AUTOMIK1 04.11.2004 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Jędrzej - zastosowanie gazu przy Legalett jest możliwe - wkładasz o jeden otwór coś na kształt nagrzewnicy , która oddaje ciepło z gazu . Jeden wielki plus - niższe koszty ogrzewania ( przypuśćmy że 20% czyli ok 600 zł rocznie).Minusy ( przynajmniej u mnie) koszty gazu :- doprowadzenie gazu do budynku : ok 8 000 ( gazownia chce 16 000 na dwie działki)- przyłacze gazowe ; ok 1 500 zł,- komin : ok 1000 zł-piec gazowy ( z pompą etc): ok 3 000- przegląd ok 100 zł rocznie- energia elektryczna do pieca ( pompka,czujniki) 120 zł rocznieCzyli - sorry ale chyba wyszedł mi absurd - ogrzewanie gazem zaczyna się mi opłacać po 36 latach użytkowania domu? Nie zakladam , że po 20 latach trzeba wymienić piec na nowy albo naprawić /wymienić nagrzewnice. Nie dodaję dodatkowych kosztów ubezpieczenia domu z gazem ani kosztów różnych dziwnych papirkrów które wymagają przy odbiorze budynku z gazem Jeżeli zaoszczedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 04.11.2004 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 a moze gdyby Panstwo pomoglo w upowszechnieniu wykorzystywania tego typu energii to ceny by spadly ... --- po 1. Państwo musiało by być zaineteresowane taką formą "promocji" jednych rozwiązań - a takiego obowiązku nie ma - zresztą grupy lobbystyczne od wielu lat temu skutecznie zapobiegają --- po 2. jesli myślisz że Państwowy powiedzmy "nakaz" używania energii odnawialnej obniżyłby ceny???chyba na odwrót - producenci zacieraliby ręce że każdy obywatel i tak musu kupić ich produkt... - więc spadek cen jest mozliwy tylko w przypadku gdy państwo dopłaca do tego interesu... a to wogóle bez sensu - przynajmniej w polskich realiach polecam wszystkim ten artykul ze szczegolnym wskazaniem na jego ostatni akapit ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 04.11.2004 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Niezłe. Może dożyjemy momentu, w który nie będziemy się zastanawiać nad kosztami energii. Wydaje mi się, że to utopia. Wizja "szklanych domów". Zawsze można pomarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 04.11.2004 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Ja sądzę, że dożyjemy czasów gdy produkcja energii będzie tania. Smiem jednak wątpić, by energia była kiedykowlek tańsza dla odbiorcy. Już rządy się postarają by nałożyć odpowiednie podatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 04.11.2004 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Można też - w kontekście tych podatków - rzec, że jesteśmu "bateryjkami".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pola04 04.11.2004 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 koszty ogrzewania prądem są w miarę optymistyczne przy założeniu, że zastosuje się dobre grzejniki np. Skandynawskie - wychodzi 2-2,3zł za metr powierzchni ogrzewanej - u mnie 170 m bez garażu. jedank tak jak poprzednicy obawiam się ogrzewania CW i gotowania to może być zabójcze i kosztochłonne...czyba ,że zastosuje się alternatywne źródła energii np. źródło solarne...ale tu koszty instalcji znaczenie wzrastają i niemalże równają się z instalacją gazową.Teraz mam dylemat - na wiosnę montuję ogrzewanie......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 04.11.2004 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 /Akurat /cwu i gotowania to bym się nie bał. Ja płacę latem rachunki na poziomie 80-90 zł miesięcznie, a rodzina 5 osobowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 05.11.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Tylko dodaj KvM ze masz tak ustawione ze CW grzejesz tylko w II taryfie. Przecietna rodzina bedzie zuzywac wiecej CW i bedzie wymagac podgrzewania CW takze w I taryfie a wtedy koszty beda zupelnie inne. Tak BTW - gotujesz tez tylko w II taryfie ? