Jezier 05.02.2005 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Tak płacisz ale zapominasz doliczyc vatu. Ja nie zapominam i nie grzeję twoją taryfą. Zamiast napisać że ty byś grzejąc prądem płacił większe rachunki to starasz się mnie przekonać że ja bym płacił mniejsze. Nie tędy droga Jędrzej. Umiem liczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 05.02.2005 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 W tym roku był już taki dzień. 27 stycznia. Maksymalna temperatura tego dnia to -5 stopni a minimalna -10. Śrenia poniżej -6. Akurat tego dnia i tak samo zimnego 28 stycznia zużywałem te wymienione wcześniej 65kWh na dobę. Jak chcesz Jędrzej to ogrzewaj sobie dom czajnikami ja wolę grzejnikami. Mają mniejszą moc niz czajnik. U mnie grzejniki mają spory zapas. No dobrze, ale przez te dwie doby, to ten twój 25-ciocentymetrowy styropian nie zdążył wypużcić ciepła ze ścian. Z tym czajnikiem to taka aluzja - można by oszczędziś miejsce, kable i mieć 2w1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 05.02.2005 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Tak płacisz ale zapominasz doliczyc vatu. Ja nie zapominam i nie grzeję twoją taryfą. Zamiast napisać że ty byś grzejąc prądem płacił większe rachunki to starasz się mnie przekonać że ja bym płacił mniejsze. Nie tędy droga Jędrzej. Umiem liczyc. No dobra, to piszę: Jestem głeboko przekonany, że grzejąc prądem płaciłbym wyższe rachunki! Poza tym, wtedy gdy wybierałem żródło ogrzewania relacje między prądem, a propanem były znacznie lepsze. Do tego mój dom docelowo jest dość duży i dlatego nie zdecydowałbym się na prąd, zwłaszcza wtedy. Poza tym nie przepadam za tymi dwoma taryfami... moje dziewczyny nie bardzo wyczuwają konieczność oszczędzania i zachowania jakiegoś reżimu użytkowania urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 05.02.2005 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Jezier, Widzę, że się już u Ciebie nie świeci To dobranoc. A tak swoją drogą, to masz neostradę, czy się męczysz z pakietem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 06.02.2005 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Poza tym nie przepadam za tymi dwoma taryfami... moje dziewczyny nie bardzo wyczuwają konieczność oszczędzania i zachowania jakiegoś reżimu użytkowania urządzeń. Ale po co specjalnie oszczędzać. Różnica w taryfach g11 i g12 dziennej jest tak niewielka, że nie trzeba się wcale starać aby na taryfie g12 nie stracić. Wystarczy w ciągu miesiąca zużyć 10% w ciągu taniej taryfy - wtedy mamy średnią cenę za prąd jak w taryfie g11. Dla porównania taryfa tania to 42% doby. A tak swoją drogą, to masz neostradę, czy się męczysz z pakietem? Nie mam w domu internetu. TPSA na razie nie dociągnęło mi kabla, więc to nie oni będą moim prowaiderem. Muszę myśleć nad czymś innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 06.02.2005 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Potwierdzam u mnie prog oplacalnosci to 21 % w nocnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 06.02.2005 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Ja i Jędrzej mieszkamy w sąsiednich wsiach i dlatego 10%. W innych ZE próg opłacalności jest różny.Nudziło mi się i spisałem ceny prądu w taryfach g11 i g12 w całej Polsce.Założyłem, że w domach jednorodzinnych budowanych obecnie robi się instalację trójfazową.Oto wyniki:http://republika.pl/jezier/prad/prad-ceny.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 06.02.2005 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Nie mam w domu internetu. TPSA na razie nie dociągnęło mi kabla, więc to nie oni będą moim prowaiderem. Muszę myśleć nad czymś innym. U mnie buło to samo, ale w końcu jakimś cudem kabel się znalazł, ale za słaby na neostradę. Z tymi taryfami to pewnie masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 06.02.2005 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Jezier , przekonales mnie!!! Dam zarobic Elektrowni , ale miej sie na bacznosci bo ewentualne nadwyzki w platnosciach za prad sceduje na Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 07.02.2005 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Trochę osób mnie na priv prosi o arkusz, który zamieszczałem gdzieś na forum - pozwala przeliczyć realne ceny eksploatacji, które MOCNO zależą od lokalnych uwarunkowań. arkusz kalkulacyjny Jędrzej dobry jesteś. Podajesz cenę zbiornika w stosunku do całego roku, a nie do sezonu grzewczego. Zdolności do manipulacji masz duże... minęło 2/3 sezonu grzewczego, więc jeśli chcesz podawać kwotę proporcjonalną to będzie to 670zł. I masz rację, że powinno się liczyć cenę jak dla zbiornika podziemnego, bo butla w ogórdku to nie jest nic przyjemnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.02.2005 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Jezier , przekonales mnie!!! Dam zarobic Elektrowni , ale miej sie na bacznosci bo ewentualne nadwyzki w platnosciach za prad sceduje na Ciebie A ewentualne zyski zatrzymasz sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 08.02.2005 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Jezier , przekonales mnie!!! Dam zarobic Elektrowni , ale miej sie na bacznosci bo ewentualne nadwyzki w platnosciach za prad sceduje na Ciebie A ewentualne zyski zatrzymasz sobie Jesli tylko takowe beda, to nie ma sprawy fifty fifty Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 09.02.2005 03:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Jezier , a czy moge poznac Twoja opinie na temat .."konwektor czy tez piec z dynamicznym rozladowaniem ".Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.02.2005 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 matth ja mam konwektory. Te dynamiecze mi się nie podobają, są duże, i kosztują z 6 razy więcej od moich konwektorów. Mój wybór to kompromis. Nie zważając na cenę grzejników nie wybrałbym ani konwektorów ani akumulacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 09.02.2005 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 matth ja mam konwektory. Te dynamiecze mi się nie podobają, są duże, i kosztują z 6 razy więcej od moich konwektorów. Mój wybór to kompromis. Nie zważając na cenę grzejników nie wybrałbym ani konwektorów ani akumulacyjnych. Twój tok rozumowania trochę mi umyka... masz konwektory ale byś ich nie wybrał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.02.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Kupując ogrzewanie do domu byłem juz na takim etapie, że niestety głównym kryterium wyboru była cena.Na rynku jest bardzo dużo różnych grzejników elektrycznych i często są fajniejsze. Ale i droższe.Nie jest jednak źle i jak znudzą mi się te co mam i będę miał taki kaprys to wymienię sobie grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 10.02.2005 03:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 matth ja mam konwektory. Te dynamiecze mi się nie podobają, są duże, i kosztują z 6 razy więcej od moich konwektorów. Mój wybór to kompromis. Nie zważając na cenę grzejników nie wybrałbym ani konwektorów ani akumulacyjnych. Twój tok rozumowania trochę mi umyka... masz konwektory ale byś ich nie wybrał? Ja rowniez nie lapie o co chodzi.W trzech obszernych watkach odnosnie ogrzewania oddalbys zycie za ogrzewanie pradem a tutaj piszesz ze nie piece z dynamicznym rozladowaniem , nie konwektory, wiec co ? Chyba ze posiadasz jakies elektryczne perpetum mobile i nie chcesz sie nim dzielic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 10.02.2005 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Aaaaa, chyba chodzi o to, że gdyby Jezier miał kasy tyle, że by mu się w kieszeniach nie mieściła, to kupiłby akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem. Rozumieć. Chociaż nie, sądzę że wtedy pokusiłby się o dom pasywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 10.02.2005 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 To zupełnie nie tak. Konwektory to tylko jeden z typów, wyglądają np. tak:http://www.bursa.pl/inc/detail/spot2_large.jpgAle to nie jedyne typy elektrycznych grzejników na rynkuSą też promienniki i mogą wyglądać tak:http://www.bursa.pl/inc/detail/aurea_large.jpgSą też inne grzejniki elektryczne które grzeją całą swoją powierzchnią:http://www.bursa.pl/inc/detail/campaver_select_large.jpghttp://www.bursa.pl/inc/detail/altea_excel_large.jpghttp://www.bursa.pl/inc/detail/campaver_ultime_large2.jpgA grzejniki akumulacyjne ani trochę mi się nie podobają a wyglądają o np. tak:http://www.marax.com.pl/graf/oferta/id13.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 11.02.2005 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Jezier, jestem pełen podziwu, a nawet jestem nieco dumny z takiego sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts