Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ropa kontra w?giel, gaz kontra pr?d

KvM

Recommended Posts

Jezier wcale się nie spodziewam że będziesz kradł prąd (chociaż jak jeszcze pare razy podniosą ceny to kto wie do czego może dojśc :wink: ). Po prostu na przykładzie nawet twojego superocieplonego domu ewidentnie widać ile przepłacasz w stosunku do gazu GZ50 ponad 2 tysiace na sezon to nie sa żarty to są już poważne kwoty. Gaz jest po prostu najtańszy i zaprzeczanie temu jest śmieszne. Równie dobrze można twierdzić że benzyna jest tańsza od LPG bo się mało jeździ samochodem, i np. jeździć tylko raz na tydzień do kościoła. I wypisywać jak to mało benzyny zużywa nasz samochód.

Pozdrawiam

Nadrabiam zaniedbanie i przytaczam całą wypowiedź, choć przyznam że interpretuję ją w dalszym ciągu jak "wyrwane zdanie z kontekstu ". Nie zgadzam się ze stwierdzeniem że gaz jest najtańszy, jest tylko tańszy od komentowanego przykładu.

KP

Nie ma sensu dalej dyskutować nad tym jak zrozumiałes moja wypowiedź (był to cały szereg wypowiedzi na ten temat) nie o to jednak chodzi, jeśli tak zrozumiałeś to pewnie nie dość jasno to napisałem.Własnie o to chodziło co napisałeś

jest tylko tańszy od komentowanego przykładu

Myslę że sprawę już wyjaśniłem. Przytoczony przypadek jest o tyle istotny że w przeważającej wiekszości po przyjęciu ogrzewania elektrycznego sytuacja bedzie znacznie gorsza niż u Jeziera. Np u mnie lekko liczac byłbym w plecy co najmniej 4000zł. (to tylko takie oszacowanie) za sezon bo mam dom wiekszy i słabiej ocieplony. Lepiej niż u Jeziera już w zasadzie będzie bardzo trudno zrobić. Im bardziej energochłonny bedzie budynek tym kwoty przepłacone za prąd bedą wyższe. Jeśli ktoś zna taki przypadek że zastosowanie ogrzewania elektrycznego spowodowało obniżenie rachunków w stosunku do GZ50 to niech napisze ja takiego przypadku nie znam. Pompę ciepła traktuję jako energie cieplna czerpaną z gruntu. Aczkolwiek rachunek za ogrzewanie przysyła ZE. Jeśli tak podchodzić do sprawy to faktycznie w pewnych warunkach może być to eksploatacyjnie konkurencyjna oferta.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 455
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale co raz pada pytanie czy 20-30kpln za kotłownię to jest OK ? Nie jestem na tym etapie, komu wierzyć ile to naprawdę kosztuje ? Jeśli jeszcze do tego musisz dobudować przyłącze za 10kpln ? Same odsetki to 1,5kpln rocznie na najgłupszej lokacie, wystarczy na pokrycie większych kosztów prądu i jeszcze zostanie na piwo. A pieniądze lepiej trzymać w banku niż w kotłowni :wink:

pozdr

Daj spokój, kotłownię możesz mieć spokojnie za 10 000 zł.

A gdzie są głupie lokaty oprocentowane powyżej 10% to chętnie się dowiem!

W jednym ze styczniowych wątków podałeś że na cwu zużywasz dziennie 15kWh. Od początku listopada zużycie wyniosłoby około 1300kWh. Na trzymiesięczne, podane powyżej, potrzeby bytowe pozostaje w granicach 700kWh, tj. niecałe 8kWh dziennie. Nie chcę podważać wiarygodności wyników ale u mnie sama płyta ceramiczna bierze pewnie niedużo mniej.

Podawałem, że do 15kWh zużywam na c.w.u. To trzymiesięczne zużycie jest prawdziwe, ale nie należy tak tego dzielić dokładnie co do dnia. Na początku listopada dopiero się wprowadzałem. Wiele urządzeń trzeba było dopiero podłączyć. Zużycie prądu na potrzeby bytowe ustabilizowało się dopiero od grudnia. Obecnie na ciepłą wode i cały inny prąd idzie ok 25 kWh dziennie. Tak mniej więcej po połowie. Daje to miesięcznie kwotę ok 250 zł. Stówa za wode i 150 na światło.

Po prostu na przykładzie nawet twojego superocieplonego domu ewidentnie widać ile przepłacasz w stosunku do gazu GZ50 ponad 2 tysiace na sezon to nie sa żarty to są już poważne kwoty. Gaz jest po prostu najtańszy i zaprzeczanie temu jest śmieszne.

