leniin 14.08.2019 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Witam Sprzedałem dom w stanie SSO w 2016 roku. Nowy właściciel skarży się od jakiś 6 miesięcy że przy dużych ulewach gdy wodą stoi koło domu w piwnicy zaczyna skraplac się woda w jednym narozniku. Piwnica wybudowana na 1.5 m po nizej terenu, teraz suchy, żwir i piasek. Izolowane wg projektu płyta w piwnicy, papa na podłodze i ścianie na 1.5 m wysokości oraz 2 razy dysperbit na ścianach. Dom jeszcze nie oddany do użytku wykończony ale bez kostki na zewnątrz. Czy ja jako poprzedni właściciel ponoszą odpowiedzialność, kierownik budowy czy ....Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 16.08.2019 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 Nic nikomu o uszy się nie obiło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 17.08.2019 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2019 Miałby prawo dochodzić roszczeń gdyby była to wada ukryta- tj piwnica przeciekała by od samego początku. Natomiast jeśli zaczęła przeciekać po 2 latach od zakupu to się nie przejmuj. Przecież w ciągu tych dwóch lat deszcz padał i wszystko było dobrze. Równie dobrze on mógł prowadzić jakieś prace ziemne i uszkodzić izolacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.08.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2019 Ja bym się przejmował, skoro wada tkwiła w przedmiocie sprzedaży w momencie sprzedaży. Po to rękojmia trwa pięć lat, żeby wady tkwiące od początku miały czas się ujawnić.No, chyba, że ktoś potem uszkodził hydroizolację mechanicznie czy chemicznie. Skoro papa przepuszcza - to dosyć prawdopodobny jest błąd wykonawczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 17.08.2019 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2019 Tak jak pisałem dom był sprzedany w sso izolacja na ten czas to dysperbit dwa razy ściany zewnątrz i zakupiona papa do izolacji od środka (Nowy właściciel sam sobie zakladal) po roku od sprzedaży zgłosił że zbiera mu się w jednym rogu wilgoc. Po wystudzeniu założył papa i problem zniknął. Po dwóch latam po ostatnich 2 ulewach w sierpniu wilgoć pojawiła mu się w drugim rogu. W tym rogu na zewnątrz jest obniżenie terenu i zbiera się wodą. Teraz mój dylemat. Zrobiłem zgodnie z projektem. Czy teraz muszę mu ściągnąć ocieplenie fundamentu i założyć ciężko izolacja przeciwwilgociowa? (Nawet jeśli taka nie była w prijekcie) Czy może drenaż aby odprowadzić wodę po ulewach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 18.08.2019 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Jeśli sam montowal izolację to nie ma odpowiedzialności po Twojej stronie. Zakładam że masz zdjęcia żeby wykazać stan budowy z momentu sprzedaży. Druga kwestia że dom był sprzedawany jako nieoddany do użytku, nie miałeś wpływu na to jak i jakie pracę były wykonywane po sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts