Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - dobór grzejników

historia1234

Recommended Posts

Witam

Mam pompę ciepła dwustrefową (większość podłogówki a grzejniki w 3 pokojach na górze, w garażu i kotłowni). Chciałem kupić grzejniki ale nie wiem za bardzo czym kierować się przy dobraniu odpowiednich. Wiem że w przypadku pompy ciepła najlepiej przewymiarować grzejniki. Jaką temperaturę zasilania i jaką deltę powinienem przyjąć dla tych grzejników. Czy 45 lub 50 stopni dla zasilania będzie wystarczające? dt=10 stopni?

W projekcie mam wyliczone że każdy z tych pokoi potrzebuje kolejno 680W, 730W i 690W dla temperatury 20 stopni. Np dla pokoju z mocą 690W mam doprany grzejnik 22V/600/750 na parametry 70/55 stopni (dt=15stopni). Czy na podstawie tych parametry można obliczyć parametry dla grzejnika przewymiarowanego dla pompy?

Po pierwsze - po jaką cholerę masz te grzejniki? Jeżeli nie masz jakichś grubych wykładzin to jest to dla mnie po prostu niezrozumiałe. Pewnie nasłuchałeś się , że podłogówka w sypialniach szkodzi itp.

Jak już je masz to sprawdzasz w kartach katalogowych jaką moc ma grzejnik przy parametrze np 45/35. Jeżeli jakiś ma moc której potrzebujesz to wybierasz właśnie ten.

Np dla pokoju z mocą 690 W mam dobrany grzejnik 22 V/600/750 na parametry 70/55 stopni (dt=15stopni).

Czy na podstawie tych parametry można obliczyć parametry dla grzejnika przewymiarowanego dla pompy?

Dla ogrzewania pompą ciepła PC/PW dobiera się grzejniki dla temperatur 45/35/20 C,

Polecam grzejniki Kermi tzw ; V33 600 x 1000 które dla ;

a/ 55/45/20 C ma 1221 W,

......a dla;

b/ 45/35/20 C ma 0,65 * 1221 W = 794 W

Dla ogrzewania pompą ciepła PC/PW dobiera się grzejniki dla temperatur 45/35/20 C,

Polecam grzejniki Kermi tzw ; V33 600 x 1000 które dla ;

a/ 55/45/20 C ma 1221 W,

......a dla;

b/ 45/35/20 C ma 0,65 * 1221 W = 794 W

Dla PC-PW mozemy dobrac grzejniki dla róznych temperatur nie tylko dla 45 oC, mozna policzyc dla dowolnej temperatury, to co podaje producent jest tylko dla zgrubnego doboru

Nie znam się, myślałem, że przy instalacjach mieszanych najczęściej jest bufor. Podobno sporo instalatorów nawet montuje bufor przy 100% podłogówce.

Montuję jako tzw dupochron. Jak spieprzy instalacje to bufor wpięty szeregowo może takowe błędy naprawić.

Bufor wspomaga defrosty ale jak ktoś ma podłogówkę to użytkownik tego nie odczuję.

Sprzęgła montuje się również w przypadku zbyt małego przepływu wody w instalacji, każdy producent podaje takie wartości, lub w przypadku gdy użytkownik ma sterowanie w pokojach i może zdażyć się tak że wszystkie obwody się zamkną, moim zdaniem sprzęgło robi więcej dobrego niż złego często pompa montowana jest po fakcie i nie wiemy jak zrobiona jest podłogówka wtedy można udowodnić że po stronie źródła ciepła jest wszystko ok a ewentualne błedy są np. w podłogówce

Sprzęgła montuje się również w przypadku zbyt małego przepływu wody w instalacji, każdy producent podaje takie wartości, lub w przypadku gdy użytkownik ma sterowanie w pokojach i może zdażyć się tak że wszystkie obwody się zamkną,

Czemu pompa ze sprzęgła ma dawać wystarczający przepływ, a z kotła/PC nie? Bo producent kotła zaoszczędził? I nie można jej wymienić?

Na okoliczność zamknięcia wszystkich pętli/kaloryferów jest bypass - bo co za różnica, czy zarżniesz pompę ze sprzęgła, czy kotła/pompy ciepła?

2 szt dwa montaże i ogromne a np. https://www.ceneo.pl/36310755

Ma też wady ( wentylator) ale ma juz automatykę i dodatkowo grzałkę ok. 300 W.

No wadą jest ten wentylator bo żeby przy zasilaniu 35 st osiągnął te 1000w to wentylator chodzi na maksa to daje ze 43db co jeszcze ujdzie ale chyba 290m3/h to troche juz wieje ;).Ale cena dobra.