misiekle1985 08.08.2019 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 WitamPrzybliżone terminy podłączenia przez fachowca wody z wodociągu ok 3 miesiące szok. Może się ktoś wypowie chce podłączyć złącze z wodociągu samemu. tzn wypożyczyć zgrzewarkę elektroporową kupić nawiertkę zasuwę złączki przewód PE(wszystko zgrzewane) i pozgrzewać wszystko woda w ruże głównej zasilającej fi90 nie wyłanczam wody, podłańczam się przez nawietrkę 90/32 pod ciśnieniem. Chopek w hurtowni mówi że nie trzeba zaciskać głównej rury zasilajacej pod ciśnieniem. Czy coś może mnie zaskoczyć wykonałem całą instalacje wod-kan-elek. we własnym domu myślę że dam rade. Jakieś sugestieDzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.08.2019 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Witam Przybliżone terminy podłączenia przez fachowca wody z wodociągu ok 3 miesiące szok. Może się ktoś wypowie chce podłączyć złącze z wodociągu samemu. tzn wypożyczyć zgrzewarkę elektroporową kupić nawiertkę zasuwę złączki przewód PE(wszystko zgrzewane) i pozgrzewać wszystko woda w ruże głównej zasilającej fi90 nie wyłanczam wody, podłańczam się przez nawietrkę 90/32 pod ciśnieniem. Chopek w hurtowni mówi że nie trzeba zaciskać głównej rury zasilajacej pod ciśnieniem. Czy coś może mnie zaskoczyć wykonałem całą instalacje wod-kan-elek. we własnym domu myślę że dam rade. Jakieś sugestie Dzięki Nawet jakbyś dał radę, pytanie jak na to właścicel wodociągu będzie się na to zapatrywał, żę będziesz sam wiercił w ich rurze. W moim przypadku, narzucali, że nawierkę i zasuwę robią Oni sami. Resztę jak mi się podoba. Mogłem sam, mogłem firmą. Czy ten wymóg był legalny i poprawny tego nie wiem. W tym kraju, często na terminy pomaga zapytanie jakiegoś kierownika w tych wodociągach czy nie może polecić jakiegoś wykonawcy. Zazwczyaj może, przy czym cena będzie ciut wyższa, termin krótszy i zero problemów z odbiorami itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekle1985 08.08.2019 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Robi się pod nadzorem właściciela wodociągu. W praktyce wygląda to także ich to nic nie obchodzi masz se we własnym zakresie zorganizowac przyłącze zgłosić jak się wykona przyłącze idziesz podpisać umowę dają ci licznik i tyle.! Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez misiekle1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.08.2019 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Robi się pod nadzorem właściciela wodociągu. W praktyce wygląda to także ich to nic nie obchodzi masz se we własnym zakresie zorganizowac przyłącze zgłosić jak się wykona przyłącze idziesz podpisać umowę dają ci licznik i tyle.! To jak nie robią problemów, że robi to osoba prywatna a nie "firma" (cokolwiek by różnica miała znaczyć) to śmiało. Nie ma w tym nic kosmicznego, patrzyłem jak to robili. Nawiertka ma wbudowane wiertło. Nakładasz zintegrowany zaworo-nawierczacz który jest uszczelniony na rurze i kręcisz jakąś śrubą, żeby dokonać przeiwercenia rury. Puszczasz trochę wody żeby przepłukać i tyle. Jak nie jesteś dwu-leworęczny to raczej podołasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 08.08.2019 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 A ja sie wcale nie dziwę że ludzie sami chętnie by to zrobili bo te firmy hieny to naciągacze ,te ich ceny pod paragraf powinny być podciagnięte pomijam chore terminy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 08.08.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Załóż firmę dostarczającą wodę na terenie gminy a zobaczymy jak będziesz ćwierkał. Może H2O dostarczysz za darmo, nawiertki zrobisz przed każdym domem dla każdego piętra osobno?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 08.08.2019 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Nie chodzi o wodkan czy jak to się nazywa w gminach tylko te firmy co robią wykopy i kładą rurkę , synowi za 40 metrów zaśpiewali 8,5 tys zł , zwykły koparkowy za 5 stówek by to wykopał 40 metrów rury PE ile kosztuje ? 200 zł? nie mam nic do wodociągów ale oni powinni mieć swoich ludzi bo czekanie 5 miesiecy na podłączenie to chyba nie jest normalne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 08.08.2019 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Witam Przybliżone terminy podłączenia przez fachowca wody z wodociągu ok 3 miesiące szok. Może się ktoś wypowie chce podłączyć złącze z wodociągu samemu. tzn wypożyczyć zgrzewarkę elektroporową kupić nawiertkę zasuwę złączki przewód PE(wszystko zgrzewane) i pozgrzewać wszystko woda w ruże głównej zasilającej fi90 nie wyłanczam wody, podłańczam się przez nawietrkę 90/32 pod ciśnieniem. Chopek w hurtowni mówi że nie trzeba zaciskać głównej rury zasilajacej pod ciśnieniem. Czy coś może mnie zaskoczyć wykonałem całą instalacje wod-kan-elek. we własnym domu myślę że dam rade. Jakieś sugestie Dzięki mozesz zrobic sam... ale..... musisz miec projekt, uzgodniony z MPWiK musisz użyć materiałów dopuszczonych przez MPWik musisz to zgrzać w odpowiedni sposób(masz odpowiednia maszynę?) musi być bezpośredni nadzór inspektora z MPWiK podczas zakładania, zgrzewania i nawiertu. Inspektor podpisuje odpowiedni protokół. musisz zrobic inwentaryzacje powykonawcza podpisana przez człowieka posiadającego odpowiednie uprawnienia budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 09.08.2019 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Jednym z dowodów użycia właściwych materiałów jest ułożenie rur napisami do góry, aby ładnie utrwaliły się na fotkach wykonanych przez inspektora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekle1985 09.08.2019 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 projekt jest, uzgodnienia są, zgrzewarkę trzeba wypożyczyć w wypożyczalni, Nadzór MPwik nie istnieje w mojej gminie przynajmniej w praktyce nie ma żadnych protokołów.Inwentyrayzacje powykonawczą można donieść po odbiorze budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 09.08.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Jak uważasz lecz obecność inspektora + fotki + protokół to twoja jedyna broń w ewentualnym sporze z MPWiK. Żadna sztuka zrobić dobrze, zgodnie ze sztuką i przepisami, jeszcze trzeba mieć na to papiery! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts