Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać?

Nowy-Zielony

Recommended Posts

Projekt domu się tworzy. Będzie dom z poddaszem użytkowym, około 140mkw po podlogach.

Wstępne OZC mówi o 3,8 kW mocy potrzebnej do ogrzania.

Będzie mieszkało 6 osób.

Jaka moc byłaby potrzebna dodatkowo na CWU? 2 kW?

I teraz jaka pojemność zasobnika CWU oraz jaka moc źródła ciepła? Czym ogrzewać? Bufor z grzałkami, pompa ciepła (jaka? Bo działka bardzo mała i sąsiedzi obok. Powietrzna nie będzie głośna?). Gaz w drodze.

Pomozcie.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ok, to trochę inaczej.

Moc grzewcza na CWU. 2 kW na 6 osób to dobrze, czy mało lub za dużo?

Jaka pojemnosc zasobnika przy pompie ciepła, a jaka przy grzaniu grzałka? Do jakich temperatur grzeje się wodę w zasobniku? Bo im wyższa tym COP pompy spada i tym większe straty postojowe.

Kolejne pytanie: jeśli grzanie CO buforem z grzałka to też do jakiej temperatury się podgrzewa wodę grzewczą.

I chyba najważniejsze pytanie dla mnie. Projekt domu się tworzy. Jaka może być minimalna powierzchnia kotłowni, jeśli chcę w niej zmiescic:

Bufor CO lub pompę ciepła

Zasobnik CWU

Osprzęt - naczynia przeponowe, pompy obiegowe itp

Zmiękczacz wody

Odkurzacz centralny

Rekuperator

Ja przy podobnych parametrach zrezygnowałem z gazu i zamontowałem pc pw. Wyglada jak lodówka WYmaga podłogówki. Ale możesz poczytać o kociołku np ACV 18/24 compakt. Moi znajomi sa zadoweleni .To mały kociołek dwufunkcyjny.Potrafi udawać zasobnik

Chyba wolę zasobnik. Tylko jaka pojemność?

Ta pompa to powietrzna? Jak z głośnością jednostki zewnetrznej? Może przeszkadzać sąsiadom i domownikom?

"I chyba najważniejsze pytanie dla mnie. Projekt domu się tworzy. Jaka może być minimalna powierzchnia kotłowni, jeśli chcę w niej zmiescic:

Bufor CO lub pompę ciepła

Zasobnik CWU

Osprzęt - naczynia przeponowe, pompy obiegowe itp

Zmiękczacz wody

Odkurzacz centralny

Rekuperator "

Zmieścisz na 2m2 jak wybierzesz instalacje do domku dla lalek.

Duża szafa wystarczy.

To ma działać dobrze?

Zmień przeznaczenie salonu na kotłownię.

Szukaj, czytaj bo tu WSZYSTKO było po 100 razy!

Adam M.

"Chyba wolę zasobnik. Tylko jaka pojemność?"

Woleć - to se możesz!

Tu nie ma DOWOLNOŚCI, jak ma być DOBRZE!

Poznaj problem i policz....

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?229074-CWU-%E2%80%93-Jak-j%C4%85-zrobi%C4%87-aby-si%C4%99-nie-skrzywdzi%C4%87

Adam M.

Moc grzewcza na CWU. 2 kW na 6 osób to dobrze, czy mało lub za dużo?

Dobra, użyję szukajki za Ciebie.

U mnie w ostatnich latach -20* występowało po kilka razy w roku po kilka kwadransów. Przez pozostałą część doby moc policzona j.w. wystarczy, by ogrzać wodę - a i tak masz zapas (w pierwszym przypadku 20% - w pozostałch większy).

Jak potrzebujesz 4000kWh/r na CWU gdybyś grzał 24/7 potrzebujesz średnio 456 W. Masz większy zapas cały czas (20% z 3kW to 600W - nawet przy -20* możesz grzać CWU).

Jaka pojemnosc zasobnika przy pompie ciepła, a jaka przy grzaniu grzałka? Do jakich temperatur grzeje się wodę w zasobniku? Bo im wyższa tym COP pompy spada i tym większe straty postojowe.

Klik

Kolejne pytanie: jeśli grzanie CO buforem z grzałka to też do jakiej temperatury się podgrzewa wodę grzewczą.

Dołożenie bojlera to dobry pomysł. Bufor może wtedy być nagrzewany do niższych temperatur (wystarczających do CO, a za niskich do CWU) co oznacza mniejsze straty. No i na przesyle CWU nie będziesz miał strat, jak będzie przy punkcie poboru.

Kliknięcie w niebieski kwadracik z białymi trójkącikami przy nicku przeniesie do wątku z którego to cytat

I chyba najważniejsze pytanie dla mnie. Projekt domu się tworzy. Jaka może być minimalna powierzchnia kotłowni, jeśli chcę w niej zmiescic:

Jak nie ma ognia, to nie ma wymogów.

