Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spiżarnia- malutka przy kuchni, a może lepiej z niej zrezygnować?

Manitoba123

Recommended Posts

Witam serdecznie,

W załączniku dołączam projekt parteru. Bardzo zależy mi na tym żeby jakoś zaaranżować spiżarnię. Mam taki pomysł żeby zrobić ją można powiedzieć w obrysie kuchni. Na jednej ścianie byłaby właśnie spiżarnia + lodówka (dołączam schemat). Spiżarnia miałaby wilekość trochę ponad 1 m kw. Czy ktoś posiada tak małą spiżarkę? Dodam że zależy mi na przechowaniu podstawowych rzeczy + jakieś mało używane AGD. Nie robie wekow itp. więc wielkich powierzchni nie potrzebuje:)

Z góry dziekuje za wszystkie uwagi.

Pozdrawiam

rzut 2.jpg

rzut 1.jpg

jak szeroka będzie w środku? Bo z planów wynika, by kuchnia zachowała swoją funkcjonalność to spiżarka będzie miała 60-80 cm szerokosci.

Moim zdaniem spiżarkę lepiej wydzielić z fragmentu łazienki i korytarzyka:

0072f12a017e2597gen.jpg

Edytowane przez Elfir

Dzień dobry,

czy w ogóle jest sens tworzenia spiżarni w tym przypadku? Według mnie lepiej byłoby zainwestować w pojemną szafę. Wydaje mi się, że w ten sposób oszczędziłaby Pani zarówno miejsce, jak i pieniądze. Spiżarnia to raczej dobry pomysł dla większych domów. No i dodatkowo nie powinna znajdować się pomiędzy dwoma pomieszczeniami - żeby obniżyć temperaturę, najlepiej umieścić ją "na wylocie". Ale to tylko moje zdanie :) Pozdrawiam!

• 4 weeks później...

Przez dobudowanie ścianki okno kuchenne „ląduje” w kącie i kuchnia na tym traci (nie tylko funkcjonalnie, ale też estetycznie). Jeśli spiżarka ma pełnić funkcję większej szafki to może lepiej jednak przewidzieć większą szafkę na przechowywanie małego agd? Szkoda przestrzeni i światła. Jedną ze ścian można np. całkowicie zabudować umieszczając w niej obok pojemnych szafek czy szuflad także lodówkę, piekarnik czy wbudowany ekspres do kawy, jak w załączonych aranżacjach.

10.jpg10a.jpg10b.jpg