Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ropa kontra w?giel, gaz kontra pr?d

KvM

Recommended Posts

Jędrzej - zastosowanie gazu przy Legalett jest możliwe - wkładasz o jeden otwór coś na kształt nagrzewnicy , która oddaje ciepło z gazu . Jeden wielki plus - niższe koszty ogrzewania ( przypuśćmy że 20% czyli ok 600 zł rocznie).

Minusy ( przynajmniej u mnie) koszty gazu :

- doprowadzenie gazu do budynku : ok 8 000 ( gazownia chce 16 000 na dwie działki)

- przyłacze gazowe ; ok 1 500 zł,

- komin : ok 1000 zł

-piec gazowy ( z pompą etc): ok 3 000

- przegląd ok 100 zł rocznie

- energia elektryczna do pieca ( pompka,czujniki) 120 zł rocznie

Czyli - sorry ale chyba wyszedł mi absurd - ogrzewanie gazem zaczyna się mi opłacać po 36 latach użytkowania domu?

Nie zakladam , że po 20 latach trzeba wymienić piec na nowy albo naprawić /wymienić nagrzewnice. Nie dodaję dodatkowych kosztów ubezpieczenia domu z gazem ani kosztów różnych dziwnych papirkrów które wymagają przy odbiorze budynku z gazem

Jeżeli zaoszczedzę

• Odpowiedzi 455
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a moze gdyby Panstwo pomoglo w upowszechnieniu wykorzystywania tego typu energii to ceny by spadly ... :-?

---

po 1.

Państwo musiało by być zaineteresowane taką formą "promocji" jednych rozwiązań - a takiego obowiązku nie ma - zresztą grupy lobbystyczne od wielu lat temu skutecznie zapobiegają

---

po 2.

jesli myślisz że Państwowy powiedzmy "nakaz" używania energii odnawialnej obniżyłby ceny???chyba na odwrót - producenci zacieraliby ręce że każdy obywatel i tak musu kupić ich produkt...

- więc spadek cen jest mozliwy tylko w przypadku gdy państwo dopłaca do tego interesu...

a to wogóle bez sensu - przynajmniej w polskich realiach

polecam wszystkim ten artykul ze szczegolnym wskazaniem na jego ostatni akapit ...

koszty ogrzewania prądem są w miarę optymistyczne przy założeniu, że zastosuje się dobre grzejniki np. Skandynawskie - wychodzi 2-2,3zł za metr powierzchni ogrzewanej - u mnie 170 m bez garażu. jedank tak jak poprzednicy obawiam się ogrzewania CW i gotowania to może być zabójcze i kosztochłonne...czyba ,że zastosuje się alternatywne źródła energii np. źródło solarne...ale tu koszty instalcji znaczenie wzrastają i niemalże równają się z instalacją gazową.

Teraz mam dylemat - na wiosnę montuję ogrzewanie.........

gotuję wtedy kiedy potrzeba. Tak na prawdę gotuje moja żona, która nawet nie bardzo wie kiedy jest jaka taryfa. Robi swoje, a tam gdzie to ma sens są zegary.

Fakt, że mam mały zbiornik (60l) i dysponuję "tylko" 2 razy dziennie po ok 180l CWU. Na moją 5 osobową rodzinę to wystarcza (ale woda jest używana tylko w celach sanitarnych), w kuchni jest zmywarka, i podgrzewacz przepływowy, który jest wykorzystywany może 2x w tygodniu przez 2-3 minuty. Bez problemów starcza to na naszą 5 osobową rodzinę. Oczywiście lepiej kupić większy zbiornik 180-300l wtedy nie będzie konieczności utrzymywania wysokiej temperatury i zapas wody będzie większy. Jeśli ktoś bardzo nie chce mieć sytuacji gdy wskutek niespodziewanych zdarzeń jednak wody brakuje może dodatkowo wpiąć podgrzewacz przepływowy na jedno lub więcej ujęć.

Od nowego roku gaz będzie droższy

(Puls Biznesu/08.11.2004, godz. 07:59)

PGNiG złożyło wniosek o podwyżkę ceny gazu od 1 stycznia 2005 r. O ile? To tajemnica. Pewne jest jednak, że odczują ją i firmy i klienci indywidualni.(...)

-To skok o 15 proc. w stosunku do ceny z końca ubiegłego roku, a prognozy mówią o kolejnych podwyżkach, nawet o 30 proc. w 2005 r. - twierdzi Marek Kossowski.

Była więc podwyżka LPG, drewna,oleju - ciekawe, kiedy prądu?

No chłopy, na kroyenę krzywo patrzyta, a ja Wam już prawie dwie niedziele nazad pisałem, że pianę bijecie bo nam rzund wszystkim wszystko wyrówna co właśnie czyni. A potem to jeszcze statystyczny metr na głowę obliczy i lokatorów dokoptuje i będziema mieli socjalizm.

Znaczy każdemu po równa, co się rymuje z wyrazem na "g".

Dave

Z tego linku wynika 158,64-154,59= 4,05 co daje w przybliżeniu 3% podwyżki, a Jeszier pisał o 6-9 zł.

A dodatkowo jest tam napisane:

Przełom sierpnia i września na europejskim rynku węglowym przebiegał pod znakiem spadku cen węgla w ramach transakcji fizycznych (bieżących). Na początku września wskaźnik MCIS wynosił 75,45 USD/t CFR porty Europy Zachodniej, co w porównaniu z notowaniami z początku sierpnia oznacza spadek o 2,40 USD/t. Odbiorcy węgla w Europie otrzymali w ostatnim okresie oferty na dostawy węgla rosyjskiego, które - biorąc pod uwagę poziom frachtów - były bardziej konkurencyjne od ofert południowoafrykańskich