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 05.11.2004 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 gotuję wtedy kiedy potrzeba. Tak na prawdę gotuje moja żona, która nawet nie bardzo wie kiedy jest jaka taryfa. Robi swoje, a tam gdzie to ma sens są zegary.Fakt, że mam mały zbiornik (60l) i dysponuję "tylko" 2 razy dziennie po ok 180l CWU. Na moją 5 osobową rodzinę to wystarcza (ale woda jest używana tylko w celach sanitarnych), w kuchni jest zmywarka, i podgrzewacz przepływowy, który jest wykorzystywany może 2x w tygodniu przez 2-3 minuty. Bez problemów starcza to na naszą 5 osobową rodzinę. Oczywiście lepiej kupić większy zbiornik 180-300l wtedy nie będzie konieczności utrzymywania wysokiej temperatury i zapas wody będzie większy. Jeśli ktoś bardzo nie chce mieć sytuacji gdy wskutek niespodziewanych zdarzeń jednak wody brakuje może dodatkowo wpiąć podgrzewacz przepływowy na jedno lub więcej ujęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AUTOMIK1 08.11.2004 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Od nowego roku gaz będzie droższy (Puls Biznesu/08.11.2004, godz. 07:59) PGNiG złożyło wniosek o podwyżkę ceny gazu od 1 stycznia 2005 r. O ile? To tajemnica. Pewne jest jednak, że odczują ją i firmy i klienci indywidualni.(...)-To skok o 15 proc. w stosunku do ceny z końca ubiegłego roku, a prognozy mówią o kolejnych podwyżkach, nawet o 30 proc. w 2005 r. - twierdzi Marek Kossowski. Była więc podwyżka LPG, drewna,oleju - ciekawe, kiedy prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 08.11.2004 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 No chłopy, na kroyenę krzywo patrzyta, a ja Wam już prawie dwie niedziele nazad pisałem, że pianę bijecie bo nam rzund wszystkim wszystko wyrówna co właśnie czyni. A potem to jeszcze statystyczny metr na głowę obliczy i lokatorów dokoptuje i będziema mieli socjalizm.Znaczy każdemu po równa, co się rymuje z wyrazem na "g". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 08.11.2004 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 NO ale czemu niby prad ma zdrożeć? Przecież elektrownie korzystają głównie zwęgla brunatnego i kamiennego a tego mamy u siebie pod dostatkiem. Koszty transportu nie są na tyle istotne aby wpływ cen ropy miał znaczenie w cenie elektryczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 08.11.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Wegiel tez zdrozal i bedzie drozec. Dzieki temu kopalnie staly sie nagle rentowne... Podwyzka cen pradu to tylko kwestia czasu. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AUTOMIK1 08.11.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Dave ma rację - podwyzka to tylko kwestia czasu - tylko , że przy energii elektrycznej niekt nie pozwoli na to , żeby do polowy 2005 podnieść 20 czy 30 % - jak w wypadku gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 08.11.2004 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 ...bo nam rzund wszystkim ... styla masz świetny, ale czemu piszesz z błędami ortograficznymi ??? przecież od dawna piszemy żont ! jaki żont taka i pisownia. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 08.11.2004 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Węgiel w detalu zdrożał o 6-9 zł za tonę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 09.11.2004 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Jeśli chodzi o olej toTUTAJ piszą inaczej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 09.11.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Tu: http://www.kwsa.pl/index.php?m=9&ind=194 widac jak ceny wegla rosna. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 09.11.2004 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Dave Z tego linku wynika 158,64-154,59= 4,05 co daje w przybliżeniu 3% podwyżki, a Jeszier pisał o 6-9 zł. A dodatkowo jest tam napisane: Przełom sierpnia i września na europejskim rynku węglowym przebiegał pod znakiem spadku cen węgla w ramach transakcji fizycznych (bieżących). Na początku września wskaźnik MCIS wynosił 75,45 USD/t CFR porty Europy Zachodniej, co w porównaniu z notowaniami z początku sierpnia oznacza spadek o 2,40 USD/t. Odbiorcy węgla w Europie otrzymali w ostatnim okresie oferty na dostawy węgla rosyjskiego, które - biorąc pod uwagę poziom frachtów - były bardziej konkurencyjne od ofert południowoafrykańskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 09.11.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Zobacz KvM wykres cen mialu energetycznego... D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts