Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze energetyczne 7KW i 3 fazy ? Pytanie zółtodzioba :)

icemerc

Recommended Posts

Siemka.

Planuję przyłącze do działki letniskowej. Bedzie mały domek, uzytkowanie wiadomo w sezonie itp.

W ENERGA byłem wypytać o przyłacze i teraz mam pytanie : czy 7 KW i 3 fazy bedzie dobrze? Bo oni 1 faze robią do 6,5 KW a od 7KW już są 3 fazy.

Poczatkowo myślalem o 10 KW ale nie wiem czy jest sens. Co planuje podłączać ? : czajnik, lodówkę, bojler, TV, od czasu do czasu wiertarkę i może kosiarkę elektryczną.... czy jednak wnioskowac o 10 KW i 3 fazy ?

Będę wdzięczny za pomoc i informację :)

No to wszystko masz w moim wątku o przyłączeniu prądu do blaszaka.

1. Zgłaszasz blaszak do starostwa.

2. W zakładzie energetycznym we wniosku o przyłącze wpisujesz budynek gospodarczy.

3. Zakład energetyczny buduje przyłącze, stawia skrzynkę w granicy.

4. Kupujesz RB-tke, bierzesz elektryka z uprawnieniami, który podłączy ja do skrzynki w granicy i podpisze dokument o gotowości instalacji.

5. Z tym dokumentem i kopią zgłoszenia blaszaka że starostwa idziesz do zakładu energetycznego, podpisujesz umowę i po kilku dniach przyjeżdżają i montują Ci licznik w tej skrzynce w granicy działki.

Upewnij się, jakie zabezpieczenie dostaniesz przy 6,5kW. W praktyce, to nie jest problemem moc przyłączeniowa, bo ta jest uśredniana na 15 i trudno przy takim uśrednieniu przekroczyć - bo ograniczeniem będzie zabezpieczenie.

Przy 6,5kW na jednej fazie pewnie będzie 32A a przy trzech 10kW 16A na trzech fazach. Wygodniej mieć na jednej, bo nie trzeba kombinować z rozkładaniem na fazy i łatwiej się zbliżyć do mocy maksymalnej na jaka pozwala zabezpieczenie.

Zsumuj moc urządzeń, które mogą chodzić razem. Można też zamontować przekaźnik priorytetowy i np. jak odpalisz czajnik czy kuchenkę elektryczną, to żeby odłączało bojler z automatu.

Jak nie przewidujesz potrzeby podłączenia urządzenia trzyfazowego, to brałbym jedną fazę - czajnik + bojler + jakieś drobiazg pójdą razem. Jak do tego dołożysz kuchenkę elektryczną - na raz nie da rady (można obejść przekaźnikiem priorytetowym). Ale kabel bym wkopał jak dla trzech faz, żeby nie trzeba było ryć, gdyby była taka potrzeba.

ten twoj blaszak zapytam jest nie związany trwale z gruntem? :) rozumiem, że średnice kabla jaki mam kupić podadza mi w warunkach technicznych przyłącza?

Pozdr

Stoi na płytach chodnikowych, nie odfrunął w 2016 jak był jakiś orkan, ale potem dla pewności wbiłem w rogach zakrzywione pręty :)

Nie pamiętam czy przekrój kabla WLZ podają w warunkach (chyba nie). Ja dałem 4x10mm miedziany, który docelowo wykorzystam do zasilenia domu.

Generalnie 7-8 KW to musze mieć więc niejako jestem skazany na 3 fazy...

Pewny jesteś? Ja przy bojlerze 6kW poza sezonem grzewczym nie dobijam do 9kW. A mam wszystko na prąd i często w dziennym okienku na raz chodzi bojler, pralka i zmywarka. Jakbym miał bojler 3kW to by mi 6kW wystarczyło nawet przy takim podejściu.

I pamiętaj, że zabezpieczenie główne będziesz mial C32A - a to znaczy, że przez pół minuty możesz brać nawet 64A co przy 240V (u mnie zazwyczaj jest nawet ciut więcej - i to podobno robi się standard) daje ponad 15kW.

• 1 month później...