czyli chcesz te 60cm podnieść działkę lub obsypać sam budynek, wtedy to -100 liczysz od docelowego poziomu terenu przy domu, chyba że to wychodzi w jakimś słabym gruncie lub humusie wtedy kopiesz głębiej w innych przypadkach raczej kopiesz tylko do -100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dragon7820 09.08.2019 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 No właśnie planuje podnieść działkę bo jest duża różnica co do drogi oraz jest bardzo duży spadek . Więc mówisz że powinienem od tego punktu 0 jechać metr w dół i to nie ważę że brakuje mi wtedy 60cm od ziemi do punktu 0? W projekcie nie ma nic , osoby które budują domy to mówią że nie widzieli nic gorszego więc już na ten temat naprawdę dużo słyszałem i żałuję że wybrałem taki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.08.2019 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Wiesz co jest taki problem że mam działkę o 60 cm niżej niż droga i tu jest problem bo osoby mówią mi że muszę metr w dół od ziemi czyli do punktu 0 muszę robić na 160cm i dlatego tele wychodzi . Jeśli się mylę to słucham o propozycję . Co nazywasz punktem zero? Poziom 0 na projekcie to poziom podłogi parteru. Masz to zapisane w projekcie, na jakiej wysokości ma on być i jak wysokie mają być ściany fundamentowe, wytyczając budynek geodeta wyznaczy też poziom zero (docelowej podłogi) i tego musisz się trzymać. Jakbyś w momencie inwentaryzacji powykonawczej miał poziom zero na innej wysokości to będzie kłopot. Podniesienie terenu też musisz mieć przewidziane w planie zagospodarowania przestrzennego (obowiązkowy składnik projektu budowlanego). Faktycznie w projekcie masz dziwnie. Ściany nośne w odległości 3 i 1,5m od siebie? Czy to podpiwniczenie i ściany piwnicy? Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dragon7820 09.08.2019 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Więc tak w projekcie mam tylko poziom 0 który w praktyce do niczego się nie odnosi bo drogę mam wyżej niż działkę więc muszę podnosić budynek tym też 0 będzie równe poziomowi drogi . Mam zapisane że fundament jest 60cm z bloczka i 40 ława . Tak jest taka przerwa do tego są schody betonowe które nie mają żadnej stopy.... Po za tym mam ławy 70 gdzie nie ma wyrzuconego wymiaru zbrojenia i sam robię 60 na 30 . Naprawdę w tym projekcjie bardzo dużo rzeczy nie pasuje..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dragon7820 09.08.2019 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Nie i nie mam piwnicy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.08.2019 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Więc tak w projekcie mam tylko poziom 0 który w praktyce do niczego się nie odnosi Dziwne. U mnie jest zapisane http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=367642 To jest poziom zero - 114,6 mnpm. W przekrojach mam, że poziom zero jest pół metra nad docelowym poziomem gruntu (na mapie do celów projektowych 0,6-0,7m, więc 10-20cm musiałem podsypać). bo drogę mam wyżej niż działkę więc muszę podnosić budynek tym też 0 będzie równe poziomowi drogi To robisz na etapie projektowania - urząd to też ocenia i jak przyklepie PnB to masz się tego trzymać. nie ma wyrzuconego wymiaru zbrojenia i sam robię 60 na 30 . Naprawdę w tym projekcjie bardzo dużo rzeczy nie pasuje..... Zbrojenie ma być pod ścianą fundamentową, żeby spełniało swoją rolę. Tutaj masz przykłady Jak nie masz rozrysowanego zbrojenia ław, to składaj reklamację a jeszcze lepiej zmień projektanta, bo paprok. Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.08.2019 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 No właśnie planuje podnieść działkę bo jest duża różnica co do drogi oraz jest bardzo duży spadek . Więc mówisz że powinienem od tego punktu 0 jechać metr w dół i to nie ważę że brakuje mi wtedy 60cm od ziemi do punktu 0? W projekcie nie ma nic , osoby które budują domy to mówią że nie widzieli nic gorszego więc już na ten temat naprawdę dużo słyszałem i żałuję że wybrałem taki.... Nie od punktu "0". W budownictwie poziom zero to poziom wykończonej posadzki parteru. Głębokość posadowienie ławy mierzy się od poziomu przyległego terenu, jak masz strefę -100 to od gruntu przy domu (od poziomu planowanego). Nie zawsze jest wprost podane "zero= 115,66 mpn" czasem to wynika z przekroi i poziomu terenu. Jak masz braki w projekcie to reklamuj projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dragon7820 10.08.2019 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2019 Dziwne. U mnie jest zapisane http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=367642 To jest poziom zero - 114,6 mnpm. W przekrojach mam, że poziom zero jest pół metra nad docelowym poziomem gruntu (na mapie do celów projektowych 0,6-0,7m, więc 10-20cm musiałem podsypać). To robisz na etapie projektowania - urząd to też ocenia i jak przyklepie PnB to masz się tego trzymać. Zbrojenie ma być pod ścianą fundamentową, żeby spełniało swoją rolę. Tutaj masz przykłady Jak nie masz rozrysowanego zbrojenia ław, to składaj reklamację a jeszcze lepiej zmień projektanta, bo paprok. To słuchaj kolego gdybyś zobaczył ten projekt to byś płakał ze śmiechu..... Widzisz ty masz podane wysokość i jest brane pod uwagę to że jest różnica w terenie a u mnie nie ma nic takiego . Nie mogę zmienić już zapłacone , a o reklamacji mogę zapomnieć bo już dosyć miałem z nim problemów , ostatnio go pytałem to odpowiedział że firma będzie wiedziała jak to zrobić........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts