Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nasady kominowe i nawiewniki ścienne/okienne

Recommended Posts

Witam, potrzebuję porady od praktyków. Od czasu zakupienia segmentu dwa lata temu mam problemy z wentylacją grawitacyjną - praktycznie nie działa (parowanie okien, wilgoć itd.) Po dwóch latach deweloper zajął się problemem. Kominy są za nisko, szczelne okna. Wstępna propozycja to przedłużenie rurą kominów wentylacyjnych i nasada turbowent zwykła lub hybrydowa i nawiewniki higrosterowane ścienne. Od tygodnia przeczytałem milion artykułów i mam pytania:

1) które nawiewniki lepiej się sprawdzą, okienne czy ścienne? Boję się że ścienne dają mniejszą kontrolę nad przepływem a pokoje są 10-12m

2)cisnieniowe czy higrosterowane? ponoć w naszej strefie klimatycznej ciśnieniowe lepsze z tego co wyczytałem- mam małe dzieci i boję się przeciągów

3) czy nasady na wszystkich 4 kominach wentylacyjnych nie spowodują nadmiernego wysysania powietrza, wyziębiania budynku? Może lepiej zastosować je tylko w kuchni i łazience?

Ktoś coś doradzi? Ktoś ma tego typu rozwiązania u siebie i podzieli się doświadczeniem?

Cześć,

Może spróbuje powoli, delikatnie podchodzić do problemu. Kominy może rzeczywiście masz nisko ale może nie za nisko? Jak mają wyciągać skoro nie masz żadnych nawiewników. Spróbuj na początek zamontować nawiewniki tam gdzie problem z wilgocią masz największy. Czekam właśnie na wycenę nawiewników okiennych, o przepływie max 30m3/h. Musze jeszcze poczytać na ich temat ale podobno można je ustawiać na trzy sposoby.

-minimalny przepływ

-maxymalny przepływ

-higro

Są to nawiewniki okienne firmy na B.

Informacja od producenta: "Nawiewnik higrosterowany z możliwością manualnego przymknięcia i otwarcia przepływu powietrza

Posiada przepływ powietrza na poziomie 7-30m3/h przy 10 Pa, natomiast 8-42m3/h przy 20 Pa.

Tłumienie akustyczne Dn,e,w(C;Ctr)= 39(-1;-1)dB, Dn,e,A2= 38dB

Elementy tłumiące znajdują się w wewnętrznej części nawiewnika."

Wentylacja działa słabo nawet przy otwartych oknach, także problem jest na pewno w dwóch rzeczach - kominie i nawiewie

Nie ma tu dowodu, że z nawiewnikami coś nie tak. Żeby nie działała wystarczą skopane kominy i super hiper naj nawiewniki nie uratują sytuacji.

Jak nie chcesz wpadania zimnego powietrza do domu (co jest nie do uniknięcia przy WG - w końcu na tym to polega) to zamontuj rekuperację.

Nie ma tu dowodu, że z nawiewnikami coś nie tak. Żeby nie działała wystarczą skopane kominy i super hiper naj nawiewniki nie uratują sytuacji.

Jak nie chcesz wpadania zimnego powietrza do domu (co jest nie do uniknięcia przy WG - w końcu na tym to polega) to zamontuj rekuperację.

Nie ma żadnego nawiewu w pokojach, okna są szczelne także nawiewniki siłą rzeczy muszę zamontować bo nie ma cyrkulacji powietrza, natomiast to że kominy są do poprawy to fakt.

Niestety teraz nie mam możliwości technicznej zrobienia rekuperacji

Nie ma żadnego nawiewu w pokojach, okna są szczelne

To nawiewniki trzeba zamontować - fuszerka ze strony dewelopera, bo to wymagane przez rozporządzenie w sprawie WT.

Wolałbym zamieniać nędzne U na żadne, niż dobre na żadne - więc nawiewniki w oknach, a nie w ścianie.

A co do rekuperacji - w budowlance nie ma rzeczy niemożliwych. Bywają nieopłacalne.

• 2 weeks później...