Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta gips karton pomiędzy stare i nowe płytki

iszu

Recommended Posts

Witam. We wrześniu rozpoczynam remont kuchni. Początkowy plan był taki, że zbijamy wszystkie płytki ze ścian, jednak czym bliżej remontu, tym bardziej się tego obawiam i chciałabym uniknąć. Stare płytki są standardowo pomiędzy dolnym,i i górnymi szafkami, oraz dookoła drzwi i na przeciwległej wolnej ścianie, dość duża powierzchnia za stołem. Zastanawiam się, czy istnieje bezpieczny sposób na ominięcie kucia tego wszystkiego. Wpadło mi do głowy,czy nie dało by się na te płytki na wolnej ścianie położyć płyt gipsowo kartonowych i pomalować, natomiast na płytki które są pomiędzy meblami położyć bezpośrednio nowych. Ewentualnie, czy da się położyć płytę na stare płytki i do niej kleić nowe. Bardzo proszę o pomoc i radę. Pozdrawiam

Tak jak kolega powyżej napisał,, nie musisz kleić żadnej płyty, jeśli stare płytki trzymają się dobrze, gruntujesz specjalnym gruntem z kwarcem czy tam piaskiem, w każdym sklepie czy hurtowni taki maja i Ci powiedzą nazwę...Po zagruntowaniu możesz kleić płytki albo zaciągnąć klejem i masz równą ścianę..Pozdrawiam.

Na marginesie jakbyś chciał kleić na to K-G to też musisz zagruntować tym gruntem..

Edytowane przez janiszelk

Ok. Po przemyśleniu sprawy, kładzenie nowych płytek na stare pod między meblami jednak odpada, ze względu na to, ile w tym miejscu bedzie grubsza ściana. Pozostaje jeszcze wątpliwość co do położenia płyt na starych płytkach, tam gdzie nie ma mebli. Da się tak, czy odpadnie?

Pierwsze pytanie było, czy na stare można położyć płytę gipsową i zwyczajnie pomalować ścianę. Na to nikt mi nie odpowiedział, bo każdy od razu, że płytki na płytki można, a tamto pytanie zostało pominięte. Proszę czytać ze zrozumieniem. Jak mam nasyfić samym cięciem, a nie mieć przy tym tony gruzu, to wolę jednak nie kuć.I Cały czas mówię o fragmencie ściany, gdzie chcę płytek nie dawać, tylko gips karton. Panowie wrócą do pierwszego postu i przeczytają go jeszcze raz, ale dokładnie.

Ludzie, czy wy nie odróżniacie sprzątania zbitych płytek i gruzu, od samego kurzu? Niektórzy tu są tak pomocni, że aż chamscy, bo przecież oni wiedzą wszystko najlepiej. Widzę, że jak się nie jest już specjalistą to lepiej nie pytać, bo o odpowiedź jest zbyt ciężko. A czytanie ze zrozumieniem, to już w ogóle wyczyn.