macio112 15.08.2019 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2019 Dzień dobry, na początku lipca zakupiłem działkę budowlaną. Znajomi mówili, że bardzo długo czeka się na przyłącze prądku więc od razu wystąpiłem o warunki przyłączenia na standardowe 17 kW. Otrzymałem już umowę o przyłączenie. Jest to ostatnia niezabudowana działka na ulicy i Tauron musi zrealizować "odcinek kablowy nN 4x240, 20m, projektowany-wcinka". W tym momencie zacząłem jednak zastanawiać się czy nie zdecydować się na ogrzewanie elektryczne + solary. Wtedy moc przyłączeniowa musiałaby być minimum 25 kW i zabezpieczenie 40A (czy nawet 50A) zamiast 32A. Taka decyzja nie jest jednak prosta i chciałbym to na spokojnie przeliczyć, przemyśleć i skonsultować. Czy ktoś jest w stanie poradzić czy lepiej podpisać umowę na te 17 kW i wtedy piłka jest po stronie energetyki - ich biurokracja już rusza, a ja na spokojnie się zastanawiam i ewentualnie potem zmienię na więcej kW? Czy lepiej na spokojnie - najpierw zdecydować sie na rodzaj ogrzewania i wystąpić ponownie o warunki na więcej kW i dopiero podpisać? Tauron zobowiązał się do podłączenia do 31.07.2020, pani w okienku mówiła, że mam spodziewać się podłączenia po około 8 miesiącach stąd mój dylemat czy nie lepiej podpisywać już, a potem zmieniać żeby zyskać na czasie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.08.2019 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2019 Jak będziesz miał od razu taryfę z grupy G to bez znaczenia kiedy zwiększysz moc. Przy C będziesz miał opłatę za moc umowną. Grzejąc prądem największą moc pobieraną miałem 16,475kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio112 16.08.2019 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 Dziękuję za odpowiedź. Czy ta największa moc pobierana (16,475 kW) to moc, którą zużyło same ogrzewanie kablami czy ogrzewanie razem z innymi urządzeniami w domu (lodówka, tv itp.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2019 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 Dziękuję za odpowiedź. Czy ta największa moc pobierana (16,475 kW) to moc, którą zużyło same ogrzewanie kablami czy ogrzewanie razem z innymi urządzeniami w domu (lodówka, tv itp.)? Wszystkie sprzęty. Pamiętaj, że moc jest uśredniana na 15 minut. Prawdopodobnie też akurat wtedy nie odpaliła się druga grzałka w bojlerze (albo tylko na chwilę) bo mam 11kW kabli i 2x3kW grzałek w bojlerze - więc jakby przez te 15 minut pracowało wszystko, to już bym miał 17kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio112 16.08.2019 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 Dziękuję uprzejmie za rzeczywisty przykład. W takim razie podpisuję papiery tak jak wnioskowałem oryginalnie (zabezpieczenie 32A), a w razie czego będę wnioskował o zmianę zabezpieczenia (dokupienie mocy) później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts