Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wybrać do domu ze standardową instalacją elektryczną?

Recommended Posts

Witam,

jestem właśnie na etapie kupowania domu. Dom jest już wybrany, i praktycznie ukończony, więc nie ma w nim instalacji pod inteligentne urządzenia i nie ma już możliwości położenia takiej instalacji.

Czy jest szansa, że przy takich ograniczeniach da się zbudować chociaż namiastkę inteligentnego domu (sterowanie oświetleniem, roletami, ogrzewaniem)? Zakładam, że zostaje mi tylko opcja bezprzewodowa.

W domu będę instalował również alarm. Od lat znana jest mi firma na S, z tego co widzę to niektóre centrale mają możliwość sterowania domem, ale trochę poczytałem forum i z tego nie skorzystam :)

Pytanie czy zakładać alarm jednej firmy i automatykę innej firmy? Czy może ta inna firma, która się sprawdzi u mnie, ma tez opcję z alarmem?

Generalnie chodziło mi o to, żeby wykorzystać czujki ruchu, które i tam będę musiał zainstalować.

Na koniec dodam, że interesuje mnie sprzęt przystępny cenowo :)

Z góry dziękuję za wskazówki :)

Edytowane przez szeryf85
Lokowanie produktu.

O budżecie jeszcze nie myślałem, chciałem na początku uruchomić np. sterowanie oświetleniem.

Instalacji alarmowej też nie ma (nie wiem jak to w tych czasach możliwe), ale wiem że są dobrze działające rozwiązania bezprzewodowe, i w tym kierunku chciałem iść.

Chce robić sam bo lubię się w takie rzeczy bawić i myślę, że z prostszym systemem sobię poradzę.

ale wiem że są dobrze działające rozwiązania bezprzewodowe, i w tym kierunku chciałem iść.

Czujki chcesz na baterie? Porównaj sobie ceny z przewodowymi.

Chce robić sam bo lubię się w takie rzeczy bawić i myślę, że z prostszym systemem sobię poradzę.

Pooglądaj ten kanał na YT

Kanał fajny, ale aż tak bystry nie jestem, żeby zrobić to jak kolega z YT :)

Możecie mi doradzić której firmy rozwiązanie bezprzewodowe się najlepiej sprawdzi?

Innego rozwiązania spełniającego wymóg "interesuje mnie sprzęt przystępny cenowo" nie ma.