Ale nigdzie nigdy nie twierdziłem, że rachunki za ogrzewanie domu gazem (w konkretnym moim domu) byłyby wyższe niż rachunki za prąd. Uważałem i uważam nadal, że inwestycja w gazowe wodne co jest wątpliwa. Ja szacuję różnicę w kosztach ogrzewania między prądem a GZ50 na 1500 zł rocznie (o tyle mniej płaciłbym przy gazie). Jeśli to odniosę do hipotetycznych nakładów inwestycyjnych to dochodzę do wniosku, że teoretyczny okres zwrotu mnie nie zadowoliłby i wolałbym zostać przy prądzie.

hej,

"Daj spokój, kotłownię możesz mieć spokojnie za 10 000 zł.

To prawda, że "się da".

Jednak przeglądając to co na forum(sam się nie znam na kotłowniach) widzę konkretne pytania, w których przewijają się liczby rzędu 20-30k i więcej za KOMPLETNĄ kotłownię vs opinie, że "kolega sobie zrobił za 5k i działa". Patrząc na ceny samych kotłów obawiam się że liczby 5-o cyfrowe są bliższe prawdy, szczególnie gdy mówimy o kompleksowej usludze od firmy (nie każdy jest złotą rączką i ma czas). Do tego przyłącze też nie za darmo, przynajmniej u mnie. A potem same grzejniki, rozprowadzenie, zawory, rozdzielacze - dużo droższe niż elektryczne.

Nie mówię że "się nie da" tylko, że to nie jest oczywiste. Jeśli ktoś potrafi kupić kotłownię z przyłączem za 10kpln to jasne że wyjdzie mu taniej niż prąd. Ale jeśli ma zapłacić 30-40k to rzecz jest dyskusyjna. Szczególnie jeśli ma kredyt i odsetki liczy nie na 4% tylko na 7%.

A gdzie są głupie lokaty oprocentowane powyżej 10% to chętnie się dowiem! ".

1,5kpln z 40kpln to jest 4% czyli nic wielkiego. Z 10% sam bym chętnie skorzystał :wink:

pozdro

Zibi2

Moja kotłownia kosztowała, jak następuje:

- piec Termetu 29kW: 2400 zł brutto

- zasobnik 160l: 1100 zł brutto

- rozdzielacz i rurki: 400 zł brutto

- podłączenie: 500 zł brutto

- przyłącze gazu płynnego: gratis (taryfa Komfort w GasPolu)

Pracuje już bezawaryjnie trzeci sezon.

Mam zbiornik podziemny 4800 litrów, dzierżawa kosztuje 1100 zł brutto rocznie.

Musiałbym ciężko na głowę upaść, żeby za kotłownię zapłacić więcej!

Co do odsetek, to pisałeś, że oszczędność jest na poziomie 10kPLN, więc tylko to możesz włożyć na lokatę, a wtedy dostaniesz rocznie najwyżej 560zł

Pozdrawiam

hej,

Nie mówię że "się nie da" tylko, że to nie jest oczywiste. Jeśli ktoś potrafi kupić kotłownię z przyłączem za 10kpln to jasne że wyjdzie mu taniej niż prąd. Ale jeśli ma zapłacić 30-40k to rzecz jest dyskusyjna. Szczególnie jeśli ma kredyt i odsetki liczy nie na 4% tylko na 7%.

A gdzie są głupie lokaty oprocentowane powyżej 10% to chętnie się dowiem! ".

1,5kpln z 40kpln to jest 4% czyli nic wielkiego. Z 10% sam bym chętnie skorzystał :wink:

pozdro

a piece elekryczne liczyłeś czy farelką grzac bedziesz?

może nie doczytałem ale niech jezier powie jaką temperature w domu ma.

Mnie, przy eksploatacji pompy ciepła, bieżący koszt, związany z wytworzeniem 1kWh energii cieplnej zużytej do co i cwu, wynosi 6gr. Żadnych kosztów dodatkowych, żadnej pracy własnej. Myślę że w skali roku mój system może okazać się eksploatacyjnie tańszy.

a ile zapłaciłeś za pompe i instalację?

KP

a ile zapłaciłeś za pompe i instalację?

Pompa o wydajności 17kW, zbiornik cwu 300l, oprzyrządowanie, instalacja - łączna cena 22tys.

Do tego trzeba doliczyć koszt instalacji dolnego źródła ciepła, w moi wypadku poniżej 4tys.

Oczywiście dochodzą koszta wodnego co w domu, jednak dotyczą one większości systemów grzewczych.

Witajcie, jestem na etapie rozważań nad systemem grzewczym do domu. Powaznie zastanawiam się nad PC.

Mam pytanie do KP. Jakie masz dolne źródło ciepła? Z tego co udało mi się wyszukać najtańszy jest kolektor poziomy i do takiego sie przymierzam poniewaz mam sporą działke i nie powinno być problemu z jego rozmieszczeniem.

