Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ropa kontra w?giel, gaz kontra pr?d

KvM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 455
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A tu są ceny z BP:

BP Gas w Polsce

Średnie ceny propanu

Rok 2002: I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

b.d. b.d. 1,19 1,16 1,14 1,10 1,10 1,18 1,26 1,34 1,43 1,46

Rok 2003: I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

1,48 1,53 1,55 1,48 1,39 1,25 1,25 1,28 1,33 1,42 1,48 1,49

Rok 2004: I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

1,54 1,59 1,59 1,56 1,48 1,39 1,38 1,46 1,56 1,63 1,69 1,69

.... Najtaniej był po 1,7zł

Z tego by wynikało, że GasPol jest najtańszy, a to raczej nie jest prawda.

Są dużo tańsi dostawcy - mniejsze firmy (np. DragonGaz), poza tym można kupować propan-butan, a to jest na pewno tańsze.

Myślę, że nie da się udowodnić tezy, że propan kosztuje dziś powyżej 2 zł.

Sprawdziłem wiele firm, ceny są różne, np. ceny na 22.12.2004

dragongaz 2,07 brutto

gaspol 2,07 brutto

unimot 1,75 brutto

shell 1,99 brutto

BP 2,05 brutto

Progas Eurogaz 1,76 brutto

Polski gaz 1,76 brutto

Bargaz 1,73

to są ceny propanu, za około 1,70 mozna kupić mieszankę propan-butan, ja tak zrobiłem

Ja ceny do swojego wykresu brałem ze strony gaspolu. Nie sądzę aby zawyżali na niej historyczne ceny propanu bo po co mieliby to robić.

Dzwoniłem dzisiaj do BP i o dziwo gaz u nich kosztował 2 zł.

.... Najtaniej był po 1,7zł

Z tego by wynikało, że GasPol jest najtańszy, a to raczej nie jest prawda.

Są dużo tańsi dostawcy - mniejsze firmy (np. DragonGaz), poza tym można kupować propan-butan, a to jest na pewno tańsze.

Myślę, że nie da się udowodnić tezy, że propan kosztuje dziś powyżej 2 zł.

http://www.gaspol.pl/new/biznes/detaliczne_ceny_rynkowe.php?bg=12

Jak byk widnieje tam cena 1,7 zł netto za litr propanu a więc ponad 2 zł brutto.

A tu są ceny z BP:

BP Gas w Polsce

Średnie ceny propanu

Rok 2002: I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

b.d. b.d. 1,19 1,16 1,14 1,10 1,10 1,18 1,26 1,34 1,43 1,46

Rok 2003: I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

1,48 1,53 1,55 1,48 1,39 1,25 1,25 1,28 1,33 1,42 1,48 1,49

Rok 2004: I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

1,54 1,59 1,59 1,56 1,48 1,39 1,38 1,46 1,56 1,63 1,69 1,69

Ja dodasz do nich VAT to będą jak na moim wykresie

Z całego wątku wynika, że kotłownia gazowa kosztuje circa 4 tys zł, a ogrzewanie elektryczne jest darmo...

Ja za całość instalacji CO, CWU, woda, kanaliza (kocioł Junkers Eurostar, zasobnik Biazet 120l), trochę podłogówki - robocizna + materiał - zapłaciłem cos koło 22-24 tys (dokładnie nie pamietam, faktura z VATem). "Strasznie drogi" komin murarz wycenił na 500 zł (robocizna) - a w tym jest przecież też i komin do kominka, i chyba ze 4 kanały wentylacyjne...

Grzegorz

PS porównywanie kosztów ogrzewania nie jest sprawą prostą. Jeden ma okna małe (bo oszczędne), drugi duże (bo żonie tak się podobało...). Jeden lubi ciepło i musi mieć 21 stopni, drugi mówi, że 18 to optimum. A to już jest 100-200 zł różnicy.

Nie wiecie czym ogrzewać wasze domy?? Czytajcie, wątków na tym forum jest bardzo dużo. Im więcej będziecie czytać 2, 3, 4 godz. to wasza jednostka centralna + monitor wyprodukują tyle ciepła, że będziecie mieli problem z głowy. Gaz czy prąd, olej czy węgiel, wychodzi na to, że najlepszy jest amd athlon 3200 Xp+ podkręcony na maxa i monitor 19' LCD. :lol: :lol: :lol:

A tak całkiem serio pokój (u mnie w domu) w którym stoi komputer nie jest niczym innym ogrzewany, a jest tu naprawdę ciepło (24* C).

http://www.gaspol.pl/new/biznes/detaliczne_ceny_rynkowe.php?bg=12

Jak byk widnieje tam cena 1,7 zł netto za litr propanu a więc ponad 2 zł brutto.

Faktycznie dało się udowodnić, ale można propan kupić za 1,7 brutto i to z GasPolu, jak się ma z nimi umowę. Można pewnie i taniej gdzie indziej.

A tu jest tendencyjne porównanie ekonomiczności różnych paliw:

http://www.gaspol.pl/new/nasza_oferta/ogrz_pomieszczen_ogrz_domow3.php?men=1&bg=1_1

mam pytanie do "elektrykow".Co wedlug Was z ekonomicznego punktu widzenia bedzie tansze w uzytkowaniu bojler czy przeplywowy ogrzewacz wody.Rozpatruje bojler 300l /np.Atlantic/ , ktory cala swoja zawartosc podgrzewa w 6h i ma moc 3kW ,czyli przez 6h zuzyje 18kW.Natomiast dobry przeplywowy podgrzewacz np.Vaillant zeby obsluzyl caly moj dom /kuchnia i jedna lazienka /powinien miec powyzej 21kW.

Tak sobie mysle ze te 300l cieplej wody dla 4osobowej rodziny powinno wystarczyc ,poza tym strata ciepla to tylko 0,2st.C na h wiec prawie tyle co nic ,czyli od rana do godzin popoludniowych jak wszyscy wracaja do domu to jakies 2stC spadku.Nie mam pojecia ile zuzywa jedna osoba wody biorac prysznic przez 10-15 min ale zalozmy ze 50l/strzelam wiec moglem strzelic gafe/ 4 osoby zuzyja 200l zostaje 100l na inne potrzeby.Cala woda podgrzana w w II taryfie.A teraz przeplywowy ogrzewacz , ...no wlasnie nie mam pojecia jak to porachowac i co bedzie tansze w uzytku.Komfort napewno bedzie wyzszy przy przeplywowym , ale czy az tak duzo wyzszy ?? Bardzo prosze o Wasze opinie,ktore pomoga mi w podjeciu decyzji. Pozdrawiam trojfazowo :wink:

Math raczej bardziej komfortowy będzie bojler. Ogrzewacz przepływowy musiałby mieć dużo większą moc by być komfortowy, bo co będzie jak odkręcisz wodę wwięcej niż jednym miejscu?

Bojler 300lpowinien Ci wystarczyć. wyjdzie taniej jak będzie podgrzewane w II taryfie mimo tych strat. Zwróć uwage, że CWU będziesz miał więcej niż ma pojemność zbiornik jesli ustawisz wyższą temperaturę. (woda o optymalnej temp. będzie mieszanką ciepłej i zimnej wody. W praktyce prawie nigdy nie wypuścisz wody ze zbiornika do zera. Ja sobie radzę z 60l zbiornikiem (ale podniosłem temp na max).

Mój zbiornik jest za mały, optimum to właśnie te 240-300l. Polecam zawory termostatyczne - to oszczędność zarówno wody jak i energii, a dodatkowo duża wygoda. Baterie termostatyczne można już dostać w cenie niewiele powyżej 100zł.

matth. Przepływowy ogrzewacz wody o mocy 21 kW będzie miał wydajność ok. 10 litrów/minutę. To jest wystarczająca wartość dla jednego poboru. Np. dla prysznicu. Jeśli podczas twojego prysznicu ktoś odkręci drugi kurek to zmniejszy ci się strumień wody.

Zwykła wanna ma ok. 150 litrów pojemności. Fajnie jest jeśli można ją napełnić w 10 min. Taki ogrzewacz nie da rady.

Dal domu jednorodzinnego nie jest to komfortowe rozwiazanie. Chyba, że zainstalujesz więcej niż 1 taki ogrzewacz. Np. w łazienkach po takim ok 28 kW a w kuchni jeśli masz zmywarkę wystarczy dużo słabszy.

Możesz rozwiązać też problem CWU tak jak właściciele kotłów gazowych. Centralny kocioł elektryczny + zasobnik ponad 100-litrowy.

Przy zasobniku wody np. 300 litrowym ładowanym tylko w taniej taryfie będziesz miał raczej wystarczającą ilość wody. Spokojnie ponad 400 litrów. Ale musisz jakoś rozwiązać problem z cyrkulacją aby nie wychładzała ci wody w zbiorniku. Bardzo komfortowy byłby zbiornik 300 litrowy działający nie tylko w taniej taryfie.

...Tak sobie mysle ze te 300l cieplej wody dla 4osobowej rodziny powinno wystarczyc ,poza tym strata ciepla to tylko 0,2st.C na h wiec prawie tyle co nic ,czyli od rana do godzin popoludniowych jak wszyscy wracaja do domu to jakies 2stC spadku.Nie mam pojecia ile zuzywa jedna osoba wody biorac prysznic...

Nie jestem "elektrykiem", ale często mam do czynienia z bojlerami elektrycznymi.

Moim zdaniem te 300l w zupełności wystarczy na 4-osobową rodzinę. Twoje wyliczenia są trochę nieprecyzyjne. W zasobniku będziesz miał wodę ogrzaną do jakichś 60-70 stopni, czyli do dyspozycji będzie conajmniej 600-700 litrów ciepłej wody (nie licząc możliwości podgrzania jej w południe). Tyle mniej więcej zużywam na 5-osobową rodzinę, a zupełnie się nie oszczędzam (tyle że mam zmywarkę do naczyń).

serdeczne dzieki za odpowiedzi, zarowno "elektrykom" jak i "nie elektrykom" :wink: wiedzialem ze mozna na Was liczyc.Jeszcze tylko male ptanko tak z czystej ciekawosci chcialbym wiedziec , co taniej wychodzi??,bo ta odpowiedz nie padla , a mimo wszystko zdecydowany jestem na bojler .Pozdrawiam

....co taniej wychodzi??

Jeśli będziesz używał 2-giej taryfy to na pewno bojler.

Wątpliwości nasywają się w przypadku cyrkulacji. Na pewno musisz wtedy zadbać o to by była energooszczędna:

- instalacja WC powinna być możliwie zwarta (krótka pętla)

- rury CW ociepl bardzo starannie (nadmiarowo)

- poprowadź je przez możliwie ciepłe miejsca

- zrób przynajmniej włącznik czasowy, żeby pompa cyrkulacyjna nie chodziła na okrągło (ja zamierzam zrobić czujnik ruchu w łazience, który będzie włączał cyrkulację, mój znajomy ma po prostu włącznik pompy na ścianie, który włącza na chwilę zanim odkręci kran, ale to nie jest zbyt wygodne)

Poza tym z ogrzewaczami przepływowymi jest jeszcze ten problem, że mają duży pobór prądu, zwłaszcza w chwili włączenia, to wymaga prowadzenia specjalnej instalacji. Może się wogóle nie dać używać np. dwóch na raz.