Krajzan 14.08.2019 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 (edytowane) Czy uważacie, że pójście w panele fotowoltaiczne + pompę ciepła nie jest przesadzone dla domu wskazanej wielkości? Parterowy, murowany. Jestem na etapie projektu domu i przyznam szczerze, że chciałbym spróbować, przekonują mnie możliwe dotacje, stały wzrost cen prądu, jak również potencjalne utrudnienia w dostępie do gazu w razie przepychanek z Rosją Myślałem, by przywalić pompę gruntową, gdyż powietrzne (ponoć?) hałasują, czego chciałbym uniknąć? Przeczytałem trochę opinii i artykułów, są one (jak zwykle) mocno rozbieżne, jedni chwalą, inni ganią. Zdaję sobie jednak sprawę, że wybrany przeze mnie metraż jest niepopularny a typowe rozwiązania są skierowane do domów 140 m^2 i więcej... Mam możliwość ustawienia domu w kierunku południowym i wyboru pochylenia dachu 35 stopni, by zmaksymalizować wykorzystanie paneli foto. Dodam, że moja działka ma wszystkie media (w tym gaz oczywiście) w ulicy, przy której leży. Kusi mnie mocno opcja "bezobsługowego" ogrzewania, gdyż jeszcze prześladują mnie ferie u babci, gdzie trzeba było sypać węgiel Edytowane 14 Sierpnia 2019 przez Krajzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.08.2019 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Czy uważacie, że pójście w panele fotowoltaiczne + pompę ciepła nie jest przesadzone dla domu wskazanej wielkości? Jest przesadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 14.08.2019 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Kto bogatemu zabroni. Policz sobie cenę inwestycji i kiedy będzie spodziewany zwrot inwestycji paneli i pompy.Tak mały domek to gazem ogrzejesz na dzień dzisiejszy za 1500-2000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krajzan 14.08.2019 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Rozumiem. PV szczególnie mnie kusi w związku z drożejącym prądem. PC może być rzeczywiście na wyrost i może taniej wyjdzie gaz... Dofinansowanie to chyba niestey maksymalnie 30% z programu "czyste powietrze". 47 zł za prąd brzmi super... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 14.08.2019 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Pompę powietrzna, z kotłownią "na gotowo" można mieć za jakieś 22-23 tys zł. Jak weźmiesz dotację z CP to realnie jakieś 16 tys.Czy taniej wyjdzie gaz - nie sądzę. Przyłącze, przekop do domu, instalacja wewnętrzna, kotłownia, piec, komin - trochę tego jest. Do tego milion różnych papierów. No i do pompy zawsze możesz dołożyć FV, gazu już nie naprodukujesz.Inna opcja to granie czystym prądem - albo kable albo piec elektryczny + podłogówka. A kasę przeznaczoną na pompę pakujesz wtedy w FV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.08.2019 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 (edytowane) Gaz powinien się zmieścić w 15 tys za całość Masz go w ulicy, jak pisałeś. Jeśli chciałbyś pokryć całe zapotrzebowanie na prąd, to pieniędzy, z rezygnacji z PC, na PV nie starczy. Nie starczy też powierzchni na dachu. Ja mam 2 okna dachowe, komin, na spokojnie wchodzi mi 26 paneli. Mam dom z poddaszem. Więc bez tych udziwnień, wejdzie więcej. Parterówka ma większą pow. dachu. Zmieści bez problemu 10 kWp i zostanie miejsca na basen na dachu Edytowane 16 Sierpnia 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 16.08.2019 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 Ja montuje pompę 7 kW, cała kotłownia 32 tys. brutto, nie wiem kto tam montuje za 20-22 tys. tylko pozazdrościć. Do tego doliczyć trzeba podłogówkę, rurki rozdzielacz-e robocizna, znowu 5-10 tys., bo tutaj jest spory rozrzut za robociznę, a za 10 tys to masz dobre kable i bojler..Reszta na FV, przy dzisiejszych cenach masz już pewnie z 7 kw w panelach( może więcej), trochę dołożysz i będziesz miał 9 kw, powyżej 10 masz stratę chyba jak się nie mylę minus 30 procent, ale te 9 pewnie Ci prawie starczy, a jak zapłacisz dodatkowo 500 zł za ogrzewanie na sezon to tez nie tragedia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.08.2019 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 (edytowane) Mój komentarz dotyczył sugesti grzania czystym prądem i zainwestowania zaoszczędzonych na PC pieniędzy w PV. Na takie rozwiązanie zabraknie powierzchni dachu bo z pewnością będzie potrzeba więcej niż 10kWp w PV. Oczywiście jeśli chcesz pokryć całe zapotrzebowanie na prąd z PV. Zgadzam się w kwestii tego, iż koszt pompy jest zbyt mały w porównaniu do kosztu pv. Jednak dach parterówki wystarczy na ponad 10kWp paneli. Jutro sprawdzę wielkość paneli dla mojego projektu, plus sprawdzę pow. połaci dachu znajomego, co ma parterówkę bez kominków, okien i komina. Ma 1 kominek na dachu, na połaci, na której nie przewiduje pv. Edytowane 16 Sierpnia 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.08.2019 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2019 (edytowane) Patrzę po wymiarach paneli, czyli 1640x992.Wymiary połaci dachu znajomego to 18m x 7m daje to możliwość montażu 4x18 paneli.Teoretycznie liicząc panel 280W, to ponad 20kWp mocy.Jeśli zrobi,y jakieś przerwy pomiędzy nimi w celu ewentualnego dojścia, to nadal do dyspozycji pozostaje spora moc.Jeśli będą to panele o mocy 300W, to kilka szt paneli mniej przy tej samej mocy instalacji.U mnie teoretycznie, jeśli nie miałbym komina, okien, wyłazu, wchodzi 40szt.Przez to że mam te elementy, wejdzie teoretycznie 31szt.Projekt mam na 7kWp, bo na tyle miało być dofinansowanie, ale się nie udało. Na razie nie mam. Edytowane 17 Sierpnia 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.08.2019 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2019 (edytowane) Ten dach 18x7 to na domu o jakiej powierzchni? Jaki jest kąt tego dachu? Ja komentowałem 90-100m2 parterowy dom autora o nachyleniu dachu 35 stopni. Szybko licząc jedna połać dachu takiego domu to ok 70m2. Jeśli nie ma na niej kominów, włazów czy okien połaciowych, zmieści się na niej ok 40 paneli standardowego rozmiaru. To daje od 11 do 12 kWp. Myślę że 10kWp to realna wielkość. Taka moc PV przy ogrzewaniu z COP=1 nie wystarczy na pokrycie całego zapotrzebowania domu na prąd. Ja mam PC gruntową i 8.8kWp w PV i ledwo starcza. Mój dom ma 90m2 po fundamentach. Z użytkowym poddaszem daje to 135m2 powierzchni użytowej. Odniosę Twoją wypowiedź dla mojego zużycia. Mam około 10tys kWh na rok. Wszystko na prąd. Roczny koszt prądu u mnie, to poniżej 3100zł. Powierzchnia dachu u mnie, a mam nachylenie 40 stopni to 10,6mx7,5m. U mnie dach za mur na ścianach szczytowych wychodzi 80cm z każdej strony. Okap to 150cm po długości. Pytanie, jaki masz dach w planach i czy planujesz okapy, czy inne wypuszczenie dachu na zewnątrz. Później okaże się, ile masz dachu do wykorzystania. Wymiary paneli podałem. Możesz jeszcze sobie sprawdzić na takim allegro, czy wszystkie panele są tak samo zwymiarowane. A później z konstruktorem sobie możesz naciągnąć dach, tak by nie okazało się, że zabrakło 10cm na kolejny rząd pv.. Jeśli dach projektowany jest pod pv, to by go optymalnie wykorzystać, nic nie stawiasz na nim. Druga sprawa. Powyżej 10kWp, bilansowanie wynosi 70% z tego co pamiętam. U mnie, by to zbiloansować, potrzebne jest 13kWp na co mam za małą pow. dachu. Dlatego, brałbym mniejszą ilość paneli plus taryfa g12/g12w. Wtedy ma to sens. Ale, na razie mam niskie rachunki za prąd, więc nie pali mi się do pv. Moją wypowiedź odniosłem do Ciebie, ale głównie skierowana jest do Krajzan Edytowane 17 