Krzysiek

W jednym ze styczniowych wątków podałeś że na cwu zużywasz dziennie 15kWh. Od początku listopada zużycie wyniosłoby około 1300kWh. Na trzymiesięczne, podane powyżej, potrzeby bytowe pozostaje w granicach 700kWh, tj. niecałe 8kWh dziennie. Nie chcę podważać wiarygodności wyników ale u mnie sama płyta ceramiczna bierze pewnie niedużo mniej.

Podawałem, że do 15kWh zużywam na c.w.u. To trzymiesięczne zużycie jest prawdziwe, ale nie należy tak tego dzielić dokładnie co do dnia. Na początku listopada dopiero się wprowadzałem. Wiele urządzeń trzeba było dopiero podłączyć. Zużycie prądu na potrzeby bytowe ustabilizowało się dopiero od grudnia. Obecnie na ciepłą wode i cały inny prąd idzie ok 25 kWh dziennie. Tak mniej więcej po połowie. Daje to miesięcznie kwotę ok 250 zł. Stówa za wode i 150 na światło.

Kurcze jak ty Jezier to robisz. 25KWh dziennie na CWU , ogrzewanie i cele bytowe dziennie to coś niewiarygodnie za mało. Na same ogrzewanie to tak jakby był włączony 1 grzejnik 1KW non stop przez 24h. A przecież co to za grzejnik 1KW i co taki grzejnik może ogrzac w całym domu? A gdzie CWU i inne zużycia? Coś jest w tych twoich obliczeniach błędnego.

Myślę że można wyprowadzić prostą zależność opłacalności Propan-Butan czy Propan kontra Prąd.

Przykładowo:

Jeśli cena Propanu > cena 1KWh prądu *n * sprawność kotła gazowego to się opłaca iść w Propan , w przeciwnym wypadku w prąd.

Czy ktoś kumaty mógłby określić wartość tego współczynnika n który napewno jest stały. Wtedy każdy będzie mógł sobie wstawić ceny, sprawności i uzyska czarno na białym odpowiedź co się opłaca.

Cena Propanu nie jest stała. Co widać na załączonych rysunkach:

http://www.republika.pl/jezier/propan.gif

http://www.republika.pl/jezier/propan1.gif

Sądzę, że KVM zrobił arkusz, który pozwala na określenie co się opłaca, a co nie.

Tu jest do niego link (mam nadzieję, że się nie pogniewa na mnie za ten odnośnik).

http://www.republika.pl/jezier/cieplo.xls

Myślę że można wyprowadzić prostą zależność opłacalności Propan-Butan czy Propan kontra Prąd.

Przykładowo:

Jeśli cena Propanu > cena 1KWh prądu *n * sprawność kotła gazowego to się opłaca iść w Propan , w przeciwnym wypadku w prąd.

Czy ktoś kumaty mógłby określić wartość tego współczynnika n który napewno jest stały. Wtedy każdy będzie mógł sobie wstawić ceny, sprawności i uzyska czarno na białym odpowiedź co się opłaca.

zapominasz o kosztach dzierżawy zvbiornika i paru innych kosztach związanych z eksploatacja wodnej instalacji na gaz.

Jezier zamieścił link do arkusza, gdzie możesz sobie te dodatkowe skłądniki uwzględnić łacznie z wyborem sprawnosci pieca.

Inna sprawa, że gaz drozeje bardziej niż prąd (tak jest od 15 lat) i niech każdy sam podejmuje decyzje co się opłaca...

Oprócz tego od początku listopada zużyłem 1996 kWh energi na ogrzewanie c.w.u. światło, gotowanie, pranie, zmywanie itp.

U mnie największy palnik w płycie ceramicznej ma 1,3KW. Nawet jeśli gotuje na max to wyłącza się często po zagotowaniu wody.. 8kWh oznaczałoby tak lekko licząc 20 godzin ciągłego gotowania. No jak dla mnie to prowadzisz co najmniej małą gastronomię w domu...

Witajcie, jestem na etapie rozważań nad systemem grzewczym do domu. Powaznie zastanawiam się nad PC.

Mam pytanie do KP. Jakie masz dolne źródło ciepła? Z tego co udało mi się wyszukać najtańszy jest kolektor poziomy i do takiego sie przymierzam poniewaz mam sporą działke i nie powinno być problemu z jego rozmieszczeniem.

Krzysiek

Woda ze studni głębinowej. Jako źródło jest najbardziej stabilne jeśli chodzi o temperaturę zasilania - plus\minus 0,1st w ciągu roku.

Cena Propanu nie jest stała.

Masz rację, ale to co przytaczasz to totalne bzdury!

W roku 2002 płaciłem za litr 1,21 brutto,

w roku 2003 - 1,30 zł brutto

w roku 2004 - 1,70 zł brutto i tą cenę mam gwarantowaną do końca czerwca 2005 (gdybym chciał dopełnić zbiornik).

To są ceny GasPolu za czysty propan (taryfa Komfort)