Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącz prądu przez Tauron w małopolsce

boconek03

Recommended Posts

Witam, w marcu 2019 podpisałem umowę o przyłącz prądu. Zgodnie z umową Tauron ma 18miesięcy na wykonanie skrzynki. Na razie nikt się ze mną nie kontaktował. Ktoś mi mówił że do 2 tygodni od podpisania umowy ktoś z firmy która ma mi to robić się odezwie ale tak jak pisałem wcześniej - nikt do mnie nie dzwonił ani nic. Czy ktoś z mieszkańców Krakowa i okolic orientuje się ile aktualnie się czeka na wykonanie takiej skrzynki? Czy opłaca się w ogóle dzwonić na infolinię tauronu i pytać o takie coś czy tylko pozostaje czekać. Budowa u mnie trwa i cały czas jestem na prądzie od sąsiada a tak to miałbym chociaż prąd budowlany już :(

• 2 weeks później...

Warto zadzwonić i dopytać jaka firma w danym rejonie realizuje przyłącza dla Tauronu, to nie jest tajemna wiedza, wręcz powinni podać jakiś kontakt.

Często takie firmy by obniżyć koszty po swojej stronie grupują kilka przyłączy w okolicy w jedno zadanie. Dostają też konkretne terminy ze strony Taouronu na wykonanie przyłącza - znacznie krótsze niż Tauron deklaruje w warunkach.

Trzeba się z taką firmą skontaktować i umówić. Możliwe, że potrzebują jakieś zgody, które mógłbyś im dostarczyć szybciej niż oni we własnym zakresie je pozyskają. Będziesz też musiał z nimi podpisać umowę.

Gdy skrzynka powstanie, to najlepiej poszukać jakiegoś elektryka, który ma kontakty w Tauronie, powinien wtedy w ciągu kilki dni od zamknięcia sprawy przyłącza móc pobrać dla Ciebie licznik i uruchomić przyłącz bez zbędnej zwłoki.

PS. gdy będziesz podpisywał umowę w Tauronie, to nie deklaruj prądu na potrzeby budowlane bo to jest bez sensu i dodatkowo otrzymasz droższą taryfę. Nie zużyjesz takiej ilości prądu by to specjalnie Tauron zabolało. Jeśli masz jakieś pomieszczenie gospodarcze lub garaż typu blaszak, wskaż na formularzu umowy przyłącz do tego obiektu na zasadach podstawowej taryfy.

Przechodziłem to kilka miesięcy temu. Niedługo po otrzymaniu warunków udało mi się dotrzeć do firmy realizującej, która była również odpowiedzialna za przygotowanie projektu przyłącza. Ich prace trwały kilka miesięcy (łącznie z oczekiwaniem na zatwierdzenie projektu budowlanego po stronie Tauron i starostwa powiatowego). Po tym czasie skrzynka powstała w kilka dni. Później mój elektryk pobrał taki licznik na podstawie podpisanego przeze mnie formularza gotowości instalacji do przyłączenia i w ciągu kilku dni prąd był dostępny.

Powodzenia.

Edytowane przez mateuszpawlik

Nie ma takiego słowa. Jest:

• Sieć
  • Przyłącze
  • Instalacja wewnętrzna, która dzieli się na dwa odcinki:
    - zewnętrzny (na terenie działki, ale poza budynkiem)
    - wewnętrzny (w budynku)

Panowie, zdaje się, że chodzi o potoczną nazwę działań, które należy podjąć by uzyskać zasilanie. Wyuczone regułki to trochę za mało by człowiekowi pomóc.

Pozdrawiam.

Panowie, zdaje się, że chodzi o potoczną nazwę działań, które należy podjąć by uzyskać zasilanie. Wyuczone regułki to trochę za mało by człowiekowi pomóc.

Pozdrawiam.

Wiesz, ja czasami mówię do kolegi lub koleżanki np. "przyłącz się do mnie, to pójdziemy tu i tam", albo jak w grupie to mówimy "przyłącz się do nas, idziemy na piwo"

ogólnie słowo "przyłącz" jest czasownikiem a autorowi raczej chodzi o jakąś rzecz.

Powtórzę:

"chodzi o potoczną nazwę działań, które należy podjąć by uzyskać zasilanie"

pierwsze słyszę cos takiego.

Aby uzyskać zasilanie jakiegoś obiektu należy wykonać przyłącze elektryczne a nie jakiś przyłącz! W polskim słownictwie nie istnieje taka interpretacja słowa "przyłącz". A potocznie.... to chyba w jakimś zadupiu gdzie nawet wrony nie dolatują.

Wracając do oryginalnego pytania, to w Tauronie podano mi telefon do wykonawcy. Przywiózł formularze do sąsiadów, żebym uzyskał od nich zgodę na przejście przez ich działki. Załatwiłem z sąsiadami, przyjechał projektant przyłącza, odebrał zgody, a potem podesłał projekt w *.DWG. Też miałem w umowie czas 18 miesięcy, ale wykonano przyłącze w ciągu 3 miesięcy.

• 4 weeks później...
Dzwoniłem na infolinię Tauronu i Pani zdziwiona o co ja w ogóle pytam :( Nie uzyskałem żadnej informacji.

Jest jeszcze jakaś inna opcja żeby to przyspieszyć?

Złożone są wszystkie papiery 6msc temu. Mają jeszcze 12 msc :(

Spróbuj jeszcze raz zadzwonić. Będzie inna Pani, to może coś więcej sypnie. Podejdź do biura obsługi Tauronu i dopytaj w informacji. Może mają już wykonawcę.