Sierpnia 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.08.2019 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 (edytowane) Nie podajesz powierzchni swojego domu i jak jest grzany. Z wymiarów dachu wnioskuję że Twój dom ma wymiar zewnętrzny10x9m. Ze zużycia prądu wnioskuję że grzejesz z COP=1. Dane które pdałeś potwierdzają moją tezę że przy grzaniu z COP=1, dachu na PV zabraknie aby pokryć całe zapotrzebowanie na prąd. PV oszczędza mi ok 5000 rocznie na rachunkach za prąd. Za prąd od stycznia do lipca zapłaciłem 47 zł (tylko opłat stałych). U mnie 108 użytkowej, 125m2 po podłogach. Dom podpiwniczony. Powierzchnia jaką podałem, to parter i poddasze użytkowe. Nie mam klimy, nie mam pompy ciepła. CO to kocioł elektryczny, CWU to bojler 80L. Mam jeden duży komin, drugiego nie postawiłem w trakcie budowy. Nie mam kozy, kotła czy innego urządzenia dymiącego. Dom ma 9x9m plus ocieplenie plus mały ganek z osobnym zadaszeniem. Mojego dachu jest za mało by pokryć zapotrzebowanie z pv. Parterówka ma znacznie większą pow. dachu. A jeśli masz dodatkowo garaż w bryle, to już pełny wypas dla pv. Autor tematu się nie udziela, więc chyba czas zakończyć dyskusję. Brak dodatkowych danych. Pierwszy dom z brzegu o pow do 100m2. Powierzchnia dachu to ponad 200m2/ Teoretycznie do dyspozycji jest 100m2. Po uzgodnieniu z architektem, pewnie da się zrobić dach pod panele. Wystarczy miejsca na 14kWp paneli w teorii https://www.extradom.pl/projekt-domu-mokka-WOF1072 Edytowane 18 Sierpnia 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 06.09.2019 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 Czy uważacie, że pójście w panele fotowoltaiczne + pompę ciepła nie jest przesadzone dla domu wskazanej wielkości? Parterowy, murowany. Jestem na etapie projektu domu i przyznam szczerze, że chciałbym spróbować, przekonują mnie możliwe dotacje, stały wzrost cen prądu, jak również potencjalne utrudnienia w dostępie do gazu w razie przepychanek z Rosją Myślałem, by przywalić pompę gruntową, gdyż powietrzne (ponoć?) hałasują, czego chciałbym uniknąć? Przeczytałem trochę opinii i artykułów, są one (jak zwykle) mocno rozbieżne, jedni chwalą, inni ganią. Zdaję sobie jednak sprawę, że wybrany przeze mnie metraż jest niepopularny a typowe rozwiązania są skierowane do domów 140 m^2 i więcej... Mam możliwość ustawienia domu w kierunku południowym i wyboru pochylenia dachu 35 stopni, by zmaksymalizować wykorzystanie paneli foto. Dodam, że moja działka ma wszystkie media (w tym gaz oczywiście) w ulicy, przy której leży. Kusi mnie mocno opcja "bezobsługowego" ogrzewania, gdyż jeszcze prześladują mnie ferie u babci, gdzie trzeba było sypać węgiel Witam, Jeżeli posiada Pan podłączenie do sieci gazowej, polecam wybrać gazowy kocioł kondensacyjny zamiast gruntowej pompy ciepła. Będzie to znacznie bardziej komfortowe i ekologiczne rozwiązanie od kotła na paliwo stałe oraz znacznie tańsze pod kątem kosztów inwestycyjnych od gruntowej pompy ciepła. Gaz spala się czysto oraz praca kotła nie wymaga żadnych czynności eksploatacyjnych. Kocioł gazowy cechuje się kompaktowymi wymiarami, dzięki czemu nie ma problemu z jego montażem. W ofercie marki Junkers-Bosch znajduje się bogaty wybór kotłów kondensacyjnych jednofunkcyjnych oraz dwufunkcyjnych o szerokiej modulacji mocy palnika z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens. Kotły cechują się solidnym wykonaniem oraz wysoką sprawnością pracy. W celu doboru kotła o odpowiedniej wielkości, zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka Instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie kotłów kondensacyjnych: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers - Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts