Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ropa kontra w?giel, gaz kontra pr?d

KvM

Recommended Posts

No, nareszcie Jezier odkryl karty!!! Masz sluszna racje co do walorow estetycznych , zgadzam sie w 100% sam jestem esteta, ale rowniez "laikiem elektrycznym".Wiec jesli moge spytac jak te bajeranckie grzejniki, za rownie bajerancka cene maja sie do zuzycia energii elektrycznej , bo przeciez to nas w tej dyskusji najbardziej interesuje.

Moje zdanie jest takie ze jesli ich estetyka idzie w parze z oszczednoscia to rzeczywiscie mozna sie o nie pokusic , za cene innych wyrzeczen.Jesli zas to tylko taki szpan to niestety, ale nie dla mnie. A przy okazji buszujac po internecie w poszukiwaniu grzejnikow natknalem sie na cos takiego: http://www.interex.strefa.pl ,ciekawa strona podaja rowniez ceny wiec kazdy moze wybrac cos dla siebie w zaleznosci od pojemnosci portfela. I na koniec pytanie skapca: wiec ktore grzejniki elektryczne sa najbardziej energooszczedne dla naszych domow?Pozdrawiam :wink:

• Odpowiedzi 455
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie!

Przyznaje sie bez bicia, że przeczytałem tylko ok. połowy listów i spasowałem z braku czasu. Nie wiem czy ktos juz pisał na ten temat, ale skoro temat jest z inicjatywy mego starego, dawnego przyjaciela z forum "e-dziecka" (kope lat Bracie!, dzieci nam juz podrosły, a nawet ich przybyło :) i widzę, że nie wyjechałes jednak z kraju, z czego się cieszę), to mi pewnie zostanie wybaczone ewentualne powtórzenie.

Pozdrawiam znanego z innych wątków (mieszkańcy "parterówek łączcie się") i cenionego przeze mnie Jeziera, a takze wszystkich innych.

Napiszę krótko i szybko bo czasu brak. Piszę, by podzielic się praktyką uzytkowania domu ogrzewanego energią elektryczną.

Dane "techniczne":

dom o powierzchnim 95 m2, parterowy, bez podpiwniczenia, ściany keramzyt (Praefa - 15 cm), ocieplenie styropian (12 cm).

Ogrzewanie domu to fundament grzewczy Legalett wyposażony w grzałki o mocy 7kW.

W pierwszym roku średni koszt za zużycie energii elektrycznej wyniósł...

260 zł (grzałem niepełną mocą, bo nie było takie potrzeby i tylko w taryfie II).

Dodam, że dom zacząłemk budować 21 lipca, zamieszkałem 31 października wraz z żona i dwójką małych dzieci. Dom nie był więc "sezonowany". Było nam ciepło i miło. Poprzednia zima była dobrym polem doświadczalnym - było mroźno i wietrznie.

To tyle dla tych, którzy pytają o praktykę.

Dzięki za Wasze ciekawe listy.

Bywajcie

W pierwszym roku średni koszt za zużycie energii elektrycznej wyniósł...

260 zł (grzałem niepełną mocą, bo nie było takie potrzeby i tylko w taryfie II).

Domyślam się że ten średni koszt podany jest w skali miesięcznej ? Dla pełniejszego obrazu przydałby się jeszcze roczny koszt wytworzenia cwu, gdyż przy gazie, oleju, pompie ciepła te dwa koszty, bardzo często, są ze sobą ściśle skolerowane.

No, nareszcie Jezier odkryl karty!!! Masz sluszna racje co do walorow estetycznych , zgadzam sie w 100% sam jestem esteta, ale rowniez "laikiem elektrycznym".Wiec jesli moge spytac jak te bajeranckie grzejniki, za rownie bajerancka cene maja sie do zuzycia energii elektrycznej , bo przeciez to nas w tej dyskusji najbardziej interesuje.

Moje zdanie jest takie ze jesli ich estetyka idzie w parze z oszczednoscia to rzeczywiscie mozna sie o nie pokusic , za cene innych wyrzeczen.Jesli zas to tylko taki szpan to niestety, ale nie dla mnie.

Bajeranckie grzejniki prawdopodobnie nie spowodują zmniejszenia zużycia prądu na ogrzewanie.

Rachunki za ogrzewanie można zmniejszać na różne sposoby. Ogrzewając prądem znam takie sposoby:

Wykorzystywanie głównie taryfy nocnej - najlepiej robi to ogrzewanie akumulacyjne

Utrzymywanie niższej temperatury w pomieszczeniach. Tutaj najlepsze podobno jest ogrzewanie podłogowe i ścienne (być może także promienniki) bo można utrzymywać w pomieszczeniu trochę niższą temperaturę przy zachowaniu komfortu odczuwalnej temperatury.

Sterowanie temperaturą. Głównie obniżanie temperatury w pomieszczeniach nieużywanych, nocą, gdy nikogo nie ma w domu itp. Bardzo dobrze do tego nadają się grzejniki np. konwektorowe, promienniki, termowentylatory w łazienkach.

Stosowanie systemów grzewczych reagujących na zyski energetyczne. W słoneczne zimowe dni, słońce potrafi ogrzewać pomieszczenia od strony południowej przez kilka godzin. Zyski bytowe też mogą mieć udział w ogrzewaniu domu - każda osoba to zawsze trochę watów, a jak tych osób jest więcej w jednym pokoju? W kuchni, łazienkach też powstaje dużo ciepła poza grzejnikami.

Ja wybrałem konwektory ze względu na cenę. Za sztukę płaciłem ok 300 zł. Ważne dla mnie było aby miały wbudowane termostaty elektronieczne i dawały się trochę sterować centralnie. Jednak nawet wśród konwektorów wybór jest duży, a rozpiętość cenowa od 50-2000 zł.

Pozdrowienia Piotr O.

Za granicę nie wyjechałem, ale chyba wyjadę. Ponoć da się przy granicy 20-30 km od Szczecina kupić dom do zamieszkania za ok 10 tys Euro więc co ja się będę budował?

W kwestii oszczędności energii z ładnych grzejników. Niestety nie ma tu już pola manewru. Grzejniki mają sprawność zamiany energii bliską 100% i przeskoczyć tego się nie da.

Jezier bardzo ładnie wskazał możliwości oszczędności. Co ciekawe ich wdrożenie nie jest specjalnie kosztowne (nie licząc wyjątków), a oszczędności się sumują.

Jezier mógłby prawdopodobnie spokojnie płacić ok. 30 - 50% mniej za energię gdyby tylko zechciał skorzystać ze sposobów które tak doskonale opisał :lol:

Ja nie posiadając ogrzewania akumulacyjnego bazując tylko na akumulacji samego domu osiągałem stosunek drogiej do taniej taryfy 1:5

Wydaje mi się, że sensownym pomysłem jest też instalacja mieszana. Jeden grzejnik akumulacyjny (schowany gdzieś w salonie), a w pozostałych pomieszczeniach konwektory lub promienniki.

Warta zastanowienia jest też metoda korzystająca ze sterowania. Nagrzewamy dom 1-2C powyżej założonego komfortu termicznego (jeśli to nie jest dyskomfort) tuż przed nadejściem drogiej taryfy. W czasie drogiej taryfy nie grzejemy i temperatura nam powolutku (tym wolniej im cieplejszy dom) spada. Przez większą część sezonu (gdy nie ma b. niskich temperatur )tym prostym sposobem możemy korzystać wyłącznie z taniej taryfy. Sprzyjająca temu sposobowi jest tradycyjna konstrukcja najlepiej z silki + strop monolityczny i płyta fundamentowa.

Jezier mógłby prawdopodobnie spokojnie płacić ok. 30 - 50% mniej za energię gdyby tylko zechciał skorzystać ze sposobów które tak doskonale opisał :lol:

Obecnie 45% energi moje grzejniki czerpią w czasie taniej taryfy. Gdybym ustawił je tak aby pobierały aż 80% to zaoszczędziłbym na tym 18% w rachunku za samo ogrzewanie. Średnia cena za kilowatogodzinę do ogrzewania z 34gr spadłaby do 28gr.

Na sterowaniu ogrzewaniem mógłbym zaoszczędzić kolejne 5-10%. W tej chwili mam ustawione 21 stopni w całym domu przez 24 godz.

Wielkie dzieki za pozyteczne informacje , szczegolnie Jezierowi i KvM.

Najwazniejsze ze wiem "z czym to sie je" :wink: Mam juz swoja opinie na temat ogrzewania elektrycznego / dzieki Wam / i jego przyszlosciowa wizje.W projekcie mam jednak tylko 10 KV i zabezpieczenie 20A :-? i cholera nie wiem czy to wystarczy.To rowniez nie bylby problem, ale z tego co piszecie ZE nie za bardzo chce przydzielac wyzsze.Jak to jest i od czego to zalezy? Moj dom bedzie na wsi wiec chyba tam nie ma az tak duzego zapotrzebowania na energie , wiec pocieszam sie tym ze nie powinno byc problemow z ewentualnym zwiekszeniem jej przydzialu,ale moge sie mylic.I jeszcz z czym wiaze sie taka zmiana,chodzi mi o papierki i ewntualne koszty. Pozdrawiam

P.S.Jezier zrobiles mi mila niespodzianke ta strona www. a to dlatego ze ja "walcze" w tej branzy i co nieco na ten temat wiem,jednak osobiscie nie zdecydowalbym sie na takie grzejniki gdyz marmur jest bardzo kruchym materialem i jak ma sie dzieci ,ktore graja w domu w pilke ,rozne rzeczy moga sie przydazyc.A swoja droga ciekawe czemu nie robia tych grzejnikow z soap stone /nie znam polskiej nazwy tego kamienia/ , ktory rewelacyjnie kumuluje cieplo.Jeszcze raz pozdrawiam.

Ciekawie z tym pradem :), jezier wychodzi na to ze pare manewrów z grzejnikami , taryfami , zaczniesz oddawc energie do sieci i arobisz jeszcze :) to zart, ale we wszystkich twoich rozwazaniach , nic niewspominasz o wielkosc tych grzejnikow , mowie tutaj o woielkosc powierzchni oddajacej cieplo

Pytasz okonkretnie moje grzejniki? Czy o wszystkie grzejniki które dostępne są na rynku?

Ja mam dwa typy grzejników w domu 750 W o wymiarach 34cm szerokości i 44 wysokości, oraz 1000 W o szerokości 42 cm i 44 wysokości. Mam tez dwie maty podłogowe o powierzchni 2,5 m2 każda.

W projekcie mam jednak tylko 10 KV i zabezpieczenie 20A :-? i cholera nie wiem czy to wystarczy.To rowniez nie bylby problem, ale z tego co piszecie ZE nie za bardzo chce przydzielac wyzsze.Jak to jest i od czego to zalezy?

Teoretycznie mozna zamówić do 63A, ale zależy to od zakładu energetycznego. Ja na czas budowy miałem 16A a po budowie zmieniłem na 32 (więcej nie chcieli dać a i ja sie za bardzo nie prosiłem).

P.S.Jezier zrobiles mi mila niespodzianke ta strona www. a to dlatego ze ja "walcze" w tej branzy i co nieco na ten temat wiem,jednak osobiscie nie zdecydowalbym sie na takie grzejniki gdyz marmur jest bardzo kruchym materialem i jak ma sie dzieci ,ktore graja w domu w pilke ,rozne rzeczy moga sie przydazyc.A swoja droga ciekawe czemu nie robia tych grzejnikow z soap stone /nie znam polskiej nazwy tego kamienia/ , ktory rewelacyjnie kumuluje cieplo.Jeszcze raz pozdrawiam.

Ja odniosłem wrażenie, że robią z takiego kamienia jaki sobie wybierzesz. A co do kruchości to marmur jest pewnie i tak bardziej wytrzymały niż szkło albo cieniutka blacha, która gnie się przy każdej okazji.

Ktoś napisał że drewno jest najtańszym paliwem u nas na rynku. Otóż juz nie. Najtańsze paliwo do CO na rynku to ekogroszek lub ekoret. Przy kaloryczności groszku 26 MJ/kg i sprawności pieca 75 % oraz cenie np.300 zł/tonę otrzymujemy cenę 1 KWh 5,5 gr. Zdarza się też nierzadko że producenci pieców podają sprawność automatycznych pieców na groszek do 86 %. Wtedy cena spada nawet do 5 gr/kWh.

Poza tym tegoroczna zima jest tak słaba, że praktycznie nie włączam grzejników.

Podsumowując Jeziera za 4 miesiące wychodzi mi, że na cele CO i CWU zużył:

4468+(1996/2) = 5466 kWh x 0,3988zł = 2179,93 zł

Moje koszty za ten sam okres:

- propan do CO, CWU i gotowania: 1105 zł

- drewno do kominka 3m: 420 zł

RAZEM: 1525 zł

P.S.

Własna elektrownia wiatrowa to byłoby całkiem fajne rozwiązanie.

I to bybylo na tyle czy ogrzewanie pradem jest naparwde takie tanie? hmm mysle ze nie , Jezier zaplacil 2179, 93 ww okres 4 miesiecy przy 140 mkw i 400m kubatury , wiec ja przy 200mkw i 700 mkubatury zapłacilbym okolo powiedzmy 30% wiecej , czyli oklo 2800zł za 4 mc-ce :) czy to jest mało? grzanie pradem , to chyba jest dobry syystem dla malych domkow , aha fakt ze koszta instalacji ogrzewania elektrycznego sa nizsze niz gazowego czy olejowego ale wg mnie nic pozatym zadna rewelacja :) ale bylo fajnie poczytac i dowiedziec sie czegos o ogrzewaniu :), Zdecydowalem sie ( zreszta od poczatku bylem ) na GAZ

pozdrowionka

Wojtek napisałem ile zapłaciłem. Nie musisz przytaczac niepradziwych obliczeń.

W złotówkach to mogę podać z faktur.

Licznik mam spisywany 23-24 co dwa miesiące. Od 23 września do 23 stycznia zapłaciłem za faktury dla ZEWT za 1899 zł.

Miesięczny abonament wynosi 8 zł.

Jest to całkowity rachunek za prąd.