Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłączenie wody z wodociągu samemu?

misiekle1985

Recommended Posts

Witam

Przybliżone terminy podłączenia przez fachowca wody z wodociągu ok 3 miesiące szok.

Może się ktoś wypowie chce podłączyć złącze z wodociągu samemu. tzn wypożyczyć zgrzewarkę elektroporową kupić nawiertkę zasuwę złączki przewód PE(wszystko zgrzewane) i pozgrzewać wszystko woda w ruże głównej zasilającej fi90 nie wyłanczam wody, podłańczam się przez nawietrkę 90/32 pod ciśnieniem. Chopek w hurtowni mówi że nie trzeba zaciskać głównej rury zasilajacej pod ciśnieniem. Czy coś może mnie zaskoczyć wykonałem całą instalacje wod-kan-elek. we własnym domu myślę że dam rade. Jakieś sugestie

Dzięki

Witam

Przybliżone terminy podłączenia przez fachowca wody z wodociągu ok 3 miesiące szok.

Może się ktoś wypowie chce podłączyć złącze z wodociągu samemu. tzn wypożyczyć zgrzewarkę elektroporową kupić nawiertkę zasuwę złączki przewód PE(wszystko zgrzewane) i pozgrzewać wszystko woda w ruże głównej zasilającej fi90 nie wyłanczam wody, podłańczam się przez nawietrkę 90/32 pod ciśnieniem. Chopek w hurtowni mówi że nie trzeba zaciskać głównej rury zasilajacej pod ciśnieniem. Czy coś może mnie zaskoczyć wykonałem całą instalacje wod-kan-elek. we własnym domu myślę że dam rade. Jakieś sugestie

Dzięki

Nawet jakbyś dał radę, pytanie jak na to właścicel wodociągu będzie się na to zapatrywał, żę będziesz sam wiercił w ich rurze.

W moim przypadku, narzucali, że nawierkę i zasuwę robią Oni sami. Resztę jak mi się podoba. Mogłem sam, mogłem firmą. Czy ten wymóg był legalny i poprawny tego nie wiem.

W tym kraju, często na terminy pomaga zapytanie jakiegoś kierownika w tych wodociągach czy nie może polecić jakiegoś wykonawcy. Zazwczyaj może, przy czym cena będzie ciut wyższa, termin krótszy i zero problemów z odbiorami itp :-(

Robi się pod nadzorem właściciela wodociągu. W praktyce wygląda to także ich to nic nie obchodzi masz se we własnym zakresie zorganizowac przyłącze zgłosić jak się wykona przyłącze idziesz podpisać umowę dają ci licznik i tyle.! Edytowane przez misiekle1985

Robi się pod nadzorem właściciela wodociągu. W praktyce wygląda to także ich to nic nie obchodzi masz se we własnym zakresie zorganizowac przyłącze zgłosić jak się wykona przyłącze idziesz podpisać umowę dają ci licznik i tyle.!

To jak nie robią problemów, że robi to osoba prywatna a nie "firma" (cokolwiek by różnica miała znaczyć) to śmiało. Nie ma w tym nic kosmicznego, patrzyłem jak to robili. Nawiertka ma wbudowane wiertło. Nakładasz zintegrowany zaworo-nawierczacz który jest uszczelniony na rurze i kręcisz jakąś śrubą, żeby dokonać przeiwercenia rury. Puszczasz trochę wody żeby przepłukać i tyle. Jak nie jesteś dwu-leworęczny to raczej podołasz ;-)

Nie chodzi o wodkan czy jak to się nazywa w gminach tylko te firmy co robią wykopy i kładą rurkę , synowi za 40 metrów zaśpiewali 8,5 tys zł , zwykły koparkowy za 5 stówek by to wykopał 40 metrów rury PE ile kosztuje ? 200 zł? nie mam nic do wodociągów ale oni powinni mieć swoich ludzi bo czekanie 5 miesiecy na podłączenie to chyba nie jest normalne .

Witam

Dzięki

mozesz zrobic sam... ale.....

• musisz miec projekt, uzgodniony z MPWiK
  • musisz użyć materiałów dopuszczonych przez MPWik
  • musisz to zgrzać w odpowiedni sposób(masz odpowiednia maszynę?)
  • musi być bezpośredni nadzór inspektora z MPWiK podczas zakładania, zgrzewania i nawiertu. Inspektor podpisuje odpowiedni protokół.
  • musisz zrobic inwentaryzacje powykonawcza podpisana przez człowieka posiadającego odpowiednie uprawnienia budowlane.