@adam_mk

Problem z legionella jest mi znany i chcę to uniknąć. Tylko do końca nie rozumiem, jak żyje ta bakteria. Podobno można ja spotkac na wylewce kranu. Jeśli będzie cyrkulacja lub ciepła woda będzie przygotowywana bieżąco, to ciągle wg mnie ta bakteria może namnizyc się w kranie. Jak więc przygotowywać ciepła wodę poprawnie?

@Kaizen

Pytam o wielkość kotlowni, bo każdy mkw domu kosztuje. A nie chce zbyt dużego pomieszczenia technicznego.

Poczytaj o buforach z wężownicą CWU wewnątrz..

Przepływowe..

Miejsca mniej zajmuje.

"...wg mnie ta bakteria może namnożyć się w kranie...."

Mniemasz czy wiesz?

Przyjmij do wiadomości i stosowania, że budowanie jest sztuką!

Trudną, ale do opanowania.

Wymaga czasu i cierpliwości.

Masz czas i cierpliwość ?

Pisałem... możesz se chcieć!

Buduje się domy na dnie jeziora z salonem z widokiem na rybki...

Masz na cuda KASĘ?

TO CO TU ROBISZ?!!!

Jak nie to...

PRZESTAŃ chcieć i zacznij myśleć.

Ty NAPRAWDĘ chcesz wywalić "w kosmos" swoją kasę...

No, bo - Ty CHCESZ!!!

Zainwestuj w wiedzę.

Nawet jak budowę o rok odsuniesz.

Taniej i lepiej Ci wyjdzie.

Adam M.

Gdzieś w internetach wyczytałem, że robiono testy na legionellę i znajdowano ją na perlatorach w kranach. Tylko tyle, bez szczegółów. Czy pochodziła z zimnej, czy ciepłej wody to nie wiem.

A czy dobra praktyką byłoby posiadanie zasobnika cwu codzienne grzanie go do np 70 stopni? Bakteria nie będzie już chyba wtedy problemem?

A ekonomicznie jak to wychodzi?

Chyba nie ma większej różnicy, czy grzejemy zasobnik czy do wyższej temperatury, czy bufor do przeplywowego podgrzewania wody? Czy się mylę?

Bo bufor do przeplywowego grzania cwu wszak też należy grzać do wyzszych temperatur.

...

Pytam o wielkość kotlowni, bo każdy mkw domu kosztuje. A nie chce zbyt dużego pomieszczenia technicznego.

Zrób ogrzewanie/chłodzenie pompą powietrze-powietrze, do cwu zastosuj podgrzewacze przepływowe, a rekuperator zamontuj np w garażu (jeśli będzie) i pomieszczenie techniczne całkiem odpada ;)

Trochę zgłębiam temat. Przepływowe grzanie cwu jest atrakcyjne. Ale. Ogrzewacze elektryczne wymagają dużej mocy przyłączeniowej oraz będą drogie w użytkowaniu. Bufor z wężownicą cwu to duża cysterna w domu generujaca spore straty postojowe.

A co myślicie o zasobniku grzanym pompą ciepła do 55 stopni i raz dziennie podbijanie temperatury grzałka w taniej taryfie do 75 stopni? Powinno to chyba rozwiązać problem legionelli?

Legionella determinuje wybór grzania CWU w twoim domu ??

Codzienne podbijanie grzalką ?

Zrob to raz na tydzień, zasobnik dobierz, by w ciągu dnia zużyć wiecej wody, niż pomieści i nie martw się o rzeczy nieistotne

Edytowane przez fotohobby

Legionella determinuje wybór grzania CWU w twoim domu ??

Codzienne podbijanie grzalką ?

Zrob to raz na tydzień, zasobnik dobierz, by w ciągu dnia zużyć wiecej wody, niż pomieści i nie martw się o rzeczy nieistotne

Po prostu ciągle się zastanawiam. Póki mogę. Grzanie cwu przeplywowo ma swoje wady j zalety. Grzanie zasobnika swoje. Nie ukrywam, że legionelli się trochę boję.

A co złego (poza kosztami) w codziennym podbijaniu grzałka?

Na razie zastanawiam się miedzy:

1. Bufor z grzałka do co i cwu

2. Kable i bojler.

3. Pompa ciepła p-w i jakaś mała fotowoltaika do podgrzania cwu

Co myślicie o 3. Opcji?

Tak się jeszcze zastanawiam, czy jeśli mój co w teorii ma potrzebować maks 3,8 kW przy -20, to czy ie będę potrzebował bufora przy pompie ciepła? Że względu na wymagane przepływy?