Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ropa kontra w?giel, gaz kontra pr?d

KvM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 455
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 7 months później...
  • 2 months później...
Porównałem sobie ostatnie podwyżki gazu i prądu. Wyszło mi że gaz za 1m3 podrożał o 5% i prąd za 1kWh podrożał o 5%. Co oznacza, że prąd jednak idzie szybciej w górę w przeliczeniu na kW (5% od większej kwoty). (dla gazu np. nie zmieniła się opłata przesyłowa, a dla prądu jak najbardziej). I co wy na to?

No i co z tego jak podrożał (za 1 kWh) więcej niż gaz w 3 podwyżkach razem wzięty.

Gaz drożał (nie podnosiła się opłata przesyłowa która wynosi u mnie 0,3435 PLN) z m3:

Z 0,5327 na 0,5860 i 0,5860 na 0,6305

A prąd (razem z opłatą przesyłową bo ta też rosła ) z kWh:

z 0,285 na 0,3005 dla taryfy G11 taryfa G12 u mnie jeszcze bardziej niekorzystnie wypada.

Gaz:

0,6305 (+0,3435) - 0,5327 (+0,3435) = 0,1 za m3 czyli za 1 kWh 0,1/10 = 0,01 PLN

Prąd:

0,3005 - 0,285 = 0,0155 PLN / kWh

Jeżeli się gdzieś pomyliłem to poprawcie mnie.

Pozdr.

Wladek

Chcialem tylko zwrocic uwage ze porownywales rozne rzeczy. Napisales ze i gaz i prad podrozaly o 5%. Ale prad podrozal 5% w stosunku rocznym a gaz trzymiesiecznym.

Ja tez to policzylem. Prad w porownaniu do 1 stycznia 2005 roku podrozal w taryfie g11 o 5,5%.

Gaz natomiast w podrozal o 7% w porownaniu do 1 pazdziernika 2005 r. a w porownaniu do 1 stycznia 2005 roku az o 20%. Jak widac gaz duzo szybciej drozeje od poczatku 2005 r. Ale zgadzam sie w przeliczeniu na koszt wytworzenia ciepla prad jest duzo drozszy.

Masz rację te 5% to była różnica ostatnich podwyżek, ale mój drugi post już odowoływał się do podwyżek dla całego 2005 (taryfy dostępne na stronach zakładów energ i gazowych). Procentowo to może i gaz drożeje szybciej (bo nawet tak jak piszesz 7% do 5%), ale w wartościach bezwzględnych tak jak pokazałem powyżej już tak fajnie nie jest bo gaz podrożał (w przeliczeniu na 1kWh) w zaokragleniu o 0,01PLN a prąd 0,015PLN. Co w rezultacie daje większą dynamikę wzrostu cen prądu niż gazu (w skali 2005 roku innych danych nie posiadam). 5% z 100PLN = 5PLN a 10% z 30PLN = 3PLN. Jak widać mimo że podrożało o 10% to i tak mniej niż to co 5%.

Pozdrawiam.

Michał.

P.S. A może gdzieś jest jakiś wykres cen gaz/prąd tylko w wartościach za 1kW a nie procentowo, bo za procenty się nie płaci (no może poza sklepem monopolowym:-) ) a za kWh tak.

Podwyzki procentowe sa jednak wazne. Gdyby tak gaz drozal co roku o 20% a prad o 5%. To po jakims dlugim czasie ceny by sie zrownaly.

Tez policzylem co bardziej zdrozalo - energia grzewcza z pradu czy z gazu.

1 stycznia 2005 1m3 gazu ziemnego gz50 w gazowni warszawskiej kosztowal 1,0282 zl a rowno rok pozniej kosztuje - 1,2298 zl. Wartosc opalowa gazu wynosi 34,43 MJ/m3. Czyli przy 100% sprawnosci systemu grzewczego wyprodukowanie 1kWh kosztowalo 10,75 grosza (1.01.05) i 12,86 gr (1.01.06). Wychodzi ze 1 kWh podrozala o 2,11 grosza.

Ogrzewam pradem. I tez policzylem o ile zdrozeje dla mnie 1 kWh. Uzywam dwoch taryf 44% taniej i 56% drogiej. Srednio 1 kWh w 2005 r kosztowala mnie 34,56 gr a od stycznia 2006 bedzie 36,79 gr. Podrozeje wiec o 2,23 gr, a wiec odrobine wiecej. Zobaczymy jak bedzie dalej.

Ja to bym chciał, aby oba nośniki potaniały :roll:

A jak będzie to w głównej mierze zależy od polityki naszego rządu.

20% do 5% nie znaczy, że gaz przegoni prąd, jak sam zauważyłeś narazie idą łeb w łeb w rozliczeniu rocznym/1kWh.

Ostatnio zażyło mnie to, że tradycyjnie tani nośnik jakim jest węgiel tak strzsznie skoczył (nie mówiąc już o drewnie). Tona węgla w granicach 450PLN to nawet pomijając dodatkowe koszty to i tak wychodzi niewiele taniej niż na gazie.

Pozdr.

A u mnie znowu dramatyczna podwyżka prądu w drugiej taryfie!

Z 18,9gr "podrożało" na 18,3 grosza. Co to będzie, co to będzie. Strach się bać. No jeszcze nie podrożało, podrożej po 1 stycznia, ale jakoś nie mogę się doczekac tej podwyżki (zużywam w taniej taryfie ok 15 razy więcej prądu niż w drogiej).

Ej to co tak u ciebie drogo?

U mnie kosztuje (ZEWT):

1tar -0,3059PLN

2tar -0,16

będzie kosztowało:

1tar -0,3256

2tar -0,1705

To 10 gr na I taryfie :o :o :o

i 1gr na II

Jakoś cholernie drogo u ciebie (Ja podałem cenę za 1kWh + przesył za 1kWh) więc pewnie zakład trochę przesadził i teraz go URE przytemperował.

A dupa tam pomyliłem się jeszcze trzeba po 4,4gr dodać za przesył. Teraz wszystkie opłaty zmienne są wliczone.