criss20ster 13.08.2019 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Witam. Mam takie pytanie. Jestem w trakcie remontu domku jednorodzinnego i odkryłem takie coś https://i.imgur.com/dSVSN9s.jpg oraz kabel czarny (10 żył jak policzyłem) https://i.imgur.com/10aY7CC.jpg i tak mniej więcej na logikę sobie sam opisałem ale nie wiem czy dobrze i do czego może to służyć. Może ktoś z Was pomoże mi powiedzieć do czego ten zasilacz i tyle żył ? Z tego co zauważyłem 6 żył jest podłączonych na zewnątrz domu na furtce mam zamek więc obstawiam że to elektryczny który steruje podczas naciśnięcia domofonem ale może się mylę dlatego proszę Was o pomoc. Jeśli okazało by się że ten zasilacz jest własnie do podawania napięcia do zamka to jaki mógłbym sobie dokupić by zmienić go na bardziej ładny i przyjazny dla oka. Oraz jeśli to możliwe jakie złączki musiałbym zastosować by te kable połączyć ze sobą by to ładniej wyglądało a nie na taśmę izolacyjną. I co z pozostałymi 4 żyłami czyli w tym przypadku białe ostatnie. Czekam na pomoc PozdrawiamKrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.08.2019 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Witam. Mam takie pytanie. Jestem w trakcie remontu domku jednorodzinnego i odkryłem takie coś https://i.imgur.com/dSVSN9s.jpg oraz kabel czarny (10 żył jak policzyłem) https://i.imgur.com/10aY7CC.jpg i tak mniej więcej na logikę sobie sam opisałem ale nie wiem czy dobrze i do czego może to służyć. Może ktoś z Was pomoże mi powiedzieć do czego ten zasilacz i tyle żył ? Z tego co zauważyłem 6 żył jest podłączonych na zewnątrz domu na furtce mam zamek więc obstawiam że to elektryczny który steruje podczas naciśnięcia domofonem ale może się mylę dlatego proszę Was o pomoc. Jeśli okazało by się że ten zasilacz jest własnie do podawania napięcia do zamka to jaki mógłbym sobie dokupić by zmienić go na bardziej ładny i przyjazny dla oka. Oraz jeśli to możliwe jakie złączki musiałbym zastosować by te kable połączyć ze sobą by to ładniej wyglądało a nie na taśmę izolacyjną. I co z pozostałymi 4 żyłami czyli w tym przypadku białe ostatnie. Czekam na pomoc Pozdrawiam Krzysztof Myślisz że ktoś jest jasnowidzem? Na fotkach niewiele widać i aby sprawdzić co do czego trzeba być na miejscu a nie telepatycznie. Jak wszystko działa a nie podoba Ci się wygląd to schowaj to do jakiegoś estetycznego opakowania i nie kombinuj bo zaczniesz pytać jak toto naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
criss20ster 13.08.2019 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 O matko jak nie widać właśnie robione dobrym aparatem wystarczy przybliżyć zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.08.2019 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Witam. Mam takie pytanie. jeśli to możliwe jakie złączki musiałbym zastosować by te kable połączyć ze sobą by to ładniej wyglądało a nie na taśmę izolacyjną. I co z pozostałymi 4 żyłami czyli w tym przypadku białe ostatnie. Czekam na pomoc Pozdrawiam Krzysztof Witam To co opisałeś i pokazałeś wygląda na sterowanie typowym ryglem elektro-zamka Przewód może i jest 10 żyłowy puszczony może i dla wideodomofonu, ale ostatecznie zakończyło się domofonem, albo tylko właśnie elektro-zamkiem i dzwonkiem. Cóż - ładniej to by wyglądało gdyby było w skrzynce rozdzielczej z bezpiecznikami, a tak? Wymień izolację na ładniejszą dla oka (białą) zabezpiecz zasilacz aby kogoś nie poraziło, i okryj go tam gdzie był ( a jeśli nie ma gdzie wywierć i zamontuj puszkę instalacyjną wtynkową i w niej ukryj zasilacz, zamknij ładnie deklem puszki) Co do samego elektro-zamka to czy będzie ładny czy brzydki zależy od napięcia jakie daje zasilacz , z reguły jest to 12 V napięcia stałego, i też takie występują te elementy wykonawcze(jeśli nie masz miernika wystarczy odczytać na cewce elektro-zamka) wtedy wymiana będzie tylko polegała na zastąpieniu starego nowym o tych samych parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
criss20ster 13.08.2019 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Witam To co opisałeś i pokazałeś wygląda na sterowanie typowym ryglem elektro-zamka Przewód może i jest 10 żyłowy puszczony może i dla wideodomofonu, ale ostatecznie zakończyło się domofonem, albo tylko właśnie elektro-zamkiem i dzwonkiem. Cóż - ładniej to by wyglądało gdyby było w skrzynce rozdzielczej z bezpiecznikami, a tak? Wymień izolację na ładniejszą dla oka (białą) zabezpiecz zasilacz aby kogoś nie poraziło, i okryj go tam gdzie był ( a jeśli nie ma gdzie wywierć i zamontuj puszkę instalacyjną wtynkową i w niej ukryj zasilacz, zamknij ładnie deklem puszki) Co do samego elektro-zamka to czy będzie ładny czy brzydki zależy od napięcia jakie daje zasilacz , z reguły jest to 12 V napięcia stałego, i też takie występują te elementy wykonawcze(jeśli nie masz miernika wystarczy odczytać na cewce elektro-zamka) wtedy wymiana będzie tylko polegała na zastąpieniu starego nowym o tych samych parametrach. Nie chodzi o wymiane zamka tylko o wymiane tego zasilacza na dla ladnego oka. Teraz owszem jest domofon z 2 przyciskami jakktos dzwoni owszem sluchac dzwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.08.2019 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Dla pewności trzeba zmierzyć napięcie(powinno być 12 V) na tych cienkich przewodach brązowy ,szary i niebieski, ostatecznie tak jak wspomniałem sprawdzić na oznaczeniach z drugiej strony czyli elektro zamek/słuchawka. Z tego, że są trzy przewody należy wnioskować , że jeden jest do zasilania samego elektro-zaczepu, a drugi do zasilania części komunikacyjnej domofonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
criss20ster 13.08.2019 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Dla pewności trzeba zmierzyć napięcie(powinno być 12 V) na tych cienkich przewodach brązowy ,szary i niebieski, ostatecznie tak jak wspomniałem sprawdzić na oznaczeniach z drugiej strony czyli elektro zamek/słuchawka. Z tego, że są trzy przewody należy wnioskować , że jeden jest do zasilania samego elektro-zaczepu, a drugi do zasilania części komunikacyjnej domofonu. A te 3 przewody idace do domofonu z tego czarnego 10 zylowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.08.2019 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Najprawdopodobniej komunikacja pomiędzy mikrofonem i słuchawką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts