maciejtoya 11.08.2019 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2019 Witam, Mam problem z cyrkulacją CWU. Po odkreceniu kranu, długo trzeba czekać na ciepłą wodę. Wymieniłem pompę na LFP Erga i nic to nie dało. Efekt ten sam. Już mi ręce opadają. Instalacja jest nowa. Tak myśle co mógł instalator pomylić bo zarzeka się ze to niemożliwe. Słychać jak pompa chodzi i tłoczy wodę. Patrząc na zdjęcie to pod pompą rurka jest lodowata natomiast powyżej pompy nad zaworem zwrotnym jest ciepła. Wiec jak dobrze rozumuję to pompa powinna pchać wodę a ta rurka pod pompą w którymś momencie powinna zrobić się chociaż delikatnie ciepła jak już okrąży wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.08.2019 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2019 Zrób fotkę, żeby było widać strzałkę na zaworze zwrotnym i strzałkę na pompie.Co to za zawór zakręcony na górze zdjęcia? Do naczynia przeponowego do wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.08.2019 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Stawiam, że ten króciec to jest jednak powrót cyrkulacji i woda powinna iść od dołu do góry. Kontynuując powyższe stawiam, że pompka tłoczy w odwrotnym kierunku. Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez agb połączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 11.08.2019 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2019 Ten zawór do góry to od grzejnika. Niezwiązany z tematem.Pompka jak i zawór skierowane w górę (pompuje do bojler).Odpowietrzylem przy pompie odkrecajac srubunek i spuszczajac wodę. Było dużo powietrza i po chwili zaczęła lecieć ciepła woda. Skrecilem i chyba teraz znów się zapowietrzylo. Jest to nowa instalacja jeszcze nie używana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.08.2019 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Jak odkręciłeś śrubunek i woda od dołu lała się pod ciśnieniem - to drożność z tej strony sprawdzona. Może być jeszcze niedrożny któryś zgrzew na tym odcinku od zaworu zwrotnego do zasobnika. Ale jeszcze jedna rzecz - puszczałeś pompę na maksa? Ona jest słabiutka. Teoretycznie tu nie trzeba dużej mocy (słupa podnoszenia) ale trzeba otworzyć ten zawór zwrotny a to trochę ciśnienia wymaga (masz w parametrach technicznych konkretnego zaworu). Więc daj pompę na maksa i sprawdź czy w 5 minut (powinno szybciej) ta dolna rurka nie zrobi się ciepła. Jak tak, to potem poeksperymentuj, na jakich ustawieniach ta pompa jest w stanie otworzyć zawór zwrotny. Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 11.08.2019 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2019 Po calym dniu sprawa ma się tak.1. Włączam pompę cyrkulacyjną i rura cieplej wody idąca na dom zaraz za bojlerem robi się co raz bardziej gorąca. Natomiast rura cyrkulacji poniżej pompy cyrkulacyjnej jest zimna.2. Gdy odkręcę pompę na srubunku zaraz przed zaworem zwrotnym i spuszczam wodę do wiadra to po chwili robi się ciepla (gdy calosc jest skrecona i pompa chodzi rura ciepla się nie robi).3. Odcinek od zaworu zwrotnego do bojlera sprawdzony - jest przeplyw.4. Pompa chodzi na maxa.5. Otworzylem wszystkie baterie by calosc odpowietrzyc. Spuscilem 300 L wody. Po ponownym nagrzaniu efekt ten sam. Mi juz się pomysly skonczyly i nie wiem co zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.08.2019 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2019 Jedyne co mi przychodzi do głowy, to przetestować jeszcze bez zaworu zwrotnego.Druga możliwość, to że straty na cyrkulacji są takie, że wraca już zimna woda. Jak masz ją poprowadzoną? Po chudziaku? Jak izolowana?Ta druga opcja jest do przetestowania przez sprawdzenie, jak długo będzie się wychładzał nagrzany zasobnik przy chodzącej na maksa cyrkulacji i porównanie z wyłączoną cyrkulacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 12.08.2019 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 No jak odpaliłem pompę to z bojlera rura od ciepłej wody robi się gorąca czyli tak jakby zawór zwrotny się otwierał i pompa pchala ta ciepła wodę (lub pchala do pewnego momentu). Natomiast rurka od cyrkulacji poniżej pompy jest zimna (ta rura robi się ciepła tylko wtedy jak odkręce na srubunku przed zaworem zwrotnym i spuszczę wodę do wiadra. U mnie wylot ciepłej wody na dom jest na wysokości 145 cm od posadzki. Natomiast wylot z bojler na 120 cm. Pompa ma podnoszenie na 1,1 m. Czy to może mieć jakies znaczenie ? Tak sobie też myślę żeby zamontować odpowietrznik automatyczny na cyrkulacji przed wylotem do bojlera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.08.2019 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Wymień zawór zwrotny na klapkowy bo ten stawia za duże opory ....Jak długo chodziła cyrkulacja jednorazowo że nie było widać efektów...? ( W najdalszych odbiornikach dalej trzeba było długo czekać na ciepłą wodę po odkręceniu kranu...?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 12.08.2019 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Cyrkulacja chodziła 30 min i w najdalszym punkcie trzeba czekam sporo. Pewnie około minuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.08.2019 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Jak dla mnie to za duże opory instalacji i ta pompka sobie nie radzi...Albo ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 12.08.2019 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Jak dla mnie to za duże opory instalacji i ta pompka sobie nie radzi... Albo ???? Tylko ze jak odłącze pompe i puszcze samą wodę z cyrkulacji na zaworze kulowym pod pompą to woda leci dobrym cisnieniem i robi się ciepla, więc mysle, że to nie opory. Wg mnie to ten zawór zwrotny jest winien. Wyjmę sprężynkę wieczorem i sprawdzę jak działa. Dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 12.08.2019 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Wymień zawór, będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 12.08.2019 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Prawdopodobnie się udało. Winna była sprężynka w zaworze zwrotnym. Ogólnie jakoś nawet srubokrętem tak latwo się nie otwierał ten zawór. Po wyjeciu jej, skreceniu całości, napuszczeniu wody, odpowietrzeniu i podgrzaniu ustawilem pompke na 5. Wylot CW gorący i po jakiejs chwili rurka od cyrkulacji ponizej pompy zrobiła się ciepła. Poszedlem do kranów i od razu miałem goraca wode, więc chyba to działa. Sprawdzę jeszcze jutro rano przed pracą i potwierdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts